Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLSZ: A videóbíró bevezetésén gondolkodik a szövetség

A felgyorsult játék, és az ebből következő játékvezetői hibák minimalizálása érdekében tesztelés alatt áll a videóbírós rendszer, amelynek bevezetésén a Magyar Labdarúgó-szövetség is gondolkodik, sőt, már előzetes terveket is készítettek.

A magyar bíró volt az első, aki használta az újítást.

A magyar bíró volt az első, aki használta az újítást.

Egyre gyakoribbak a mérkőzéseket befolyásoló hibák a játékvezetők részéről, a FIFA pedig ennek hatására döntött, hogy elkezdi tesztelni a technikai újításokat. Előbb a gólbírót vezették be, majd felvetődött a videóbíró használata, amelyre néhány példa már akad. Ezek főleg az észak-amerikai major ligákban vannak jelen, így az NFL, az NBA és az NHL mérkőzésein lehet találkozni velük. A teniszben pedig a „Sólyomszem technikát” alkalmazzák. A nemzetközi szövetség első alkalommal a decemberi klubvilágbajnokságon tesztelte a rendszert, a történelmi pillanat éppen Kassai Viktor dirigálása alatt jött el, amikor saját ítéletét megváltoztatva ítélt büntetőt az Atletico Nacional – Kashima Antlers találkozón, majd a Franciaország – Spanyolország válogatott találkozón játszott főszerepet a videóbíró.

Az NHL-ben már nem újdonság a videóbíró használata.

Az NHL-ben már nem újdonság a videóbíró használata.

Az MLSZ a játékvezetés színvonalának emelkedése miatt lehet szükség az eszközre. „A sporttelepek fejlesztésének ügye mellett az MLSZ elnöksége egyéb témákat is érintett az ülésen, így például a játékvezetés általános színvonalának fejlesztése. Ennek érdekében az MLSZ elnöksége úgy döntött: megvizsgálja, milyen szabályozás és feltételrendszer mellett valósítható meg a jövőben az úgynevezett videóbíró-rendszer bevezetése a magyar labdarúgásban. Ennek érdekében a szervezet megvizsgálja a nemzetközi példákat, és az UEFA erre vonatkozó irányelveit, célkitűzéseit is.” – olvasható a szövetség portálján.

A gyerekfoci népszerűsítése is az MLSz egyik fontos szempontja a pályaépítéseknél.

A gyerekfoci népszerűsítése is az MLSz egyik fontos szempontja a pályaépítéseknél.

Emellett természetesen folytatódik a pályaépítési program is, amellyel a hátrányos helyzetű települések pályáit újítják fel, és újakat építenek, valamint az amatőr csapatok sporttelepeinek világításának korszerűsítése, illetve kiépítése. „Az MLSZ számára továbbra is stratégiai cél a futballpályák felújítása, építése, és ezzel egyidejűleg a szabadidős és gyermeklabdarúgás minél szélesebb körben történő elterjedésének biztosítása.

A kedvezményes projekt keretében a következő időszakban húsz helyszínen, elsősorban hátrányos helyzetű településeken, tíz százalék önrész biztosításával épül műfüves kispálya. Az önrész mellett fennmaradó összeget az MLSZ az UEFA HatTrick támogatásból és TAO forrásból biztosítja.

Az MLSZ elnöksége által 2011-ben elfogadott, tíz évre szóló stratégia egyik célkitűzése volt az amatőr sporttelepek fejlesztése. Ezzel összhangban 2013-ban elsősorban a sportpályák biztonságának javítása valósult meg, míg a második ütem, a 2014-es fejlesztések már a sporttelepek funkcionális adottságainak javítását szolgálták. A most, 2017-ben induló, harmadik ütem keretében az MLSZ a megyei futballpályák világításának korszerűsítését tűzte ki célul.

A pályavilágítás fejlesztését támogató program célja az amatőr csapatok és az OTP Bank Bozsik-programban résztvevő gyermekek edzéslehetőségeinek javítása, különösen a téli időszakban.”

Gavalovits Sándor