Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Jó dolgokat hoztunk a magyar futballba” – Doll

Nagyinterjút adott a német Deutsche Welle rádiónak a Ferencváros trénere, Thomas Doll. A szakember honfitársairól, és az új impulzusokról is beszélt a médiumnak.

deutsche-welle-logo-Audiowerk-big

Elsőre az „idegenség” érzéséről beszélt Thomas Doll, aki 2014 óta edzi a labdarúgókat. A vezetőedző szerint a kommunikáció, de a szerénység is hozzátartozik, hogy elfogadjanak valakit egy idegen kultúrában, valamint nem árt sikeresnek lenni. „Fontos a klubon belüli hatékony kommunikáció, hogy a tudásom megfelelően átadjam mindenkinek. Nem szabad mindent tudónak lenni, ugyanakkor nem árt, ha forradalmi vagy és megpróbálsz megváltoztatni néhány dolgot, újítani, kipróbálni valami mást. A magyarok büszkék. A Ferencvárosnál mindenki ugyanabban a hajóban evez – teljesen mindegy, hogy az edzői stábról vagy az egyesület bármely más dolgozójáról van-e szó – reagált a kérdésre a német szakember, hozzátéve, nem csak az edzések levezetése a dolguk. – Mi például tisztában vagyunk vele, hogy nem csak edzőként tevékenykedünk, nem csupán ennyi a feladatunk, ezenfelül is rengeteg energiát kell befektetnünk, sokat kell dolgoznunk. Ez kell ahhoz, hogy az emberek lássák, komolyan gondoljuk a munkát, nem vesszük félvállról, s nem csak ugródeszkának akarjuk használni.

Mi itt szeretnénk valami jobbat felépíteni, nagy dolgokat elérni.

berndstorckvalogatott750

Hiába volt edzője korábban a Dortmundnak vagy éppen a Hamburgnak, később nem számítottak a munkájára, így új kihívásra vágyott, s ahogyan szerinte Michael Oenning, és Bernd Storck is emiatt választotta Magyarországot. A tréner szerint ugyanakkor új impulzusokat hoztak a magyar futballba. „Hogy őszinte legyek, Németországban nem volt lehetőségük azoknak a trénereknek, akik idejöttek. Amikor pedig ez a helyzet, akkor új kihívásokat keresel. Én három éve jöttem Magyarországra, aztán jött Bernd Storck, majd Michael Oenning. Pozitív hatása volt a német edzők érkezésének a magyar futballra, ezt látjuk is a saját szemünkkel – fogalmazott, majd kitért a név szerint említett kollégáira. – Michael munkája nyomán ismét erős gárda lett a Vasas. Először megmenekült a klub a kieséstől, Oenning pedig a jelenlegi szezonra már rendkívül jó csapatot rakott össze, a legjobbak között vannak. Bernd is hihetetlen változásokat eszközölt. Profi módon dolgozunk – a Ferencvárosnál már GPS-rendszer is van, mely segítségével naponta elemezhetjük a játékosainkat, figyelemmel kísérjük az állapotukat. Mindezek ellenére sem mondom, hogy »újraépítettük« a magyar futballt, de jól mennek most a dolgok, az biztos.”

Ami a kapitányt illeti, az alaposság, és a korábbi taktikai hangsúlyt áthelyezte az erőnlétre, ami Doll szerint új szintre emelte, és sikeresebbé tette a nemzeti együttest. „Rendkívül alapos tréner, ha a munkájáról van szó. Egy egészen új rendszert vezetett be, a hangsúlyt a játékosai atletikusságára, képességeire helyezi, rengeteg újítás fűződik a nevéhez. Fontos számára, hogy akit behív a válogatottba, az tényleg szeressen is címeres mezben játszani, hisz ez például nem minden esetben van így. Átszervezte az utánpótlást, új stábot hozott – összességében szerintem remek munkát végez, amit az eredmények és a válogatott sikerei jól tükröznek. Kiharcolta a játékosai és a szövetség megbecsülését is, pedig nem volt könnyű dolga, amikor Dárdai Páltól átvette a nemzeti csapatot. Storck bizonyított, s a magyar válogatottat a saját képére formálta.”

oenning2

Visszatérve a klubra, a korábbi évekkel ellentétben kevés dél-amerikai játékost igazolt a Ferencváros, Doll erre is adott magyarázatot, mely értékek mentén szerződtet játékost. Leginkább az emberi tényező játszik szerepet a futballtudás mellett. „A lényeg a minőségben van. Ha egy német futballista csak a pénz miatt választ minket, az egyik félnek sem jó. Nekünk végképp nem, hisz mi voltunk azok, akik szerződtettük és az országba csábítottuk az illetőt. Emiatt nagy hangsúlyt fektetünk a kiszemelt hozzáállására, jellemére. Viszont ha lehetőségünk nyílik olyan játékos megszerzésére, aki a Bundesligában nem tudta kiharcolni magának a számára megfelelő játékidőt és emiatt váltana, az számunkra egy jó lehetőség. A német futballistákat jobban ismerjük, így sokkal több értelme van az onnan igazolni, ellenben mondjuk az argentin vagy uruguayi labdarúgókat, akiket alig láttunk játszani, ráadásul rendkívül messze kellene költözniük otthonról, ha Magyarországra akarnának szerződni.”

S hogy végül milyen tanulságokkal szolgált az elmúlt három év a tréner számára? Elsőként a nyugodtságot emelte ki, illetve a türelmet, majd a magyarok nyitottságát, amely ellentétben áll a németek hozzáállásával. „Mindenképp türelmesebbnek kell lennem. Még akkor is, ha ez nem könnyű feladat az oldalvonal mellett, amikor látod a csapatod, a hibákat, esetenként ráadásul olyan hibákat, amikhez nem szoktál hozzá más bajnokságokban. Ám meg kell tanulnom nyugodtnak maradni, nem felhergelni magam a pálya szélén. Persze sok minden történhet 90 perc alatt, úgyhogy igazából mindig tapasztalok meg új szituációkat. Ami nagyon tetszik, az a magyarok lelkesedése és nyitottsága. Németországban ez nincs így, a vezetőedzőknek nehezebb, mert sokkal kisebb a mozgásterük és jobban meg van kötve a kezük.”

Hogy aztán sikerül-e újra maradandót alkotnia Thomas Dollnak, az még kérdés, ugyanakkor a bajnoki címre még van esélye a csapatnak, mint ahogy a zöld-fehérek a Magyar Kupában is versenyben vannak, így aztán izgalmas hajrá elé néznek a labdarúgók, és a szurkolók.

Gavalovits Sándor