Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Belgium: Az Anderlecht tovább menetel a bajnoki cím felé! – videóval

A 8 meccs óta veretlen Anderlecht a belga élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Jupiler League) rájátszásának 4. fordulójában rangadót nyerve került közelebb a bajnokság megnyeréséhez a címvédő legyőzésével!

IMG_20170423_201752

Mbodji fejesgóljával alakult ki a végeredmény (forrás: twitter.com/rscanderlecht)

Hétközben nagy izgalmak közepette az Európa-ligából a Manchester United ellen hosszabbítást követően búcsúzott az Anderlecht, mely hősiesen állta a sarat a negyeddöntőben.

Ezúttal ezen valahogy túl kellett tenniük magukat a játékosoknak, ugyanis a címvédő elleni rangadó jött a honi bajnokságban, az Anderlecht ugyanis Brüsszelben a Club Brugge csapatát látta vendégül.

A rekordbajnok brüsszeli klub a 21. minutumban szerzett előnyt, amikor Dendoncker vágta be a labdát a léc alá (1-0)!

Túlzottan sokat nem kellett várni arra, hogy megnövelje előnyét a hazai együttes, ugyanis a 34. percben jött az Anderlecht újabb gólja! Ekkor Tielemans szöglete után Mbodji fejelt a Club Brugge kapujába (2-0).

IMG_20170423_201646

Az Anderlecht megállíthatatlan volt ma a Club Brugge számára (forrás: twitter.com/rscanderlecht)

A félidő végén még nagyobb bajba került a vendég együttes, amely a 45. percben megfogyatkozott, hiszen Vormer kapta meg második sárga lapját is!

Az első félidőben is a hazaiak domináltak, akik a fordulás után mezőnyben is fölénybe tudtak kerülni. Az 58. percben Mbodji egy újabb szöglet után újból fejjel szerzett volna gólt, de a vendégek kapusa nagyot mentett! Nem sokkal ezután Trebel lövése ment a Brugge kapuja fölé kevéssel, így a 62. percben sem változott az állás. A hajrában ismét villant Trebel, de a 85. percben leadott lövését Butelle védeni tudta. Próbált azért a vendég együttes is érvényesülni, bár nem sikerült igazán, a vége pedig az lett, mint ami már az első félidő után is volt.

A Brugge számára ezúttal inkább reális a BL-selejtzőt érő második hely elérése, mint sem a bajnoki cím megszerzése, persze még matematikai esély ez utóbbira is van. Az Anderlecht ezzel szemben a bajnoki címhez áll elég közel és a BL-ben való főtáblás szerepléshez.

Jupiler League • Rájátszás, 4. forduló
Anderlecht – Club Brugge • 2-0 (2-0)
Gólszerzők: Dendoncker (21.), Mbodji (34.), ill.

https://youtu.be/6mo6WzMknQk

Bajnoki összkép

Lebonyolítás

Elsőként essen szó a bajnoki hajrának a kialakításáról, ami a belga élvonalat érinti.

A belga bajnokság lebonyolítása elég sajátos. A mezőny legjobbjai két részre oszlottak, így létrejött egy-egy rájátszásos csoport. Mindkét rájátszásban 10-10 fordulót játszanak le értelemszerűen a csapatok, hiszen összesen 6-6 klub kap helyet ezekben.

A fentebbi rájátszás meccse az élmezőnyhöz tartozott, a “felsőházi” Play-offban (hivatalos nevén: First Division A) pedig azok kapnak helyet, akik a BL-re, az El-re, és természetesen a bajnoki címre is pályázhatnak.

A másik rájátszásban, az ennél “alacsonyabb” (hivatalos nevén: UEFA Európa-liga Play-offs) rangúban arról születik döntés, hogy ki folytathassa az Európa-ligában vagy annak selejtezőjében, de ott egyik klub sem pályázhat már a BL-re és a bajnoki címre.

A felsőbb kategóriás rájátszás negyedik helyezettje pedig még megmérkőzhet szintén az Európa-ligában való szereplésért.

A dolgok állása
Az Anderlecht jelenleg 41 ponttal áll az élen, és még 6 meccs hátravan a rájátszásból. A második helyezett a Gent, amelytől csupán egy pontra van az eddig 32-t gyűjtő címvédő, Club Brugge csapata. A második hely BL-selejtzőt ér, a harmadik Európa-liga selejtezőt. A Brugge számára így is nagyon figyelni kell, ahogy a Gentnek is, ugyanis a 6. helyezett sincs tőlük pontszámban túl messze. A 4. pozíciót megszerző csapatnak még lesz lehetősége az Európa-ligához kapcsolódó rájátszásban részt venni.

A “felsőházi” rájátszás (First Division A) 4. fordulójanak eredményei

IMG_20170423_203638

A “felsőházi” (First Division A) rájátszás jelenlegi állása

IMG_20170423_203721

Nagy Dávid