Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Skót FA-kupa: Simán legyőzte a Rangerst, így döntőt játszhat a Celtic! – VIDEÓVAL

Vasárnap délután sor került az idei Skót FA-kupa másik elődöntőjére is, miután az Aberdeen korábban bejutott a fináléba (3-2 a Hibernian ellen), és már csak ellenfélre várt. A másik ágról pedig a két legnagyobb skót klub egyike jöhetett szembe, hiszen a Celtic és a Rangers csapott össze egymással Skócia futballszentélyében, a Hampden Parkban. A 407. Old Firm következett!

TELEMMGLPICT000126677517-large_trans_NvBQzQNjv4BqM37qcIWR9CtrqmiMdQVx7Os11tDpooXkgk5AEyIIYRg (1)McGregor góljának pillanata (fotó: Getty)

A Celtic, amely már korábban megnyerte a skót bajnokságot, már az első pillanattól kezdve jelezte, nem kíván sok teret adni ősi riválisának. A meccs kezdetétől hatalmas nyomást helyeztek a Rangersre Brendan Rodgers fiai, és bár Armstrong tekerése még mellé repült, a 12. percben már célba talált a zöld-fehér csapat: egy felívelést Dembélé szelídített meg, visszagurította McGregornak, aki okosan kilőtte a hosszút. 1-0, gyorsan vezetést szereztek a “katolikusok”!
A nyomás azonban továbbra sem enyhült, néhány perccel később Dembélé fejelt egy szöglet után, a kék-fehérek szerencséjére magasan fölé. A Celtic sokkal többet birtokolta a labdát, szinte levegőt se hagytak a Rangers játékosainak, az elvesztett labdákat pedig még a “protestánsok” térfelén visszacsenték.

A mérkőzés 27. percében viszont komoly érvágás érte a Celticet, ugyanis az addig rendkívül agilisen játszó Dembélé combhajlító-izma sérült meg, amely után cserét kért a francia. A félidő második fele egyébként nem a helyzetekről szólt, a kelták nyomása is alábbhagyott valamelyest Dembélé lecserélése után. A 38. percben a csereként beállt Griffiths próbálta meglepni egy szabadrúgással Foderingham kapust, de a Rangers hálóőre kiütötte a rövidre tartó lövést. Végül a szünetre maradt az egy gólos Celtic-vezetés, ami egy dolgot világossá tett: a helyzet nélküli kék-fehéreknek valamit változtatniuk kellett a pihenő alatt, ha a döntőbe vágytak.

Caixinha pedig bele is nyúlt a meccsbe, a szünetben ugyanis becserélte Joe Dodoo-t és Barry McKay-t is. A második félidőt komoly rohamokkal is kezdte a Rangers, melynek köszönhetően szurkolóik hangja is visszajött. Ám az 50. percben mégis csak nehezebbé vált a “protestánsok” dolga: egy Celtic-kontrát követően Griffiths-t takarította el a tizenhatoson belül Tavernier, amiért Collum játékvezető azonnal büntetőt ítélt, jogosan. Sinclair állt oda, és bár belekapott lövésébe Foderingham, a kapufáról végül befelé pattant a labda. 2-0!
A gól után alig három perc telt el, és máris újabb helyzet alakult ki a Rangers kapuja előtt: Griffiths parádésan vett le egy felívelt labdát, majd tüzelt, ám Foderingham kiütötte a lövést a léc alól! Ezután Boyata fejese ment kevéssel fölé, majd Roberts kísérletét fogta a kék mezesek hálóőre. Ismét óriási fölényben volt a Celtic, még momentumai se voltak a Rangersnek. Első kaput találó kísérletükre több mint egy órát kellett várni, ekkor a nagy öreg Kenny Miller fejesét kellett vetődve fognia Gordonnak.

A Rangers 37 esztendős veteránja egyébként nagyon odatette magát, de a zöld-fehér védőfalban kevés levegő jutott neki. A 77. percben újabb lövőhelyzetbe került, de csak a háló tetejére tudta irányítani a labdát. Sőt, ha pár pillanattal később nem védi erős lövését Gordon, be is találhatott volna Miller, ám a Celtic portása bereteszelte kapuját.
A meccs hajrájában többet támadtak a kék-fehérek, de a kelták védelme bőszen takarított, és őrizte előnyét a skót bajnok. A 87. percben utolsó puskaporát is ellőtte a Caixinha-legénység, Waghorn csukafejese fölé szállt. Az utolsó percben pedig még a másik oldalon akadt történés, a csereként beállt Rogic lökete találta el a bal kapufát!
Végül a Celtic megőrizte előnyét, így egy szezonon belül harmadszor verte meg a Rangerst. Ők lesznek tehát az Aberdeen ellenfelei a fináléban.

Skót FA-kupa, elődöntő:

Celtic – Rangers 2-0 (1-0)
Helyszín: Glasgow, Hampden Park; Vezette: W. Collum
Gólszerző: McGregor (12.), Sinclair (50. – büntető)
Sárga lapok: Simunovic (78.), Rogic (88.) ill. Halliday (3.), Beerman (36.), Tavernier (52.)

Celtic: Gordon – Lustig, Boyata, Simunovic, Tierney – McGregor (Rogic 75.), Brown – Sinclair, Armstrong, Roberts (Forrest 83.) – Dembélé (Griffiths 34.). Vezetőedző: B. Rodgers

Rangers: Foderingham – Tavernier, Wilson, Bates, Beerman – Hyndman (Windass 70.), Holt, Halliday (Dodoo 46.) – Garner (McKay 46.), Waghorn, Miller. Vezetőedző: P. Caixinha

Videón a gólok: