Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: Újpesti X a sereghajtó ellen

Az Újpest a tavaszi gyengélkedését szerette volna egy ma esti győzelemmel feledtetni, hiszen kedden talán a tavasz eddigi legjobb csatáját játszották a Vasassal. A győzelem után ráadásul a legjobb ellenfél érkezett ma hozzájuk vendégségbe, hiszen a szinte már búcsúzó Gyirmótot kellett legyőzniük. Az újonc, melynek kispadjára a három meccsről eltiltott Urbányi István megint hiányzott (másodszor) a héten megnehezítette a Videoton dolgát, de pontot szerezni nem tudott, utolsó lehetőség előtt állt, a felkapaszkodás szempontjából.

gyirmot-ujpestnso.hu

A hazaiaknál újra a kezdőcsapat tagja lehetett Kálnoki-Kis Dávid akit a hétközi meccs első félidejében le kellett cserélni izomhúzódás végett, s Enis Bardhi is bekerült. A macedón középpályás a szerb Nemanja Andricsot váltotta, aki tavasszal gólt még nem szerzett. De ez is bizonyítja, hogy egyes internetes oldalak állítása ellenére az Újpest betartja a légiós korlátozást, hiszen megint csak hárommal állt ki, s Kecskés Ákos személyében egy 1996.01.01 után született ifjoncot is bevetett. A Gyirmótnál három külföldi, két magyar felmenőkkel rendelkező külföldi (Nagy S. – ukrajnai, Achim – romániai) és egy ifjonc (Szegi Vince) volt az arány.

Az Újpestnél a megszokottak szerint a jobbhátvéd Jonathan Heris volt az előretolt csatár, aki egyébként az utolsó két meccsén két gólt szerzett, tehát ez igazolta Vignjevics mester döntésének helyességét. A meccs elején két szép támadásból a Gyirmót veszélyeztetett volna, ha az akciót jól is fejezték volna be. A 19.percben Kolcak elviharzott a jobboldalon, de óriási lehetőségét nagyon mellé lőtte. A 25.percben szinte a semmiből megszerezte a vezetést az Újpest, mégpedig Souleymane Diarra kapott kiváló labdát a tizenhatoson belül ő tolt rajta egyet majd nagy erővel bevágta Nagy kapujába. A 28.percben balról érkezett kiváló beadás Heris fejére, de a belga fejese után a baloldali kapufáról pattant vissza a labda, épp a jó öreg Jonathan elé, aki tudja, hogy egy méterről nem illik, ezért nagy erővel a stadion felett elrepülő madarakat kínálta meg labdájával. A 36.percben a hétközi bajnokin brillírozó Banai Dávid óriási hibája után egyenlített a Gyirmót. Egy baloldali vendég-szöglet után aláfutott a labdának, mely így Bojovics elé került, a montenegrói védő pedig köszönte a lehetőséget s belőtte a kapuba. (1-1) A 42.percben Balázs Benjámint kellett lecserélni, helyére Szűcs Kristóf állt, akinek eddig nagyon jó az élvonalbeli mérlege, hiszen egy meccsnél és egy gólnál jár a télen profi szerződést kötő hátvéd. Az első félidőben más már nem történt, így 1-1-es döntetlennel vonulhattak be a csapatok az öltözőbe, mely egyiküknek sem jó eredmény, hisz a Gyirmót nem tudna közelebb kerülni a bent maradó helyekhez.

A második félidő mezőnyjátékkal kezdődött, majd az 54.percben Novák Csanád lefutotta Kecskés Ákost majd az ötösről jobbal Banai lábai között a kapuba talált, s így megszerezte a vezetést a Gyirmótnak. Három perccel később viszont jött az egyenlítés. Heris bal oldali beadását Balogh kapura tette, de a gólvonalról Madarász mentett, de a labda Bardhi elé került, aki az üres kapuba továbbította. 65.percben Balogh bal oldali beadását az egyedül az ötösnél lévő Bardhi nyugodtan fejelhette kapura, de fejesében erő nem volt, így Nagy Sándor könnyedén védhette. Majd a 69.percben Balogh bead Moh lő, de nem talált kaput. A 72.percben pár passz után Novák keveredett a tizenhatoson belülre, de hosszan vette maga elé a labdát, így Banai megkaparintotta. A 73.percben Madarász Márkot az újonc romániai Veres Szilárd váltotta a Gyirmótnál, míg a hazaiaknál Cseke helyére Pávkovics állt. Ezzel is próbálta Vignjevics mester a védelmet stabilizálni. A 77.percben Simon Ádám szerzett labdát Diarrától, de a mali játékos nem engedte tovább, a korábbi válogatott középpályásnak több nem kellett, lecsapta, mint a taxiórát, jutalma egy sárgalap lett. Persze a helyi erős csávók egyből meg is találták a Simon-ikrek Ádámját. A 84.percben megunta a bíró Nagy Sándor időhúzását, s sárgalappal jutalmazta tettét. Igaz egy full utolsó csapatnak jó az X? A 90.percben Andric lőtt a léc fölé egy kiváló lehetőséget. A 92.percben egy baloldali beadást még egy újpesti támadó megcsúsztatott, így a kapu előterében (olyan egy méterre) tartózkodó Mohl elé került, aki épp, hogy bele tudott érni, de az üres kapu helyett a kapu fölé lőtte.

Az állás végül nem változott, az Újpest hazai pályán csak döntetlenre volt képes a sereghajtó ellen, mely csapat most már egyre inkább készülhet a másodosztályra, pedig a mai játéka alapján több van benne.

Újpest – Gyirmót 2-2 (1-1)
Gólszerzők: Diarra (25.p), Bardhi (57.p) ill. Bojovic (36.p), Novák (54.p)
Sárgalapok: Diarra (75.p) ill. Bojovic (17.p), Madarász (47.p), Kolcak (59.p), Simon Á. (77.p), Nagy (84.p), Novák (89.p)

Újpest: Banai -Balázs (Szűcs 42.p), Kálnoki-Kis, Kecskés, Mohl – Cseke (Pávkovics 73.p), Windecker – Diarra, Bardhi (Andric 83.p), Balogh B. – Heris vezetőedző: Negojsa Vignjevics
Gyirmót: Nagy S. – Achim, Randeljic, Bojovic, Kolcák – Simon Á., Kiss M. – Csiki (Farkas 86.p), Madarász (Veres 73.p), Szegi – Novák Cs. (Máté 92.p) vezetőedző: Urbányi István

Endrődi Dávid