Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U17-es Eb: Szerencsés török győzelem után estek ki a magyarok

A törökök aligha voltak jobbak a magyaroknál az U17-es Európa-bajnokság első negyeddöntőjében, ám mégis a keletiek játszhatnak elődöntőt. Törökország némi szerencsével, egy öngól révén jutott a négy közé, ám még a mieink nagy eséllyel játszhatnak az indiai világbajnoki szereplésért!

IMG_20170512_135426Sajnos ma a törökök örülhettek (forrás: twitter.com/UEFAcom)

Jól kezdtek a magyar fiatalok, és már a 7. perc elején komolyabb lehetőség alakulhatott volna ki korosztályos válogatottunk előtt, ám a harcosság ellenére a védelemnek sikerült elhárítania a veszélyt. Egy perccel később Szerető szerzett nagyszerűen labdát, majd jól ugratta ki Torvundot, ám az érkező török védő, vagyis Özan szögletre mentett, a pontrúgást viszont nem követte helyzet. A magyar csapat ezután védekezésben is jeleskedett, a srácok nem akarták engedni, hogy levegőhöz jussanak a törökök. A 12. minutum elején Schön tört be a tizenhatoson belülre, végül jól zárt a kelet-európaiak védelme. Szerencsénkre a török válogatott tagjai nagyon a félpályát sem tudták átlépni, ha ritkán mégis, a magyar csapat rögtön ellenállást tanúsított. A 18. percben Torvund esett el a törökök tizenhatosának oldalán, de nem kapott szabadrúgást.

Egy perccel ezután sajnos a semmiből kerültek előnybe a törökök, amikor Csonka a szöglet utáni rossz felszabadítást követően öngólt szerzett. Ha a magyar középpályás nem is vetődik be, nagy eséllyel az érkező Babacan szerzett volna gólt a kapu torkában (0-1).

Ezután próbáltak felbátorodni a törökök, ám szerencsére nem jött az újabb találat a részükről, és a magyar védelem is a helyén volt. A 25. percben Szerető nagyszerű csele után jöhetett a bedobás, majd jó helyről járt a magyar csapatnak szabadrúgás. A visszagurított labdát laposan lőtte rá Szoboszlai, de Özer könnyen fogta a próbálkozást. A 32. minutumban Csonka megkapta a tornán a második sárga​ lapját, így a magyar elődöntőbe jutás (vagy esetlegesen az 5. helyért vívott Play-off meccs) esetén nem játszhat. Egy perccel ezután a törökök jó szabadrúgást végeztek el Gül révén, majd Karaahmet kevéssel fejelt fölé! Ezt követően is kezdtek magukra találni a törökök, egyre többet voltak ők is játékban. A 38. percben a magyar kapus elé betett labdát Gül rúgta vissza, ám Ásványi be tudta gyűjteni a játékszert. A félidő utolsó percében Csonka rántotta le ellenfelét, ám szerencsénkre a magyar középpályás nem kapott újból sárgát. Az egyperces ráadás a szünet előtt már nem hozott helyzetet, a félidőben pedig a törökök örülhettek, míg a mieink kezdeti fölénye kezdett elfogyni, és játék tekintetében egyre inkább kiegyenlített lett a meccs.

A fordulást követően a törökök kezdték jól, Gül lövése alig ment mellé valamivel a 42. minutumban! Még ugyanebben a percben Szoboszlai nagyszerűen fűzte be védőjét a bal szélen, majd a tizenhatos előtt felrúgták, így jó helyről jöhettek a magyarok szabadrúgással! Sajnos ez pontrúgások terén nem a csapatkapitány meccse volt, hiszen Szoboszlai a sorfalat lőtte telibe. A 47. percben Karaahmet kapott jó kiugratást, de a török lövése gyenge lett, a labdát könnyen fogta Ásványi. Ezután a kapusunk kirúgása jó lett elől Csobothnak, aki elesett a tizenhatoson belül. Volt kis kontakt, nem feltétlen adnak ilyenre tizenegyest, és a litván játékvezető sem adott büntetőt. Az 50. minutumban Gül nagyszerű lövését védte Ásványi lábbal, jöhetett a török szöglet, de ebből nem lett veszély. Két perccel később Majnovics is megkapta a tornán második sárga lapját, így ő sem játszhat, ha lesz következő​ meccse a magyar válogatottnak. Az 54. percben épphogy a tizenhatos vonala előtt rúgták fel Schönt, jöhetett az újabb magyar szabadrúgás. A labda mögé a következő percben Szerető állt, nagyszerű löketét pedig védte a pontrúgás után Özer. Nagyon közel járt korosztályos válogatottunk ekkor az egyenlítéshez! Az 58. minutumban Gül távoli lövését védte Ásványi könnyen, a labda középre tartott. Jó indítás érkezett Csoboth felé, ám végül az első látásra nagy helyzetből úgy lett csak kirúgás, hogy lövés nem. Ezek után próbált nyomni a magyar csapat, két szöglete is volt a mieinknek két percen belül, ám nem jártak még a fiatalok eredménnyel ezek után sem a mai meccsen.

A 68. percben Torvund esett el a török tizenhatoson belül, a lábát is érte az ellenfél, de tizenegyes nem jött, Szélesi Zoltán szövetségi edző viszont a lelátóról volt kénytelen figyelni az eseményeket a továbbiakban, hiszen a bíró reklamálás miatt küldte őt el a pályán történt kétes eset után. 

Ezek után Adigüzel igyekezett növelni a törökök előnyét, de Ásványi a helyén volt. Egyre kezdtek fáradni a magyarok, majd Günes lökete ment szerencsére fölé. A törökök a végén már csak labdázgattak, jobban is bírták erővel. Majd jött a ráadás, 4 perce volt még a magyar csapatnak az egyenlítésre. Ami aligha jött is, hiszen a legnagyobb helyzetünk következett, Tímári löketét azonban nagy védés követte. Majd Ásványi védett óriásit Babacan kellemetlenül megpattanó lövésénél. Nyomtak a mieink a végén még, az utolsó két percben viszont így sem jött össze az egyenlítés.

Ennek ellenére nagy eséllyel az októberi, Indiában megrendezendő korosztályos vb-re még kvalifikálhatja magát a magyar válogatott. Erre akkor van lehetőség, ha a német vagy az angol válogatott egyike bejut az Európa-bajnokság elődöntőjébe, erre pedig reális esély van. Ha ez így alakul, akkor 16-án, azaz kedden játszhatnak a világbajnoki szereplésért a mieink.

Ma még hátra van egy negyeddöntő, 17:45-től mi pedig természetesen a Spanyolország – Franciaország találkozóról is beszámolunk!

UEFA U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, HORVÁTORSZÁG • NEGYEDDÖNTŐ
Magyarország – Törökország • 0-1 (0-1)
Helyszín: Nagygorica, Horvátország. Vezette: Donatas Rumšas (litván)
Gólszerzők: – , ill. Csonka (20. – öngól)
Sárga lapok: Csonka (31.), Schön (32.), Majnovics (52.), Szoboszlai (60.), ill. Adigüzel (45.)
Kiállítás:

Magyarország: Ásványi – Kovács, Opavszky, Mocsi, Majnovics – Bencze, Csonka (Csoboth, 41.), Szoboszlai – Szerető, Torvund (Tímári, 71.), Schön (Kiss, 63.). Szövetségi edző: Szélesi Zoltán

Törökország: Özer – Civelek, Özan Kabak, Bicer, Cetin (Günes, 66.) – Adigüzel, Kesgin, Akgün (Gök, 77.) – Gül, Karaahmet (Göcmen, 61.), Babacan. Szövetségi edző: Mehmet Hacioglu

Nagy Dávid