Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Győzött az U19, de a csehek mennek az Eb-re

Vasárnap az U17-esek kijutottak az Eb-re, ma pedig az U19-esek készültek erre a bravúrra. Tényleg parádéra volt szükség, hiszen nem a mi kezünkben volt a sorsunk, ugyanis, ha Csehország egy pontot szerez a másik találkozón ő a továbbjutó.

u19kep-e1476369858200mlsz.hu

„Csakis magunkra kell figyelnünk, a skótok elleni kilencven perc után kiderül, mire volt elegendő a teljesítményünk – nyilatkozta a vasárnap délutáni edzés után Michael Boris szövetségi edző. – Éppen az U17-es válogatott meccsén láthattuk, hogy sosem szabad feladni, még az utolsó utáni percben is változhat a csoport állása. Felkészültnek érzem a csapatot, természetesen hétfőn percről percre nő majd a feszültség, ezért a meccs előtti napon igyekeztünk levenni a terhet a srácokról, és nem egyfolytában az erőpróbáról beszélni. A célt ugyanakkor egy percre sem tévesztjük szem elől.”

Már a második percben szomorú hírek érkeztek, hiszen a csehek megszerezték a vezetést, így onnantól tényleg már csak azért küzdhettek fiaink, hogy legalább győzelemmel búcsúzzanak az Eb-álmoktól. A Celtic játékosa Ralston többször kellemetlen perceket okozott védőinknek. A 24.percben Johnstone-nak passzolt aki egy megkerülős csellel becsapta a Rapid védőjét Szalai Attilát, majd az ötösről az oldalhálóba lőtt. A 30.percben a Rangers hálóőre McCorie is bemutatott egy bravúrt, Hinora 21 méteres lövése után. Hinora az MTK játékosa, s ha végignézünk a keretet elszomorító, hogy az U19-es ifjak közül eddig kevesen játszottak az NB I-ben. A védelemből Szalai András (ma nem játszott eltiltás miatt) a Paksban, a középpályán Kleisz Márk a Vasasban, Csernik Kornél a Fradiban, Vogyicska Bálint, Takács Ronald az MTK-ban, Tóth Máté a Haladásban, Tömösvári Bálint egy meccs erejéig a Honvédban tudott bemutatkozni. Azért van olyan ifjú is aki külföldön nevelkedik Szalai Attila Ausztriában a Rapid Wienben, Bíró Bence a portugál Guimaresben, Szabó Levente pedig az olasz Atalantában. De vissza a meccshez, a 35.percben megszereztük a vezetést! Szabó Bence labdát szerzett, Gergényi beadott egy skót védő rosszul felszabadított, Bíró Bence pedig ballal a bal alsó sarokba továbbította. Miután a csehek vezettek az osztrákok ellen, így ekkor a csoport második helyének örülhettünk, ami igazából semmit nem jelentett csak annyit, hogy megelőztük Ausztriát és Skóciát. Az első félidő krónikájához még egy kényszerű csere tartozott, Takács Ronaldot (tessék az U19-ben van már Ronald(onk) is) Bíró Ákos váltotta.

A második félidőben támadtak a skótok de különösebb ötlet nélkül. A 62.percben Szalai keresztpassza után McCorie kiváló vetődéssel hárította a bal alsó elől Csernik közeli, jobblábas lövését. A 73.percben Kleisz Márk lökte Harviet a büntető területen belül a bíró pedig befújta a tizenegyest. Johnston jobbal a jobb alsóba lőtt, Demjén az ellenkező irányba vetődött, így megtörtént az egyenlítés. A 80.percben Hinora Kristóf megszerezte második sárgalapját, mely azt jelentette, hogy villant a piros kártya. Az emberhátrány csak hat percig tartott, mikor is Johnston a kapust kicselező Kleisz Márkot fellöki, így jöhetett a magyar büntető, s a skótnak a piros. A tizenegyest a Puskás Akadémia játékosa (jééé ott nem csak kiöregedő játékosok játszanak?) Szabó Bence végezte el, s magabiztosan értékesítette is. A 92.percben Porteus is kapott egy piros lapot. Az eredmény már nem változott, az osztrákokat magabiztosan legyőző csehek mehetnek a kontinens tornára. Számunkra így nem maradt más, mint a hazaút.

Skócia–Magyarország 1–2 (0-1)
Zlín
, Városi Stadion, 150 néző. Vezette: Lukjancukas (litván)
Gól: Bíró B. (35.p), Johnston (11-esből, 74.p), Szabó B. (11-esből, 87.p)
Sárgalpok: Porteus ill. Hinora, Kleisz, Szalai A.
Kiállítva: Johnston, Porteus ill. Hinora

Skócia: McCrorie – Ralston, McCrorie, Porteous Gallacher – Archibald (O’Hara 67.p), Hill, Hamilton – Johnston, Shaw, Harvie. Szövetségi kapitány: Richard Sbragia
Magyarország: Demjén – Hinora, Szalai Attila, Tóth B., Gergényi – Csernik (Tömösvári 75.p), Kleisz, Szabó B., Takács (Bíró Á. 45.p)– Bíró B., Szabó L. (Vogyicska 59.p) Szövetségi edző: Michael Boris

Endrődi Dávid