Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 2.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

1656958-35137095-2560-1440

Cikksorozatunk második részében egy német szakemberre esett a választás, aki nem más, mint Dieter Hecking. A rendkívül tapasztalt menedzser pályafutása során csak hazájában dolgozott. No, de mire belevágnánk a dolgok közepébe, pörgessük vissza az időt. 

Cikksorozataink előző részeiért KATT:
1.rész: Francesco Giudolin

hexc-1241614547

Dieter Hecking szépen felépítette az edzői karrierjét, egyre csak lépett feljebb, az osztályok, mint csapatok terén is. Az első jelentősebb állomáshelye az Alemannia Aachen volt, ahová 2004 nyarán került. A 2004/2005-ös kiírás folyamán a Bundesliga 2-ben szereplő gárda megmutathatta tudását az UEFA-kupában. A vártnál sokkal jobban teljesített a klub, amely egészen a legjobb 32 közé jutott el. A 2005/2006-os idényben újabb sikert el a csapattal, hiszen a legénysége feljutott az első osztályba. A következő években dolgozhatott a Hannovernél, majd a Nürnbergnél is, a két együttesnél egyaránt ért el szép eredményeket, de igazán elsöprő sikereket a Wolfsburgnál eltöltött időszakában vitt véghez, ahová 2012 decemberébe került. A “farkasok” akkoriban eléggé megtörtek, de Heckingnek sikerült visszavezetnie őket a helyes útra. 

dieter-hecking-dfb-pkal-wolfsburg

A Wolfsburgnál első jelentősebb, és egyben legnagyobb eredménye (vagy talán jobban fogalmazva kimagaslóbb eredményei) a 2014/2015-ös szezonhoz kapcsolható, amikor is a csapattal elnyerte a Német Kupát, míg a bajnokságban a 2. helyre vezette tanítványait. A következő idény elején besöpörték a Német Szuperkupát is, de a szezon összegészét nézve leszerepelt a gárda, kivéve a Bajnokok Ligájában, melyben a 8 közé jutott a Wolfsburg. A mostani kiírást még vele kezdte meg a csapat, ám a rendkívül rossz sorozat miatt 2016 októberében menesztették. 

Sokáig nem kellett a munkanélküli edzők világában élnie, mivel decemberben kinevezték a szintén eléggé megtört Borussia Mönchengladbach élére. Nos könnyen lehet, hogy képes lesz hasonlókat véghez vinni ennél a csapatnál is, mint annak idején a Wolfsburgnál. 

Németh Boldizsár