Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kassain túl: 4 ok, amiért továbbjutott a Real Madrid

A tegnap esti Real Madrid – Bayern München Bajnokok Ligája negyeddöntőről szól a sportsajtó, kiemelve a játékvezetés minőségét. Kassai Viktor és asszisztensei többet is hibáztak a mérkőzés során, amelyek befolyással voltak a kimenetelre is, viszont ezen túlmenően nagyon keveset foglalkoztak magával a játékkal, a csapatok teljesítményével. Most ezt fogjuk kicsit megvizsgálni. 

Képtalálat a következőre: „real madrid bayern münchen”

Forrás: dailymail.co.uk

Az egyértelmű játékvezetői tévedések után nem szabad elmenni szó nélkül a csapatok teljesítménye mellett sem. A Real Madrid összesítésben 6-3-as eredménnyel jutott tovább az elődöntőkbe, de most a gólok számától és a bírói hibáktól függetlenül szeretnénk bemutatni a párharcot, és azt, hogy mi vezethetett még a Real Madrid továbbjutásához.

1. A Bayern München pontatlan játéka

Képtalálat a következőre: „real madrid bayern münchen”

Forrás: sportskeeda.com

A német csapat hátránnyal érkezett a Santiago Bernabeu stadionba, ezért mindenképpen gyors játékkal kellett volna kezdeniük, amellyel akár egy korai gólt is szerezhettek volna, így növelve esélyeiket a továbbjutásra. Ez viszont nem így történt. A Bayern az első játékrészben nagyon rossz voltak a passzok terén. Annak ellenére, hogy a Real Madrid egy óvatosabb, védekezőbb stílusban játszott, és a bajoroknál volt többségben a labda, mégis 47 pontatlan passz fűződik a nevükhöz. Ezek nagy része a hazaiaknak visszaadott labda volt az ígéretes területeken, amivel el is vágták a saját támadásaikat, sőt megadták a lehetőséget a Real Madridnak a saját helyzeteik kialakítására. Amiben ennél is rosszabb volt a német csapat, azok a keresztezések. A királyiak szűken védekeztek, különösen a jobb szélen, így a Bayernnek óriási területe maradt a keresztbe tett labdákra. Az első félidőben viszont 15 próbálkozásból csak 6 talált embert. Kritikus volt a jó kezdés a Bayern számára, amivel meglephették volna a Real Madridot, viszont ezt a lehetőséget elszalasztották.

2. Sérültek a védelemben és a csatársorban a németeknél

Képtalálat a következőre: „real madrid bayern münchen”

Forrás: bola.com

Érthető volt, hogy Lewandowski, Boateng és Hummels is segíteni szerette volna a csapatát a visszavágón, még akkor is, ha nem voltak száz százalékban egészségesek. Ez viszont meglátszott rajtuk és a játékukon is. Lewandowski nagyon jó formában volt a vállsérülése előtt, de nagyon nehezen tudta felvenni a mérkőzés ütemét. Három kapuralövése volt az egész meccsen, és csak 73%-ban passzolt pontosan, de ami a legfontosabb, nem volt igazán veszélyes a Real Madrid kapujára. A két védő teljesítményével nem volt túl nagy gond, viszont a hosszabbítás elejére már annyira elfáradtak, hogy várhatóak voltak a hibák, amiket kihasználhatnak a Real támadói. Elég csak Marcelo vagy Asensio szólójára gondolni, akik könnyedén kerülték már meg a német védőket. Ancelottinak nem volt túl sok lehetősége védőt cserélni, de legalább az egyikőjüket be kellett volna áldoznia, főleg, hogy Vidal kiállítása után több feladat is hárult rájuk

3. Marcelo fantasztikus játéka

Képtalálat a következőre: „real madrid bayern münchen”

Forrás: berlin.bz

Több statisztikával foglalkozó oldal is Marcelót nevezte meg a meccs emberének, nem pedig a három gólt is lövő Cristiano Ronaldót. Az ok nem túl bonyolult, hiszen Marcelo volt az a játékos, aki az egész mérkőzésen megteremtette a különbséget a két csapat között. A brazil talán a legjobb a posztján a világon, amit tegnap este meg is mutatott. Nem csak hátvédként, de támadóként is számíthat rá a Real Madrid, és már 11 asszisztnál és 2 gólnál jár a szezonban. Marcelo ráadásul úgy lett a mérkőzés legjobbja, hogy szemben vele  Philipp Lahm és Arjen Robben játszott. Annyira együtt élt a támadásokkal, hogy éppen annyi helyzetet, szám szerint 8-at, alakított ki csapattársai számára, mint Robben, Ribery, Xabi Alonso, Vidal és Thiago összesen. Emellett 9 párbajból 8-at megnyert. Sokszor vádolják meg viszont azzal, hogy védőként gyengébb, de ezen a meccsen még azon a poszton is klasszis teljesítményt nyújtott, elég csak a két hatalmas védésre gondolni Robben és Lewandowski lövésénél. Aztán ott volt a 110. perces szólója, ahol az összes Bayern védőt becsapva vitte a labdát a kapura, hogy önzetlenül gólpasszt adjon Cristiano Ronaldónak. Marcelo tegnap esti teljesítménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Real Madrid továbbjutott az elődöntőbe.

4. Zinedine Zidane egyszerű taktikája

Forrás: squawka.com

A királyiak francia edzője nem komplikálta túl a taktikát, illetve csapata felállását, sőt teljesen az alapokig ment vissza. Zidane legtöbbször a 4-4-1-1 és ennek variációt használja a csapat összeállításakor. Tegnap este egy 4-3-3-as felállással kezdték meg a mérkőzést, ahol Cristiano Ronaldo és Isco is teljesen szabad kezet kapott a játékban, amikor viszont a Bayern a második félidőben átvette az irányítást, a francia edző változtatott a szokásos felállásán egy védekezőbb felfogására. A királyi gárda játéka a szezonban szinte csak a beíveléseken alapul, ami talán az egyik legegyszerűbb elgondolás a futballban, viszont a Real Madrid szezonját látva nagyon is eredményes. Az egyenlítő gól is egy beívelésből, majd ezt követően egy Ronaldo fejesből született meg. A Real Madrid ezzel a végtelenül leegyszerűsített játékkal vezeti a spanyol bajnokságot is.

A játékvezetés hibáit most figyelmen kívül hagyva, a Real Madridnak minden esélye megvolt arra, hogy győztesként kerüljön ki a párharcból és bejusson az elődöntőbe. A bírói tévedések sajnos elvonták a figyelmet a játékról, így biztosan semmit nem lehet mondani, feltételes mód viszont nincs a futballban. A Real Madrid  viszont már az Atlético Madriddal várja, hogy kik lehetnek a lehetséges ellenfeleik a Bajnokok Ligája elődöntőjében.

A cikk alapjául a Squawka futball statisztikával foglalkozó portálon megjelenő összefoglaló szolgált, amit saját gondolatokkal is kiegészítettünk. 

Sz. A.