Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőzsenik, akiket nem ismer el a világ! – 11.rész

Akárcsak a labdarúgó között, úgy természetesen az edzők között is komoly a szakadék. A hétköznapi szurkolók többsége leginkább az olyan trénerek emlékszik vissza az évek múltával, akik rengeteg trófeát nyertek el pályafutásuk során, de igaz ez például a szakmabeliekre is. Nos, legújabb cikksorozatukban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az edzői zsenialitás nemcsak a begyűjtött kupák számától függ…

premier-league-southampton-football_3197835

Cikksorozatunk tizenegyedik részében egy olyan szakember kerül bemutatásra, aki edzői pályafutása alatt több országban is megfordult. Dolgozhatott már Spanyolországban, Hollandiában és Portugáliában is, jelenleg pedig Angliában tevékenykedik. Nos, ez az úriember nem más, mint az Everton menedzsere, Ronald Koeman

1365909-29312125-2560-1440

Ronald Koeman edzői karrierje 1997-ben vette kezdetét, először Guus Hiddink segítőjeként dolgozott a holland válogatottnál, viszont mindössze egy évig. Távozása után az FC Barcelonához került, itt szintén másodedzőként tevékenykedett. A katalán gárdánál sem töltötte be túlságosan hosszú ideig ezt a pozíciót, hiszen 1999 decemberében távozott, mivel megkapta első vezetőedzői megbízatását. 

Vitesse v Roda - Amstel Cup

Az akkoriban mindössze 36 esztendős Ronald Koeman-t a Vitesse Arnhem élére nevezték ki. Az első fél éve kifogástalanra sikeredett, hiszen a dobogó harmadik fokára vezette csapatát. A következő idényben az 5. helyen végzett együttesével, a Kupában pedig az elődöntőig menetelt legénységével, a 16 között az Ajaxot, míg a legjobb 8 között pedig az AZ Alkmaart búcsúztatták Koeman tanítványai. A 2001/2002-es idény első felében még szintén ő volt a Vitesse trénere, viszont remek munkájának köszönhetően 2001 decemberében kinevezték az Ajax Amszterdam élére. 

SPT-AI01-AjaxTraining

Első féléve kifogástalanra sikeredett a fővárosi gárdánál. A neves holland együttessel rögtön elnyerte a bajnoki címet, a Holland Kupát illetve a következő szezont megelőzően a Holland Szuperkupát is. Ronald Koeman tehát rendkívül ígéretesen kezdett új csapatánál. A 2002/2003-as idényben nem gyűjtött be újabb trófeát/trófeákat a csapat, viszont a Bajnokok Ligájában remekül menetelt az Ajax, amely egészen a legjobb 8 közé jutott el, s egy rendkívül szoros, drámai párharcban esett ki az akkori győztes AC Milannal szemben. A következő kiírás során újabb bajnoki címet nyert el az amszterdami gárdával, viszont a BL-ben nem jött össze egy újabb komolyabb menetelés. A 2004/2005-ös szezon nagy részében még ő volt a klub élén, viszont az Auxerre elleni UEFA-Kupa mérkőzésen elszenvedett vereség után távozott posztjáról. 

article-0-1ED20CCB00000578-175_634x388

A következő állomáshelye a nagy múltú portugál együttes, az SL Benfica lett. A lisszaboni gárdánál csupán egy évet töltött el, amellyel rögtön elnyert a Portugál Szuperkupát. A legemlékezetesebb eredménye viszont egyértelműen a Bajnokok Ligájában érte el a klub élén, hiszen a Benficát egészen a legjobb 8 közé vezette. 

75948536

Röpke egy év után vissza is tért Hollandiába, azon belül is a PSV Eindhoven élére. Első szezonja jól sikerült új csapatában, hiszen bajnoki címre vezette legénységet illetve a Bajnokok Ligájában egészen a legjobb 8 közé jutott az együttes. A következő idényt még az eindhoveni alakulat élén kezdte meg, viszont szezon közben távozott posztjáról, s kinevezték a Valencia élére. A spanyol kalandja nem sikerült túl fényesre, ezt ki lehet jelenteni annak ellenére is, hogy a “denevérekkel” elnyerte a Spanyol-kupát. A kiírás végéhez közeledve távozni kényszerült posztjáról. Ezt követően egy évig nem volt állása, Ronald Koeman 2009 nyarán az AZ Alkmaar irányítását vette át, majd még ezen év decemberében menesztették is.

1986789_w2

Közel két évvel később a Feyenoord Rotterdam élére nevezték ki Ronald Koemant. Az egyre inkább megsínylett edzői pályafutás ismét fellendült a nagy múltú csapatnál melyet első évében rögtön az előkelő 2. helyre vezetett. A rotterdami alakulatot stabil élcsapattá alakította, sokszor úgy tűnt, hogy a bajnoki címet is begyűjtheti adott eseteben a Feyenoord élén, ám ez végül nem sikerült. Remek eredményeinek hála 2014 nyarától újabb közegbe csöppenhetett bele, hiszen ekkor nevezték ki a Southampton élére. 

1414249650938_wps_39_Southampton_s_Sadio_Mane_

A Southampton élén összesen két évet töltött el, ahol remek, sőt inkább kiemelkedő munkát végzett annak ellenére, hogy sorra vitték el a “szentek” húzóembereit a nagyobbnál nagyobb angol csapatok. A St.Mary’s igazi pokollá vált a gigászi együttesek számára, Koeman tanítványai bárkit képesek voltak legyőzni hazai környezetben, de adott esetben idegenben is képesek voltak 1-2 nagyobb meglepetést elérni. Sokan úgy vélték, Ronald Koeman megérdemelne egy komoly csapatot, ám végül nem sikerült számára a hatalmas előrelépés, hiszen az Everton élére nevezték ki tavaly nyáron. 

Németh Boldizsár