Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Egy holland-francia futballcsemege margóján – előzetes

A BL-ből még hátravan egy elődöntő (Monaco – Juventus) odavágója, de még mielőtt arra ma este sor kerülne, megrendezésre kerül az Európa-liga első elődöntőjének odavágója, melyre Amszterdamban kerül sor. Az Ajax 21 éve nem járt nemzetközi kupadöntőben, miután 1996-ban elbukták a Juventus elleni Bajnokok Ligája döntőt. 

ajaxlyon

Vajon az Ajax közelebb kerülhet annak a sorozatnak a megnyeréséhez, melynek elődjét még 1992-ben abszolvált sikerrel vagy a Lyon kerül lépéselőnyben a döntőhöz ma este?

UEFA Európa-liga, elődöntő, első mérkőzés
18:45 • Ajax – Lyon • ÉLŐ – DigiSport 1
Helyszín: Amsterdam ArenA. Vezeti: Gianluca Rocchi (olasz)

Várható kezdőcsapatok

Ajax: Onana – Tete, Sanchez, De Ligt, Riedewald – Klaassen, , Ziyech – Traoré, Dolberg, Younes. Vezetőedző: Peter Bosz

Lyon: Lopes – Jallet, Nkoulou, Diakhaby, Morel – Gonalons, Tousart – Tolisso, Cornet, Valbuena – Fekir. Vezetőedző: Bruno Génésio

Sérültek, eltiltottak

Ajax: A hazaiknál két eltiltott is van, Veltman és Viergever személyében, rajtuk kívül pedig Sinkgraven sem léphet pályára térdsérülése miatt.

Lyon: A francia klubnál eltiltott nincs, viszont Rybus így sem fog pályára lépni, míg Lacazette, és Tolisso játéka kérdéses.

Forma

Az Ajax jelenleg 12 európai kupameccs óta veretlen hazai pályán (7 győzelem, 5 döntetlen), így joggal lehet mondani, hogy az amszterdami gárdának a hazai környezet tényleg előnyt jelent. Az pedig még beszédesebb adat, hogy a legutóbbi hat hazai meccsét megnyerte a holland együttes a nemzetközi porondon.

A Lyon révén is akad említésre méltó adat, avagy Bruno Génésio együttese a legutóbbi hat nemzetközi kupameccséből ötöt megtudott nyerni.

Most pedig mindent összevetve lássuk, milyen formát mutat a két klub.

Az Ajax a legutóbbi 20 meccséből 18 alkalommal (a rendes játékidőben) nem talált legyőzőre. Azonban ha csupán a közelmúlt eseményeit vesszük figyelembe, akkor a 3 győzelem, 1 döntetlen, és 1 vereség az Ajax mérlege a legutóbbi 5 meccsén. Ha pedig a legutóbbi 7 meccsét nézzük az amszterdami klubnak, akkor azt láthatjuk, hogy abból 5-ször győzött a holland fővárosi klub.

A Lyon hétvégén az Angers otthonában nyert bajnokit 2-1-re (az Ajax a Holland Kupa döntője miatt ha akart sem tudott volna bajnokit játszani), azt megelőzően pedig kétszer botlott az együttes (1 döntetlen, 1 vereség). Ezzel együtt is elég hullámzó a Lyon teljesítménye, amely a legutóbbi 20 meccséből (a rendes játékidőben) 13 alkalommal nem talált legyőzőre (10 győzelem, 3 döntetlen), viszont a közelmúltra fókuszálva az elmúlt 5 mérkőzéséből 2 győzelmét, 1 döntetlent, és 2 vereséget hozott össze a csapat.

Egymás elleni múlt

Az Ajax és a Lyon legutóbb a Bajnokok Ligájában játszott egymással még a csoportkörben tétmeccsen 2011-ben. Akkor egyaránt 0-0-ra végződött a csapatok mindkét egymás elleni meccse.

Azt megelőzően is a BL-ben futottak össze a felek, még 2002-ben. Akkor a sorozat első szakaszában először 2-1-re nyert Amszterdamban az Ajax, majd idegenben 2-0-ra győzött a holland klub.

Ha tehát a két klub közös múltját vesszük górcső alá, jól láthatjuk, hogy a Lyon még tétmeccsen sosem nyert az Ajax ellen, kétszer futotta 0-0-s döntetlenre a franciáktól.

AJAX – LYON • EGYMÁS ELLENI MÚLT
2 Ajax győzelem, 2 döntetlen, 0 Lyon győzelem

A negyeddöntőben

Az El negyeddöntőjében Az Ajax elképesztő párharc után jutott 20 év elteltével ismét európai kupa elődöntőjébe! Az odavágón Amszterdamban 2-0-ra győzte le a fővárosi klub a Schalkét, majd a gelsenkircheni visszavágón a királykékek 2-0-ra nyertek a rendes játékidőben, majd a hosszabbításban már 3-0-ra is vezettek. Végül az emberhátrányban játszó Ajax a ráadásban kétszer is betalált, így jutott be a sorozat idei elődöntőjébe.

A Lyon a Besiktas ellen harcolta ki azt, hogy a legjobb 4 között szerepelhessen. A francia klub számára sem volt könnyű az előző kör. Először hazai pályán 2-1-re nyert a francia együttes, majd Isztambulban a török ellenfél győzött ugyanilyen arányban. A hosszabbítás nem hozott gólt, majd a tizenegyespárbajt 7-6-ra nyerte meg a Lyon.

Két kiélezett párharcon vannak tehát túl az Ajax és a Lyon játékosai, akik nagy eséllyel már ma este is sok izgalmas dolgot hozhatnak össze.

Az összecsapásról természetesen beszámolunk!

Nagy Dávid