Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Balhé és óriási kapushiba után Lyon előny a Besiktas ellen – videóval

A Bajnokok Ligája után a másik európai kupasorozatban az Európa-ligában is a negyeddöntők első felvonásait rendezték, hogy kialakuljon a legjobb négy mezőnye. A francia Lyon hazai közönsége előtt fogadta a török Besiktas együttesét. 

2457987_w1

Olimpique Lyon – Besiktas 2-1 (0-1)
Helyszín:
Parc Olympique Lyonnais (Lyon) Vezette: Lahoz (spanyol)
Gólszerzők:
Tolisso (83.), Morel (85.) ill. Babel (15.)
Sárga: Rafael (20.), Lacazette (58.), Fekir (67.), Jallett (74.), Valbuena (80.) ill. Marcelo (21.), Arslan (83.)
Kiállítás: 

Lyon: Lopes – Morel, Diakhaby, Mammana, Rafael (Jallett 53.) – Tolisso, Tousart – Valbuena, Fekir, Ghezzal (Cornet 52.) – Lacazette. Vezetőedző: Genesio

Besiktas: Fabri – Gonul, Mitrovic (Uysal 64.), Marcelo, Tosic – Ozyakup (Arslan 74.), Hutchinson – Babel, Talisca, Adriano – Tosun (Inler 87.). Vezetőedző: Gunes

A találkozó a török szurkolók balhés viselkedése miatt bő 45 perces késéssel vette kezdetét. A török szurkolók ugyanis pirotechnikai esztközöket dobáltak a lyoni szurkolók közé, akik a pályára menekültek.

A franciák nem a legjobb előjelekkel várhatták a találkozór, hiszen hétvégén nagy meglepetésre hazai pályán súlyos 4:1-es vereséget szenvedtek a Lorient csapatától. A franciák legutóbbi öt tétmérkőzésükből hármat is elveszítettek, amivel nem a legjobb formájukban voltak Lacazették. A Besiktas hazája bajnokságában kényelmes ötpontos előnnyel vezeti a török pontvadászatot. A két együttes a nemzetközi porondon még sohasem találkozott egymással.

A mérkőzés bő 45 perc késéssel 21:50-kor vehette kezdetét. Az első komoly lehetőséget a vendégek alakították ki a 4. percben Marcelo lövésénél kellett óriási bravúrt bemutatnia Lopesnek, aki a léc alól szedte ki a brazil próbálkozását. Öt perccel később ismét az isztambuli együttes került helyzetbe és ismét Marcelo próbálkozhatott azonban ezúttal a lövését blokkolták a francia védők. A hazaiak első komoly lehetősége a 13. percben adódott, miután Lacazette csak az oldalhálót találta telibe. Az első negyedóra végén a hazai védők nem figyeltek eléggé egy Besiktas pontrúgásnál ami Talisca passzát követően Babel elé került a korábbi liverpooli játékos pedig a kapu bal oldalába helyezett. A 20. percben a Lyon közeljárt az egyenlítő találat megszerzéséhez, lövése azonba a felső lécről lepattant. A találkozó további része az első játékrészben taktikus játékos hozott a hazaik hiába birtokolták többet a játékrészert nem nagyon tudtak mit kezdeni a Besiktas védelmével. Az első félidőben komoly lehetőség nem is adódott a gólszerzésre, így egygólos török vezetéssel mehettek pihenőre a csapatok.

2457979_w1

Fordulást követően a vendégek veszélyeztettek először ismételten, a 48. percben Omer Hasan Sismanoglu fejese kerülte el a kapu jobb oldalát. A hazaiak komoly nyomás alá helyzeték a Besiktas kapuját, az 57. percben Tousart lövése Fabri prédája lett. Három perccel később Valbuene lövése pattant le az egyik védőről majd a 63. percben szintén blokkolták Cornet lövését a török védők. A találkozó 64. percében egy gönyörű lövést eresztett meg Valbuena a kapu jobb oldalának irányba azonban a lövés éppenhogy elsuhant a jobb kapufa mellett. A 70. percben Marcelo óriási hibája után Lacazette csapott le a játékszerre és törhetett kapura, a Lyon sztárja hiába tolta el a kapus mellett is a labdát kiszorított helyzetből mindössze az oldalhálót találta el. A hajrába fordulva a 79. percben egy szögletet követően Tolisso került ziccerbe fejese azonban a kapufán csattant, a kipattanót pedig Mammana bombázta csúnyán fölé. A franciák nyomását azonban nem bírta ki kapott gól nékül a Besiktas és a 83. percben Tolisso kiegyenlített. Egy perc sem telt el és már a hazaiak voltak előnyben, méghozzá egy óriási kapushiba után. Fabricio a saját kapuja előtt kezdett cselezgetni, mire Morel megszerezte a portástól a játékszert és az üres kapuba lőtte a Lyon vezető találatát. Győzelmével a franciák előnnyel utazhatnak Isztambulba azonban a Besiktas idegenbeli gólja bizakodásra adhat okot a törököknek.

https://www.youtube.com/watch?v=ftXnbztzkKE

Képek: uefa.com

O.G.