Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El Clássicó: Eldőlhet a spanyol bajnoki cím? – Beharangozó

Vasárnap este Madridra figyel a futballvilág! A Real Madrid – Barcelona El Clássicó kimenetele a La Liga 33. fordulójában döntően befolyásolhatja a spanyol bajnoki cím sorsát is! Zinedine Zidane szerint megjósolhatatlan az eredmény – Szerintünk is!

A spanyol futball elismert szakírója, Guillem Balague szerint a Real Madrid abszolút lélektani fölényben van az El Clássicó előtt, hiszen a blancók vezetik a táblázatot úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszottak riválisuknál, és a Bayern München legyőzésével ott lesznek a Bajnokok Ligája elődöntőjében, míg a Barca kiesésének története ismert. Az elitsorozatban a katalánoknak jóformán a hazai visszavágón sem sok babér termett a Juventus ellen, lévén hogy az olaszok abszolút megfojtották a játékukat. Mr. Balague szerint a Real-nál jól tennék, ha kiindulnának a Barca – Juve párharcból, egészen pontosan abból, hogy az olaszok szinte tökéletesen kivonták Sergio Busquets-et az első mérkőzésen; Lionel Messinek a 2×90 perc során nem sok helyet hagytak; ráadásul a torinóiakhoz hasonlóan a blancók is erős szélső hátvédekkel rendelkeznek, mely láthattuk, hogy a gyengébb szezon futó Jordi Alba és a kényszermegoldás Sergi Roberto mellett nyerő is lehet.

Nehéz elképzelni, hogy Zidane és Enrique egyaránt elégedett lesz majd a lefújást követően is (Kép: dailymail.co.uk)

Zinedine Zidane osztja Mr. Balague azon véleményét, hogy a lélektani előny ugyan a Real-nál lehet, de a francia szakember szerint ezzel, illetve a Barca Bl-kiesésével nem szabad foglalkozniuk, hiszen az akár el is kényelmesíthetné őket. “Nagy meccsre készülünk, ami borzasztóan nehéz lesz, hiszen a Barcelona ellen rendre nüanszok döntenek! Nem szeretnék arról beszélni, hogy ki a favorit, annyit azonban elmondhatok, hogy mi maximálisan felkészültünk, és pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni a találkozón! A csapatomtól azt várom, hogy gyorsan és intenzíven futballozzon az első percektől kezdve, meg kell mutatnunk, hogy a Rea Madridnak micsoda karaktere van! De még egyszer mondom, a Barcelona az ellenfelünk, mely minden tiszteletet megérdemel!” – Vélekedett Zidane a sajtótájékoztatón.

A másik oldalról Luis Enrique már nagyobb és erőteljesebb szavakat és kifejezéseket használt, hiszen a Barca nyáron távozó mestere bajnoki döntőről, döntő jelentőségű összecsapásról, valamint a Real Madrid elleni extra motivációról is beszélt.
“Nehéz meccseket játszottunk az elmúlt időszakban, melyek nem feltétlenül úgy alakultak, ahogyan azt terveztük.” – Kezdte Luis Enrique mondandóját a sajtótájékoztatón, utalva a Juve elleni Bl-negyeddöntőre, majd a következő gondolatokkal folytatta: “A játékosaim vérbeli profik, igazi bajnokok, akik pontosan tudják azt is, hogyan kell felállni a padlóról. Nehezen lehetne jobb helyszínt elképzelni egy Barca-győzelemnek, a Bernabéunál! Ráadásul extra motivációt ad az is, hogy a Real Madrid előttünk áll a tabellán! Egy igazi döntőre készülünk, hiszen a bajnokság lassan a végéhez ér. Minden rajtunk múlik: Vagy sikerül nyitva hagynunk magunk előtt még egy ajtót, vagy ellenkező esetben meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy a bajnokság elúszni látszik! Győzelemre kell játszanunk, de fontosnak tartom, hogy továbbra is hűen képviseljük a Barcelona filozófiáját, és azt a stílust, amellyel a múltban óriási sikereket ért el a klub!”

Nézzük tehát a lehetséges három forgatókönyvet, és röviden az azokhoz kapcsolódó bajnoki esélyeket:

»» Hazai győzelem esetén a Real Madrid már-már behozhatatlannak tűnő, hat pontos előnyre tenne szert, úgy, hogy a blancóknak még egy elmaradt meccsük is van a hátralévő 5 forduló mellé (…)

»» Döntetlen esetén lényegében semmi nem változna, a Barcelona tovább reménykedhetne a Real Madrid botlásában. A madridiaknak továbbra is saját kezükben maradna a sorsuk, hiszen valóban egy-egy botlás hozhatná csak közelebb a Barcát (…)

»» A bajnoki véghajrának, valamint a katalánok bajnoki álmainak egy vendég győzelem tenne a legjobbat! Ez esetben ugyanis a Barca pontszámban beérné a Real-t, sőt jobb gólkülönbségének, valamint az egymás elleni eredmények tekintetében is a madridiak előtt állna a csapat. A nagyobb nyomás abszolút Zidane csapata vállát nyomasztaná a továbbiakban (…)

Akik hiányozhatnak:

A Real Madridban egyedül Pepe maródi, hiszen a Bayern elleni Bl-találkozót követő napokban Gareth Bale és Raphael Varane is edzésre jelentkezett. Kettőjük közül talán Bale játékára mutatkozik nagyobb esély, azonban ez csak az utolsó pillanatokban dőlhet el, hiszen vélhetően Zidane mester sem kockáztatna meg egy komolyabb sérülést játékosával kapcsolatban.

A túloldalon már több kiesővel kell számolnia Luis Enriquének, hiszen a BBC-vel szemben a Barcánál Neymar eltiltása miatt biztosan nem állhat össze a rettegett MSN. A brazil eltiltását bármennyire is szerették volna, nem sikerült megfellebbeznie a Barcának. Neymar mellett Rafinha is kihagyni kényszerül a találkozót, Jéremy Mathieu játéka pedig számos forrás szerint bokasérülés miatt erősen kérdéses. A Barca “Pepéje” Aleix Vidal, a spanyol hátvéd ugyanis súlyos bokasérülése miatt biztosan nem lép pályára – Mondjuk ez Pepével ellentétben a szezon hátralévő részére is igaz.

Várható kezdőcsapatok:

Real Madrid: Navas – Carvajal, Ramos, Nacho, Marcelo – Casemiro, Kroos, Modric – C. Ronaldo, Benzema, Bale (Asensio/Lucas Vázquez)

Barcelona: ter Stegen – Alba, Piqué, Mascherano, Sergi Roberto – Busquets, Iniesta, Rakitic – Messi, Suárez, Alcácer.

A Real Madrid – Barcelona találkozót 20:45-től élőben a Sport1 közvetíti!