Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: A döntő küszöbén az MU, de vajon átlépi-e? – BEHARANGOZÓ

Az Európa-liga (El) 2016-2017-es kiírása rohamléptekkel közeledik a fináléhoz, ma este az elődöntős párharcok visszavágóira kerül sor. Az angol Manchester United arra készül, hogy a spanyol Celta Vigo otthonában szerzett egy gólos előnyét hazai környezetben minimum megőrizze, és ezzel beverekedje magát a stockholmi döntőbe.

Spain Soccer Europa League(fotó: AP)

Az odavágón lendületes, jó mérkőzést produkáltak a felek, és összességében talán kijelenthető, hogy a Manchester United megérdemelten nyerte meg az összecsapást (bővebb összefoglalója itt olvasható). A mindent eldöntő találatot az ifjú Marcus Rashford jegyezte, akinek Zlatan Ibrahimovic kiválása miatt magára kell vállalni a gólszerzés, a helyzetteremtés terhét, és ezt a feladatot remekül is látja el a 19 esztendős csatár. Az Anderlecht elleni győztes találatot követően egy kiváló szabadrúgással jelentkezett a Celta Vigo ellen, mellyel be is vette a kaput, és előnyt szerzett csapatának a visszavágóra.

Persze ha van csapat, amely az idegenben ledolgozandó hátrányról tud egy s mást, az épp a Celta Vigo. A spanyolok ugyanis az El idei egyenes kieséses szakaszában már voltak hasonló helyzetben. A legjobb 32 csapat között ugyanis az Európa-ligában szintén nagy névnek számító Sahtar Doneck együttesével kerültek szembe a galíciaiak, és hazai pályán annak rendje és módja szerint 0-1-re kapott ki a Berizzo-csapat. Nem volt más hátra, idegenben kellett ledolgozni a minimális hátrányt, ezt pedig végre is hajtotta a Vigo, ugyanis rendes játékidőben ők nyertek egy góllal, majd a harminc perces ráadásban még egyet berámoltak az ukrán kapuba, ezzel pedig továbbjutottak.
Sőt, a spanyol Király-kupában is megvillantotta oroszlánkarmait a Celta, nem kisebb csapatot bokszoltak ki ugyanis a sorozatból, mint a frissen BL-döntőbe jutó Real Madridot! A blancókat ráadásul idegenben verte el a világoskék-fehér alakulat, Iago Aspas és Jonny voltak a nyerőemberek akkor (vélhetően mindketten pályára lépnek az Old Traffordon ma este).

Hiába azonban a Celta Vigo idegenben végrehajtott hőstettei, azért Manchesterben nem lehet más a párharc esélyese, mint a United. A “vörös ördögök” idén minden egyes ellenfelüket legyőzték odahaza az El-ben – igaz, az Anderlechtet csupán hosszabbításban – , és ez sok mindent elárul a spanyolok esélyeiről. Fejet hajtott az “Álmok Színházában” a Fenerbahce, a Feyenoord, a Zorya, a Saint-Étienne, a Rosztov és a már említett belga csapat is.
Ami mégis csökkenti kicsit az MU esélyeit, az a sérültek névsora. Ugyebár Zlatan Ibrahimovic a teljes szezonra kidőlt, Marcos Rojo szintén, Ashley Young épp a Vigo otthonában került a maródi játékosok listájára, rajtuk kívül pedig Luke Shaw és Fosu-Mensah játékára sincs esély a mai napon. José Mourinho alakulata rengeteg tétmeccset vívott idén, rotálni azonban a számtalan sérülés miatt nem tud megfelelően a portugál, és emiatt nagyon jól kell sáfárkodnia a meglévő erőforrásokkal.

A hétvégén mindkét csapat alaposan rápihent a csütörtöki visszavágóra. A Celta Vigo már jó ideje takaréklángon ég a bajnokságban, a legutóbbi körben 3-0-ra kaptak ki a Málaga vendégeként, ez pedig zsinórban a negyedik vereségük volt a hazai pontvadászatban. A kulcsemberek közül rengetegen pihentek, így például Aspas, Sisto, Hugo Mallo, Jonny Castro be se állt, Guidetti és Roncaglia pedig a cserepadról szálltak be néhány percre.
A manchesteriek rangadót vívtak hétvégén, az Arsenallal mérkőztek idegenben Mourinho tanítványai. Paul Pogba például pályára sem lépett, ahogy Antonio Valencia sem, Rashford és Lingard pedig csereként kaptak lehetőséget. A United végül ki is kapott, 2-0-ra győzedelmeskedett az Arsenal.

A mai napra így csupán egyetlen kérdés maradt: a pihentetés, az El-re való fókuszálás végül vajon melyik együttes számára fizetődik ki?

Európa-liga, elődöntő – visszavágó:

Manchester United – Celta Vigo
(első meccs eredménye: Celta Vigo – Manchester United 0-1)
Helyszín: Manchester, Old Trafford; Vezeti: O. Hategan (román)
Közvetíti: RTL II (21:05)

Várható kezdőcsapatok:

Man. United: Romero – Valencia, Bailly, Blind, Darmian – Fellaini, Pogba, Herrera – Mkhitaryan, Lingard, Rashford. Vezetőedző: J. Mourinho

Celta Vigo: Álvarez – Hugo Mallo, Cabral, Roncaglia, Jonny – Radoja, Pablo Hernández – Wass, Sisto, Aspas – Guidetti. Vezetőedző: E. Berizzo

Az első meccs összefoglalója:

https://www.youtube.com/watch?v=N2gK5Da4WLc