Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Aranycipő: Többesélyes végjáték ezúttal CR7 nélkül – Top10

lionel_messi_png_topaz_by_beastieblake-dacff0zA finisébe érkezett a 2016/17-es bajnoki szezon, a top bajnokságok csapatainak, így a kontinens legjobb góllövőinek is 5-6 mérkőzése maradt hátra, hogy eldöntsék az idei Aranycipő sorsát. A címvédésre vajmi kevés az esély, idén úgy fest, hogy hat szezon után ismételten Lionel Messi állhat a csúcsra. Jelenleg legalábbis a Barca argentin klasszisa vezet. 

A Top bajnokságokat nézve egyaránt 5-6 mérkőzés van hátra az idei kiírásból – Bundesliga (29/34), Premier League (32/38), La Liga (32/38), Serie A  (32/38), Primeira Liga (29/34) – zárójelben a lejátszott fordulók / az összes forduló száma) – jelen állás pedig szerint pedig ide kell vennünk a portugál ligát is, mivel 2-es gólszorzóját kihasználva a Sporting CP kiválósága Bas Dost harcban van a nívós elismerésért. Ez persze sok vitát szül, mondván a Primerira Ligában sokkalta könnyebb gólt lőni. Ráadásul a francia pontvadászat ehhez képest alacsonyabban van “regisztrálva”, így fordulhat elő, hogy Edison Cavani csak a vert mezőnyben kap helyet 29 góljával, mely pontszámban megegyezne Lionel Messiével, amennyiben a Ligue 1 is 2-szörös szorzóval bírna. Ez azonban nem így van, kár is rajta morfondírozni, nézzük inkább a kész tényeket.

Cristiano Ronaldo eddig négyszer, Lionel Messi pedig háromszor hódította el pályafutás során a nívós elismerést. Előbbinek vajmi kevés az esélye idén erre, hiszen a Top10 közelében sincsen jelenleg. Ahhoz, hogy ez változzon, komoly mesterhármas hullámnak kéne bekövetkeznie. Ellenben a legutóbb a 2012/13-as szezonban diadalmaskodó Lionel Messi egyenlíthet, amennyiben a hátralévő hetekben megőrzi csekély előnyét. A Barca kiválósága egy kimagasló rekordot is magáénak tudhat, ő az egyetlen labdarúgó aki elérte a 100 pontot, azaz 50 bajnoki találatot szerzett egy szezonban (2011/12).

Luis Suarez szintén háromszor hódította el a szobrocskát, először Ajax, másodszor Liverpool, harmadjára pedig Barcelona játékosként tavaly, így a “sorozat” címvédőjének számít. Az uruguayi idén is szépen termeli a gólokat, a Top10-es lista tagja, ám jó pár találatra az éllovastól.

A Bundesliga játékosok minden szezont hátránnyal kezdenek meg – így van ez a portugál ligában is – , ugyanis míg a többi Top liga 38 fordulós, addig az említett pontvadászatok 34 körből tevődnek csak össze. Ennek ellenére Lewandowski és Aubameyang is ott van a végjátékban az esélyesek között. A Bayern München és a Dortmund kiválósága egyaránt 26 gólt szerzett és nagy csatát vív a német gólkirályi címért.

A legeredményesebb Serie A játékosok, avagy a berobbanó fiatalság és a rutin. Számolni kell az ifjú Belotti góljaival, illetve a rutinos Dzeko találataival egyaránt. Mindketten három találatra vannak Lionel Messitől.

Az Premier League legeredményesebb játékosa Romelu Lukaku mellett Higuain és Modeste még a Top10-es lista tagja. A belga és a francia esetében külön kiemelendő, hogy nem éppen sztárcsapat tagjaként vívták fel magukat a listára, közel sem élvezve akkora támogatást a csapattársak részéről, mint a többiek esetében. Illetve ide vehető Belotti is a Torino játékosaként.

A táblázatban a teljesítményekről árulkodó további adatokat is közzéteszünk, miszerint kinek hány meccsen és hány játékperc alatt sikerült összehoznia az adott góltermést. Ennek “szülöttjeként” pedig azt is megkaptuk, hogy az egyes gólfelelősök hány percenként köszöntek be az ellenfelek hálójába. Azonos pontszám esetén ezt vettük döntő tényezőnek.

1

A listán még bekövetkezhetnek komoly változások, hiszen a mezőny nagyon egyben van. Ha folytatni szeretnénk, akkor Cavani jön jelenleg 43,5 ponttal, 29 találattal úgy, hogy a francia ligának “csak” 1,5-ös gólszorzója van. Icardi és Mertens 42 pontos, Kane pedig 40-nél tart. Ronaldo 38 ponttal jelenleg a 15. a listán, 10 bajnoki találatra Lionel Messitől. Szintén 38 pontos Alexis Sanchez, aki után a mezőny tényleg nagyon besűrűsödik, hogy csak pár nevet említsünk: Agüero, Immobile, Lacazette, Diego Costa, Ibrahimovic, stb…