Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Bundesliga éléről a negyedosztályba

A 2014/15-ös idényben mindössze 4 fordulónak kellett eltelnie ahhoz, hogy a Paderborn a német Bundesliga élére ugorjon. A frissen feljutó csapattól ez hatalmas teljesítménynek számított. A siker azonban nem tartott örökké, és idővel a klub alsóbb osztályokban találta magát.

1137188s

2014-et írtunk, amikor a Paderborn másodikként végzett a Bundesliga 2-ben, és ezzel a Köln mögött kivívta magának a Bundesliga tagságot. A következő idényben pedig rendesen bekezdett a legjobbak között. Csupán 4 fordulónak kellett eltelnie ahhoz, hogy élre ugorjon a német pontvadászatban. Jobb gólkülönbségüknek köszönhetően birtokolhatták az első pozíciót a szintén 8 pontos, Mainz, Hoffenheim és Bayern München együttesével szemben egy forduló erejéig.

Mielőtt kitérnénk a mélyrepülés részleteire, essen pár szó magáról a csapatról. A Paderborn volt az 53. együttes, aki a Bundesligában szerepelhetett. A város körülbelül 100 kilóméterre, keletre helyezkedik el Dortmundtól. 1985-ben hozták létre az SC Paderborn 07-et. A 1. FC Paderborn-t és a TuS Schloß Neuhaus-t egyesítették, mert belátták, hogy egy városon belül két klub nem tud sikereket elérni.

A 2014/15-ös rajtját hamar feledtette a csapat teljesítménye. A 34. fordulót követően már nyoma sem volt a szezon kezdeti formának. A Paderborn utolsó helyen végzett három ponttal lemaradva a 17. Freiburggal szemben, és ez egyenes út volt a csapatnak a második vonalba. A következő idényben a cél gyors visszajutás volt a legjobbak közé, ám ez egyáltalán nem valósult meg, mivel a második vonalban is csak sereghajtók lettek, így egy évvel később ismét egy osztállyal lejjebb estek. Az idei évben a Bundesliga 3-ban sem tudták megállni a helyüket. Ugyan csak 1 ponttal, de lecsúsztak a bennmaradást jelentő 17. pozícióról.

Csupán három esztendőnek kellett eltelnie aközött, hogy a Paderborn a Bundesligát vezeti, és az amatőr ligába esik ki. Néhány évnek még biztosan el kell telnie ahhoz, hogy az együttes összeszedje magát, és újra kiharcolja a helyét a legjobbak között.

kép: fm-base.co.uk

Nagy Gábor