Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

PL: A Liverpool és az Arsenal is győzött, a vörösök mennek a BL-be! – TABELLÁVAL

Elérkezett az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 2016-2017-es idényének zárófordulója! Ahogy az Angliában szokás, az utolsó körben mindegyik csapat egyszerre lépett pályára. Bár a bajnok és a kiesők kiléte már korábban tisztázódott, azért a 38. fordulóra is maradt érdekesség: kik szerzik meg a 3-4. helyet, és vele a Bajnokok Ligája-indulás jogát?

2017-05-21T152238Z_138381758_MT1ACI14796245_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-ARS-EVELukaku büntetője (fotó: premierleague.com)

PREMIER LEAGUE, 38. forduló:

Arsenal – Everton 3-1 (2-0)
Helyszín: London, Emirates Stadion; Vezette: M. Oliver
Gólszerzők: Bellerín (8.), Sánchez (27.), Ramsey (91.) ill. Lukaku (58. – büntető)
Sárga lapok: Gabriel (52.), Holding (62.) ill. Williams (19.), Jagielka (39.), Schneiderlin (61.), Baines (73.)
Kiállítva: Koscielny (14.) ill.

Arsenal: Cech – Holding, Koscielny, Gabriel (Mertesacker 53.) – Bellerín, Ramsey, Xhaka (Coquelin 62.), Monreal – Özil, Sánchez (Iwobi 68.), Welbeck. Vezetőedző: A. Wenger

Everton: Robles – Holgate, Jagielka, Williams, Baines – Schneiderlin, Gueye (Barry 46.), Davies (Barkley 26.) – Valencia (Koné 83.), Mirallas, Lukaku. Vezetőedző: R. Koeman

A BL-ért folytatott harc egyik résztvevője az Arsenal volt, amely hazai pályán fogadta a már biztos El-selejtezős Everton csapatát. Nagyon jól kezdtek Wengerék, rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, több veszélyes támadással is előrukkoltak már az első tíz percben. Csupán a 8. percben járt a mérkőzés, amikor sakkmattig játszott egy akciót a hazai csapat, Welbeck még két méterről hibázott ajtó-ablak helyzetben, ám a nagy lendülettel futballozó Bellerín bepofozta az “ágyúsok” vezető találatát (1-0).
Amilyen jól kezdtek a hazaiak, annyira izgulhattak a 14. perc után, ugyanis Koscielny nagyon elmért egy becsúszó szerelést, felrúgta Enner Valenciát, amiért azonnali piros lappal küldte le őt Michael Oliver. Emberhátrányban se ijedt meg azonban az Arsenal, a 27. percben Alexis Sánchez vette be az igencsak gyámoltalanul védekező Everton kapuját (2-0). Hiába küldte be Koeman a kiállításra reagálva Barkley-t, hamar keresztülhúzták a számításait. A félidő utolsó negyed órájában rengeteg helyzetet puskáztak el a liverpooliak, illetve Cech védett nagyokat, legfőképp Lukakun fogott ki jó párszor a londoniak portása.

A második játékrészben szűk negyed óra kellett ahhoz az Evertonnak, hogy visszajöjjön a meccsbe: az ifjú Rob Holding kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül, amiért tizenegyest ítélt a játékvezető. Lukaku odaállt, és értékesítette is a büntetőt, ezzel utolérve Harry Kane-t a góllövőlista élén (2-1). Nem sokkal később újabb gólt lőttek a “stolverkosok”, ám Enner Valencia találata előtt szabálytalanságot látott Oliver, így annullálta azt!
A hajrában megint csak inkább az Arsenal dominált, egészen jól elfedték Wengerék a tényt, miszerint emberhátrányban futballoznak (ez a kék-fehérek kritikája is egyben). Özil lövésénél Roblesnek kellett védenie, kis híján két gólosra növelte előnyét a vendéglátó. A mérkőzés végeredménye pedig a 91. percben alakult ki: Özil ismét főszereplő, csodás cselekkel bolondította meg a védelmet, majd Ramsey-hez passzolt, aki tökéletes tekeréssel vette be a kaput (3-1). Az “ágyúsok” győztek, ám sorsuk a Liverpool meccsének alakulásától függött…!

2017-05-21T145009Z_138379809_MT1ACI14796082_RTRMADP_3_SOCCER-ENGLAND-LIV-MIDWijnaldum gólöröme (fotó: premierleague.com)

Liverpool – Middlesbrough 3-0 (1-0)
Helyszín: Liverpool, Anfield Road; Vezette: M. Atkinson
Gólszerzők: Wijnaldum (45+1.), Coutinho (51.), Lallana (56.)
Sárga lapok: ill. Gestede (56.)

Liverpool: Mignolet – Clyne, Matip, Lovren, Milner (Moreno 86.) – Can, Wijnaldum, Lallana – Firmino (Lucas 79.), Coutinho, Sturridge (Origi 82.). Vezetőedző: J. Klopp

Middlesbrough: Guzan – Fabio (Ayala 73.), Chambers, Gibson, Friend – Clayton, Leadbitter, Forshaw – Bamford, Downing, Gestede (Negredo 73.). Vezetőedző: S. Agnew

A Liverpool feladata annyi volt a BL-harcban, hogy legyőzze hazai pályán a már biztosan kiesett Middlesbrough-t, és ezzel megőrizze negyedik helyét a tabellán. Azonban a Klopp-csapat igencsak idegesen kezdte a meccset, harcosan, de rengeteg pontatlansággal játszottak a vörösök. Rengeteg lövőhelyzetet teremtettek, ám a célzással akadtak gondok, Sturridge és Coutinho is többször eltévesztette a kaput. A Middlesbrough néhány kontrával riogatott, leginkább Bamford okozott hajmeresztő perceket a hazai védelemnek, ugyanakkor veszélyes lövésekre nem futotta a vendégek erejéből. Mikor már úgy tűnt, hogy a liverpooliak nem lesznek képesek begyötörni a vezető gólt a szünet előtt, akkor azonban következett egy kiváló támadás, Firmino gyönyörűen tette Wijnaldum elé a labdát, aki a rövidre zúdította azt! Hatalmas gól, lélektanilag nagyon jókor jött a Mersey-partiaknak ez (1-0)!

Ennek megfelelően a második félidőt sokkal magabiztosabban indította a Klopp-legénység, és csupán az 51. percig kellett várni az újabb hazai gólra: Coutinho végezhetett el egy szabadrúgást körülbelül 25-30 méternyire a Boro kapujától, és csodálatosan lőtte ki a kapu jobb oldalát (2-0)!
Ezek után beindult a vörös henger, egy kontra végén Lallana talált be (3-0), mellyel gyakorlatilag páholyba került a ‘Pool. Innentől gyakorlatilag annyi kellett számukra a BL-indulás kivívásához, hogy előnyüket jól menedzseljék.
Ezt pedig meg is tették a vörösök, sőt rúghattak volna még, ha bizonyos helyzeteket nem játszanak túl. Így maradt a 3-0, mellyel a tabella 4. helyén végzett a Liverpool, és így elindulhat a jövő évi Bajnokok Ligájában!

A Premier League végeredménye:

Névtelen