Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Szerb győzelem Tbilisziben, remiző írek és walesiek, hozta a kötelezőt Ausztria

Féltávhoz érkeznek az európai világbajnoki selejtezők, nincs ez másként a sorozat D csoportjában sem. A kijutást és pótselejtezőt érő helyekért egy négyesfogat áll harcban ebben a gruppban, és e forduló után se lett sokkal egyértelműbb a helyzet.

Seamus-ColemanNem így tanítják…. (fotó: Mirror)

Világbajnoki selejtező (Európa), D csoport:

Grúzia – Szerbia 1-3 (1-1)
Gólszerzők: Katcharava (6.) ill. Tadic (45. – büntető), Mitrovic (64.), Gacinovic (86.)

A csoport meccsei közül időrendben a Tbilisziben játszott grúz – szerb összecsapás kezdődött először.
A mérkőzés alaphangját korán megadta egy ordító hiba, ugyanis a vendégek rutinos védője, Aleksandar Kolarov igencsak röviden passzolta haza a labdát, amelyet meg is büntetett a hazai gárda, Katcharava simán elpasszolta a labdát Stojkovic mellett. 1-0!
Szerbia sokáig nem találta a fogást Grúzia csapatán, és ha a 35. percben Qazaishvili jobban céloz, könnyen elhúzhattak volna kettővel a fehér mezesek. Ám nem sikerült növelni az előnyt, és ezt megbosszulta önmagát: a félidő végén ugyanis egy lerántást követően büntetőhöz jutott Szerbia, a biztos lábú Dusan Tadic állt oda, és magabiztosan be is lőtte a tizenegyest. 1-1!
A második félidő távolról sem a helyzetekről szólt, ám ha igazán nagy ziccerbe sikerült kerülni, azt rendszerint szépen tették a csapatok. A 64. percben Mitrovic átvette a labdát a tizenhatos vonalán, majd másik lábával óriási gólt küldött fordulatból a grúz ketrecbe. 1-2, fordítottak déli szomszédaink! Ekkor a hazaiak már képtelenek voltak elegendő nyomást helyezni piros mezes ellenfelükre, és a 86. percben egy gyönyörű összjáték után Gacinovic döntötte el a három pont sorsát. Szerbia továbbra is veretlen!

Ausztria – Moldova 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Sabitzer (75.), Sabitzer (90.)

Ausztria nem kezdte jól a selejtezősorozatot, így volt mit törlesztenie szurkolói felé. Jól is kezdte a moldávok elleni, kötelezően behúzandónak tartott meccset Koller csapata, Alaba már a 6. percben megzörgette a felső lécet! Ám mezőnyfölény ide vagy oda, az első félidő úgy telt el, hogy az osztrák nemzeti tizenegy képtelen volt bevenni Moldova kapuját.
A második félidőre azonban jelentősen feljavultak “sógoraink”, a vendégeknek még momentumaik se igazán voltak a hazai kapu előtt. Azonban egészen a hajráig kellett várni arra, hogy Ausztria felőrölje szerényebb erőkből álló ellenfelét. A 75. percben Arnautovic tanári beadást küldött középre, Sabitzer kilépett a védők közül, és csodás fejessel vette be Namasco kapuját. 1-0! Hátrányban kénytelen volt merészebben előremenni a moldáv válogatott, de ebben nem volt sok köszönet. A 90. percben ugyanis egy kontra végén Namasco még védeni tudott, de a kipattanó Harnik elé került, aki nem is rontott. 2-0, Ausztria hozta a kötelezőt.

Írország – Wales 0-0
Kiállítva:ill. Taylor (69.)

A csoport mai mérkőzései közül talán épp az ír – walesi összecsapást előzték meg a legnagyobb várakozások, ám nem túl jó színvonalú, kevés helyzetet hozó meccs kerekedett belőle. Az első félidőben nemes egyszerűséggel kaput sem találtak a csapatok, pedig olyan játékosok is pályán voltak, mint Gareth Bale vagy Shane Long. Ezzel szemben a veszélyestől mindkét csapat igen távol állt.
A második játékrészben se a futball szépségének oltárán áldoztak az együttesek. Annál inkább megmutatták, milyen belépőkre képesek arrafelé. A 69. percben Neil Taylor úgy gondolta, jó ötlet páros lábbal becsúszni, ám Nicola Rizzoli játékvezető nem osztotta ezt a nézetet, és azonnali piros lappal zavarta le a walesiek bal bekkjét. Nem csoda, Seamus Coleman lába ugyanis csúnyán megsínylette az esetet, le is kellett cserélni az Everton és az ír válogatott jobbhátvédjét. Írországnak tehát bő húsz perce maradt, hogy maga javára billentse a mérleg nyelvét, de még majdnem ők vesztették el mindhárom pontot! A 85. percben Bale került helyzetbe, de kihagyta az ordító ziccert. Maradt a 0-0, ezzel éppenséggel egyik csapat se lehet elégedett.

A táblázat élén így továbbra is Szerbia és Írország hasít, ám most már déli szomszédaink vezetik a csoportot. Walesnek és Ausztriának igencsak kaparnia kell majd, ha ki akar jutni az oroszországi vb-re… Íme a tabella:

Névtelen(forrás: eredmenyek.com)

Szerző: Draskovics Tamás