Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Esélyleső: Hármas versenyfutás a bajnoki címért

A hajrára fordult a honi élvonalbeli bajnokság, igyekszünk objektív szempontok alapján kiszámítani, vajon ki lesz a magyar bajnok 2016-17-ben.

Könnyen lehet, az utolsó forduló dönt a bajnoki címről.

Könnyen lehet, az utolsó forduló dönt a bajnoki címről.

Bevezetésként pillantsunk vissza a szezon eddigi szakaszára, hiszen történt egy s más. Példának okáért senki sem gondolta, hogy a tavalyi bajnok Ferencváros igen mély gödörbe kerül már a bajnokság elején, miközben a kieséstől az utolsó pillanatban megmenekülő Vasas szárnyakat kap. A két fővárosi együttes mellett a Videoton, de kiváltképp a Honvéd felemelkedése az évad meglepetése. Sokan azt hitték – bár az előző tavasszal már látszottak a jelei – a Fradi képes lesz magához térni, hogy mégsem ez történt, az több összetevőből áll. Egyrészt az igazolások többsége mélyen tudása alatt teljesít, vagy meg sem üti a honi élvonal szintjét, nemhogy a Ferencvárosét. Másrészt mintha a játékosok némelyike igencsak kényelmesre vette volna a figurát az utcahosszal megnyert bajnokság után, illetve a nemzetközi kupakiesés okozta sokkból is igen nehezen, ha egyáltalán magához tért a csapat. Lényeges szempont lehet, hogy a középpálya kreativitása eltűnt azáltal, hogy nyáron Nagy Ádám, télen pedig Nagy Dominik távozott. Talán a többiek kritikája, hogy Gera Zoltán a mai napig húzóembere az együttesnek, immár 38 esztendősen. Hogy milyen esélyekkel száll harcba a címvédésért Thomas Doll gárdája, igen nehéz megjósolni, mert a pontszámok alapján már csak matematikai esélye van a zöld-fehéreknek az első hely megszerzésére, bár valamivel könnyebb a sorsolása, mint a dobogósoknak. Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy a Haladás is befurakodik a IX. kerületiek elé a végelszámolásnál.

Itt még a sérülések, eltiltások is befolyásolhatják a végeredményt, ahogyan a többi együttesnél is, ellenben például a kispestiek és a Vasas annyira egységes, hogy a kisebb hullámvölgyeket is átvészelték. Az angyalföldieknél ugyan volt egy hosszabb sikertelen periódus, ami miatt az őszi teljesítményüket nem tudták átmenteni teljes egészében tavaszra, de így is ötpontos fórban vannak a címvédővel szemben. Michael Oenning együttese érdekes módon pont a táblázat hátsó traktusában szereplőkkel szemben hullajtott fontos pontokat, míg az élmezőny tagjaitól rendre lopta az egységeket. Az utolsó öt forduló tehát vízválasztó lesz a bajnoki szereplés szempontjából, nagy kérdés, mire mennek majd a Diósgyőrrel szemben, amely ugye a kiesés ellen küzd, majd a Paks és a Haladás ellen játszik az angyalföldi brigád. Az egységesség mindenesetre sokat hozhat a konyhára, ha tudja folytatni a győzelmi sorozatát a piros-kék együttes. A fiatalok viszont nincsenek megilletődve, mint ahogy a rutinos labdarúgók is a korábbiakhoz képest sokkal jobb teljesítményt raknak le az asztalra. Az eddig megszerzett 47 pont jó alap a bajnokság hajrájára.

A Vasas megléphet a Fraditól, amely a kupában harcolhatja ki a nemzetközi szereplést.

A Vasas megléphet a Fraditól, amely a kupában harcolhatja ki a nemzetközi szereplést.

Ahogyan a Honvédnak és a Videotonnak az ötven-ötven. Más kérdés, hogy míg a kispestiek jobbára saját nevelésű játékosokkal érnek el sikereket, addig a Vidi légiósokra építve érheti el történelme harmadik bajnoki címét. Ugyan Danko Lazovic a hétvégén még nem léphet pályára, azonban a Scepovic-Maric duó jól pótolja a szerb kiválóságot. Nem mellesleg a középpálya is elegendő támogatást nyújt a csatároknak. Asmir Suljic például kezdi ismét újpesti formáját mutatni, habár időnként el-eltűnik a mezőnyben. Varga József másodvirágzását éli, remekül rombol, míg Pátkai Máté az előre játékban fejlődött nagyot. Visszatérve Kispestre, Marco Rossinak van egy olyan futballistája, aki bármikor képes villanni, és a korábban jellemző egóját is a csapat sikereinek szenteli Davide Lanzafame. Mellette Zsótér Donát, illetve a gólkirályi cím aspiránsa, Eppel Márton is hozza azt, amit tud, sőt, sokszor annál is többet. A sorsolása viszont egyik brigádnak sem könnyű, az azonban biztos, hogy az utolsó játéknapra mindkét együttes úgy akar fordulni, hogy az egymás elleni rangadó döntsön a bajnoki címről.

Alább a lehetséges kimenetelt próbáljuk megjósolni.

Program:

4. Ferencváros 42 pont

29. forduló: Mezőkövesd (h) D
30. forduló: MTK Budapest (i) Gy
31. forduló: Debrecen (h) Gy
32. forduló: Videoton (i) V
33. forduló: Újpest (h) D

Összpontszám: 50 pont 

3. Vasas 47 pont

29. forduló: Diósgyőr (i) D
30. forduló: Paks (h) D
31. forduló: Haladás (i) Gy
32. forduló: Gyirmót (i) Gy
33. forduló: Mezőkövesd (h) D

Összpontszám: 56 pont

2. Videoton 50 pont (14-8-6)

29. forduló: Debrecen (h) Gy
30. forduló: Haladás (h) Gy
31. forduló: Újpest (i) D
32. forduló: Ferencváros (h) Gy
33. forduló: Honvéd (i) D

Összpontszám: 61 pont

1. Honvéd 50 pont (15-5-8)

29. forduló: Gyirmót (h) Gy
30. forduló: Mezőkövesd (i) D
31. forduló: MTK Budapest (h) Gy
32. forduló: Debrecen (i) Gy
33. forduló: Videoton (h) D

Összpontszám: 61 pont

Ha tehát a fenti eredmények születnek, könnyen lehet, hogy a Honvéd huszonnégy év után lesz bajnok, míg a Videoton a második-, a Vasas pedig a harmadik helyen végez. A Ferencváros pedig csak abban az esetben indulhatna a következő évadban a nemzetközi porondon, ha megnyeri a Magyar Kupát.

Gavalovits Sándor