Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Hiába támadt fel a Lyon, 21 év után döntős az Ajax! – videóval

Az Ajax arra készült, hogy 21 év után ismét döntőt játszhasson az európai kupaporondon, ehhez pedig minden jól alakult az Európa-liga elődöntőjének odavágóján. Ám a Lyon igyekezett visszavágni, végül az amszterdami klub jutott a stockholmi fináléba! Kevésen múlott a nagyszerű eredmény elérése a hazaiknak, ám hiába az első Lyon-siker az Ajax ellen, a francia klub ezúttal sem lehet európai kupasorozat győztese.

IMG_20170511_233037

Az Ajax labdarúgói nagyszerű sikert értek el! (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

A Lyon először győzte volna le az Ajaxot, ráadásul nagyot fordítva Franciaországban az idegenbeli elődöntőben elszenvedett 3 gólos vereség miatt az Európa-ligában.

A legelső nagy helyzet azonban nem a hazaiak előtt alakult ki, azonban a 14. minutumban Younes közelről fölé lőtt. 10 perccel ezután is az Ajax villant, ám Ziyech löketét Lopes nagyszerűen védte.

Viszont sokáig már nem lehetett tartani az Ajaxot, amely összesítésben már 5-1-re vezetett a 27 minutumban! Ekkor Dolberg emelte át a labdát zseniálisan a kifutó, és védeni igyekvő Lopes fölött. A dán játékos 22 gólja volt ez az idényben (0-1)!

Azonban ezután indult csak be igazán a hátrányban lévő Lyon! A 45. percben Tolisso passza után Lacazette-et lökte fel De Ligt, ezért​ pedig jogosan kapott tizenegyest a Lyon! A labda mögé a sértett állt, aki nem hibázott (1-1)!

IMG_20170511_233413

Lacazette (a labdával) hiába duplázott gyorsan és hajtott, csak a győzelem jött össze a Lyonnak, a döntőbe jutás nem (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

A következő percben, vagyis az első félidő hosszabbításában már jött is az újabb Lyon gól! Lacazette a léc alá vágta közelről Fekir beadását! A francia gyorsan duplázott, és felvillant a reménysugár a hazai klub előtt (2-1)!

A folytatásban próbált gyorsan betalálni a Lyon, ám az újabb hazai gól elmaradt az 51. percben, amikoe Diakhaby lövését fogta Onana. A túloldalon negyedórával később Sanchez igyekezett eredményes lenni, viszont Lopes szép védést mutatott be. A 65. percben már ismét az Ajax kapuja forgott veszélyben, de Fekir fölé lőtt. A 76. minutumban is a Lyon előtt adódott nagy lehetőség – a kipattanót Rybus küldte rá, majd hárított a hollandok kapusa. Három perccel később eldőlhetett volna minden, viszont van de Beek lövése a hazai kapufán csattant!

Viszont nem adta fel a Lyon, a 81. percben már kettővel ment a hazai együttes! Ekkor a nem sokkal azelőtt pályára lépő Ghezzal fejese landolt az Ajax kapujában! Még egy gól kellett volna a hazaiaknak a hosszabbításhoz (3-1)!

A 84. percben még inkább fokozódott a hangulat, hiszen Viergever megkapta második sárgáját, és emberhátrányba került az Ajax! Három perccel ezt követően Lacazette harmadjára is beköszönt volna, ám jócskán célt tévesztett a lökete. A 88. minutumban Cornet harcolhatta volna ki a hosszabbítást, ám közelről hibázott, a labda mellé ment, a Lyon esélyei pedig elszálltak.

Így 21 év után ismételten európai kupasorozat döntőjébe jutott az Ajax, amely a 11. elődöntőjét vívta (európai kupákat tekintve), és ebből ez a 9. volt, ami után be is jutott a fináléba! Hiába tudta legyőzni története során először a Lyon az Ajaxot, majdnem csodát téve, mégis a holland fővárosi klub lesz a Manchester United ellenfele az Európa-liga 2016/2017-es szezonjának Stockholmban megrendezendő döntőjében.

IMG_20170511_233023

Két nagy múltú klub nagyszerű döntőjére van kilátás (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

A stockholmi finálét május 24-én, szerdán este 20:45-től rendezik meg, mélyről természetesen szintén beszámolunk!

UEFA EURÓPA-LIGA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Lyon – Ajax • 3-1 (2-1)A fináléba jutott: Ajax, 5-4-es összesítéssel
Helyszín: Stade de Lyon. Vezette: Szymon Marciniak
Gólszerzők: Lacazette (45. – büntetőből, 45+1.), Ghezzal (81.), ill. Dolberg (27.)
Sárga lapok: Morel (18.), Tolisso (20.), Diakhaby (48.), N’Kolou (61.), Fekir (61.), ill. Veltman (49.), Klaassen (50.), Viergever (68.)
Kiállítás: – , ill. Viergever (84.)

Lyon: Lopes – Rafael, N’Kolou, Diakhaby, Morel (Rybus, 75.) – Gonalons, Tolisso – Cornet, Fekir, Valbuena (Ghezzal, 77.) – Lacazette. Vezetőedző: Bruno Génésio

Ajax: Onana – Veltman (Tete, 64.), Sanchez, De Ligt, Viergever – Ziyech, Schöne (van de Beek, 58.), Klaassen – Traore, Dolberg, Younes (Kluivert, 84.). Vezetőedző: Peter Bosz

https://youtu.be/YsTHu5BrmWo

Nagy Dávid