Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: A Lyon az Ajax ellen állna fel és jutna döntőbe – előzetes

A francia klub Amszterdamban 4-1-re kapott ki ugyan az Európa-liga elődöntőjének első meccsén, mégsem feltétel lefutott a párharc. Azonban ez a korábbi minta alapján nem biztos, hogy elég a holland sikerhez, ugyanis az Ajax a Schalke elleni holland fővárosban megrendezett negyeddöntő odavágója után Gelsenkirchenben 3-0-s vesztésre is állt, és egyben kiesésre. Akkor gyorsan összekapta magát az emberhátrányban játszó együttes, és bejutott az elődöntőbe. Abban viszont nem is lehet feltétlen bizakodni, hogy újra ugyanabba a hibába essen az Ajax, ám a Lyon hazai pályán nagy eséllyel megbontaná a holland csapat rendszerét. Az már más kérdés, hogy sikerülhet-e ez, vagy éppen akár újra brillírozni fog a fiatalokkal teletűzdelt, nagyszerű szezont futó Ajax.

GettyImages-677908802

Valbuena Amszterdamban lőtt gólja jelentheti az utolsó szalmaszálat a visszavágóra fordulva a Lyon számára (forrás: uefa.com)

UEFA EURÓPA-LIGA, ELŐDÖNTŐ • VISSZAVÁGÓ
21:05 • Lyon – Ajax (1-4) • ÉLŐ – Digi Sport 1
Helyszín: Stade de Lyon, Decines. Vezeti: Szymon Marciniak (lengyel)

Várható kezdőcsapatok

Lyon: Lopes – Jallet, Nkoulou, Diakhaby, Morel – Tousart, Gonalons – Cornet, Tolisso, Valbuena – Lacazette. Vezetőedző: Bruno Génésio

Ajax: Onana – Viergever, Sanchez, De Ligt, Veltman – Klaassen, Schöne, Ziyech – Traoré, Dolberg, Younes. Vezetőedző: Peter Bosz

Sérültek, eltiltottak

Lyon: Bruno Génésio számára nem okozhat fejfájást, hogy kit kelljen nélkülöznie, maximum az, hogy kiket szerepeltessen a siker érdekében, ugyanis egyetlen sérültje sincs a francia klubnak, ahogyan eltitltottja sem.

Ajax: Peter Bosz számára sem vészes a helyzet. Az Ajaxnál egy sérültről lehet beszámolni, hiszen Sinkgraven továbbra is térdsérüléssel küzd.

Ezek alapján szinte 100%-osak a felek, így még izgalmasabb lehet a ma esti visszavágó.

Az odavágó kapcsán

Ennek az elődöntőnek az első felvonását simán, 4-1-re nyerte meg Amszterdamban, vagyis hazai környezetben az Ajax, Traore pedig kettőt gurított. Ezzel szemben 3-1 lett az állás, amikor Valbuena szépíteni tudott.

Lefutottnak tűnik a párharc sorsa, a Lyon pedig saját magában és abban bízhat, hogy az Ajax ezúttal is idegenben megingatható lesz, mint a Schalke ellen Gelsenkirchenben a negyeddöntő visszavágóján.

Annyi biztos, mindkét együttes a támadófoci híve, és Amszterdamban is lehetett volna akár, ha Peter Bosz szavaival élünk, 9-4 is az odavágó vége.

Az elmúlt hétvégén

A bajnoki hajrá közeleg Hollandiában és Franciaországban is. Az Ajax az Eredivisie 33. fordulójában a fővárosban, vagyis hazai környezetben ütötte ki a Go Ahead Eagles csapatát 4-0-ra, ez pedig igencsak jó ajánlólevél a mai El-elődöntő visszavágójára!

Ezzel szemben a Lyon “csak” 3-2-re verte meg a Nantes csapatát, szintén hazai környezetben játszva. A vendégek még vezettek is a Lyon otthonában 1-0-ra az első félidő után, de a hazaiak felülkerekedtek ellenfelükön.

A lényeg, hogy mindkét az El egyik elődöntőjében szembenálló klub nyert, a kötelezőt hozva, ugyanis az Ajax és a Lyon számára is a papírforma érvényesítése volt a hétvégi siker. Ennek ellenére egyik fél érdemeiből sem vesz el ez a tény semmit, hiszen meg kell dolgozni a győzelemért.

A visszavágó kapcsán

Egy izgalmas, akár sok gólos visszavágó is lehet ennek a párharcnak a folytatása.

Az Ajax ugyanakkor fél lábbal már a döntőben érezheti magát, de az az egy a Lyon által idegenben lőtt gól miatt nem dőlhetnek hátra az amszterdami klub játékosai, s egyébként is hiba lenne ilyen helyzetben.

Ha a Lyon mégis fordítani tudna, akkor az első olyan francia klub lehetne, amely megnyerheti a sorozatot, beleértve elődjét, az UEFA-kupát is.
Ami a Lyon mellett szól valamelyest – még ha csak a visszavágó, nem feltétlen az egész párharcot tekintve – az az, hogy a francia együttes az El mostani szezonjának kieséses szakaszában mindegyik hazai meccsét megnyerte, 13 gólt szerezve! Az otthon szereplő Lyon emellett Lacazette jó szereplésében bizakodhat, vagyis a csapat gólvágójában.

Ugyanakkor az Ajax most nagyon egységesnek tűnik, tehetséges fiatalaival pedig 21 év után juthat európai kupadöntőbe az amszterdami klub. Érdemes lesz figyelni tehát a visszavágót, hisz a párharc sem biztos, hogy lefutott!

Természetesen mi is beszámolunk ma este a a Lyon – Ajax, Európa-liga elődöntő második mérkőzéséről!

Nagy Dávid