Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa-liga: Kezdődnek a negyeddöntők! – előzetes

Az Európa-liga mezőnye is a legjobb 8 közé érkezett! Egy este, ma 21:05-től négy helyszínen indul útjára a labda. Pályán lesz a Manchester United, a Schalke, és többek között a Lyon is!

2398054_w2

Ma este 4 csapat közelebb kerülhet a stockholmi fináléhoz, ezzel együtt az Európa-liga trófeájának elhódításához (forrás: uefa.org)

UEFA EURÓPA-LIGA, NEGYEDDÖNTŐK, ODAVÁGÓK

21:05 Anderlecht – Manchester United (ÉLŐ – RTL II)

Két igencsak jó formában lévő klub összecsapását rendezik meg ma este Brüsszelben. A hazai Anderlecht a legutóbbi 6 Európa-liga meccséből 5-öt nyert meg, hazai környezetben pedig 6 meccse veretlenek Brüsszelben! A Vörösös Ördögök 6 meccse veretlenek a sorozatban (idegenbeli és hazai meccseiket is figyelembe véve), és Mourinho alakulata ebből a 6 találkozóból 5 alkalommal hagyta el győztesen a pályát, 1 döntetlen mellett. A United emellett az angol élvonalban hazai pályán verhetetlennek tűnik, szóval a csapat elég jól teljesít. A vendégek legeredményesebb játékosa Ibrahimovic, aki 5 találatával a még versenyben lévő játékos legeredményesebbje az Európa-ligában, a lengyel Teodorczykkal (Anderlecht) egyetemben!

Eddig a két együttes 6 alkalommal játszott egymás ellen, és döntetlen még sosem született ezeken a meccseken! 3 manchesteri győzelem mellett 2-szer nyert a brüsszeli csapat is. A papírforma a United mellett szól, ám többeket nélkülöznie kell Mourinhonak, és ez fejtörést okozhat a portugálnak, az Anderlechtnek pedig nagyobb esélyt.

Vendég oldalon Rooney, Mata, Smalling, Jones, és Young biztosan nem léphet pályára a belga fővárosban, míg de Gea, valamint Valencia játéka is kétséges! Ez kicsit átírja az erőviszonyokat, főként úgy, hogy a hazaiknak Najart kell “csak” nélkülözniük, valamint a lengyel Teodorczyk játéka kétséges.

Egy biztos, izgalmas összecsapásra van kilátás, két az Európa-ligát (is) tekintve jó sorozatban lévő együttes részvételével.

21:05 Ajax – Schalke 04 (ÉLŐ – Digi Sport 1)

Elképesztően jó formában fogadja az Ajax a holland fővárosban a gelsenkircheni Schalke csapatát. A vendégek sincsenek rossz passzban, de az Ajax tényleg hihetetlen szériát tudhat a magáénak. Lássuk tehát a számokat!

Az amszterdami együttes a legutóbbi 6 meccsén nem kapott ki, és abból 5-ször nyert, de ami még beszédesebb: az Ajax az elmúlt 20 mérkőzése során csupán 2-szer kapott ki, 4 döntetlent játszott, és így kikövetkeztethető, hogy 14-szer győzött!

A Schalke a Bundesliga elmúlt hétvégi fordulójában a Wolfsburg 4-1-es kiütésével hangolt az El-re, szóval ez lökést adhat a királykékeknek.

Az este egyik legizgalmasabb párosítása ez, ám a Schalke idei szezonja a bajnokságban eddig nem sikerült olyan jól, mint a közelmúltbeli években, az Ajaxnak pedig megy a szekér.

Egy pár érdekesség!
Az Ajax és a Schalke még ezelőtt sosem találkozott egymással európai kupameccsen, viszont a holland fővárosi klub 33. mérkőzése lesz ez német ellenféllel szemben! Ezen mérkőzésekből 20-at megnyert az Ajax, csak 7-szer kapott ki, és 5 döntetlent is elért. Amszterdamban ezekből 12 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség született. Hazai részről Schöne eltiltás miatti kihagyása lehet nagy veszteség, míg a Schalke vezetőedzője, Markus Weinzierl többeket is kénytelen nélkülözni. A csoportkör során nagyon jól teljesített a Schalke az El-ben, s ha ezt a jó formát át tudják menteni a negyeddöntős párharcra is, akkor dobbanthat a német csapat.

21:05 Lyon – Besiktas (ÉLŐ – Digi Sport 2)

Az este másik leginkább kiélezett találkozója lehet a Lyon – Besiktas elleni odavágója, bár ha a francia klub legutóbbi EL-meccseit nézzük, akkor nehéz akadállyal néz szembe az isztambuli alakulat. A pontosság kedvéért – a Lyon a legutóbbi 4 Európa-liga meccsén 16(!) gólt lőtt, ráadásul a nyolcaddöntőben a hazájában elég jól teljesítő AS Romát búcsúztatta!

A Lyon eddig 10 alkalommal csapott össze török klubbal, 5 győzelmét, 1 döntetlent, és 4 vereséget elkönyvelve. Ebből 3-szor nyert a francia csapat otthon, és 2-szer ki is kapott.

Ezzel szemben a Besiktas mindhárom ezt megelőző francia csapat elleni európai kupameccsét elveszítette. Most javíthatja ezen a mérlegen a vendég együttes, ám nem lesz könnyű, főként, hogy a törököknél nélkülözni kénytelenek Quaresmát, Aboubakart, valamint Erkint, míg a Lyonnál csak egy hiányzó van, Gonalos személyében.

Érdekes hétvégén van túl a két együttes, ami a bajnokságokat tekintve mondható el. A Lyon simán kapott ki 4-1-re a Lorient ellen! A Besiktas pedig 7 gólt hozó meccsen győzött 4-3-ra a Trabzonspor otthonában.

A papírforma mindesetre a hazaiak mellett szól, a kérdés már csak az, hogy sikerül-e ezt érvényesíteni, vagy felülírja a Besiktas.

21:05 Celta Vigo – Genk (ÉLŐ – Digi Sport 3)

A Celta – Genk találkozó sem éppen ígérkezik rossznak, sőt! A Genk az előző körben a szintén belga Gentet ejtette ki könnyedén, míg a vigói klub két keleti ellenfelen van túl – legutóbb az​ orosz Krasznodart, előtte pedig az ukrán Shakhtart ejtette ki.

A két klub első összecsapása lesz a mai, így közös múltja nincs a Celtának és a Genknek. Azonban a Vigo a csoportkörben a szintén belga Standard Liege ellen játszhatott kétszer is, a mérkőzések vége pedig egyaránt döntetlen lett. A Genk hétszer játszott már spanyol csapat ellen, a belga együttes mérlege pedig 1 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség, spanyol helyszínen pedig ebből 1 döntetlen és 3 vereség jött össze.

A két klub formáját tekintve a Genk áll jobban, amely legutóbbi 5 meccséből 4-et megnyert, és a maradék 1 alkalommal sem talált legyőzőre. Ezzel szemben a Celta kétszer kapott ki legutóbb, azt megelőzően viszont 3-szor nyert. A papírforma a hazaiak mellett szól, de nem feltétlen lesz sétagalopp a vigói klubnak ez a meccs, ám ha kijön a hazaiak számára a lépés, akkor kötelező a győzelem.

14721201875815

Négy helyszínen is útjára indul a negyeddöntők odavágóján az Európa-liga hivatalos labdája! (forrás: marca.com)

Mindesetre mi mind a négy negyeddöntőről beszámolunk, így érdemes lesz este is a Fociclub.hu-ra kattintani!

Nagy Dávid