Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

5 ok, amiért a Real Madrid megnyerte a La Ligát

A Real Madrid tegnap este megnyerte történetük 33. spanyol bajnoki címét három ponttal a nagy ellenfél, Barcelona előtt, de vajon mi vezethetett idáig? Összeszedtünk öt okot, amelyek miatt a királyi gárda emelhette magasba a La Liga trófeáját. 

1. A világ legjobb kerete és kispadja 

Képtalálat a következőre: „asensio morata isco james”

Forrás: foxsports.com

Nem túlzás kijelenteni, hogy jelenleg a Real Madrid rendelkezik a világ egyik legjobb keretével. A nagy sztárok mellett olyan játékosok ülnek a padon, akik vagy már korábban, vagy ebben a szezonban megmutatták, hogy klasszis futballisták. Morata, James, Isco, Asensio, Nacho, Lucas Vazquez mind olyan nevek, akik nem éppen az első számú opciói voltak Zinedine Zidane-nak, de amikor megkapták a lehetőséget, éltek is vele. Morata 15 gólt szerzett a bajnokságban, ami Cristiano Ronaldo mögött a második legtöbb találat, de a szezon végével, és Bale sérülésével Isco is megmutatta, hogy miért kell megtartania a királyiaknak: kiváló végjátékának köszönhetően az egykori Malaga játékos az idényben 10 gólt lőtt és 8 gólpasszt osztott ki. Nacho már régóta csak cserevédőként funkcionál, de akárhányszor szükség volt rá, a csapat legjobbja volt, amit nem sokan gondoltak volna. Asensio szinte berobbant ebben a szezonban, és meghálálta, hogy Zidane bizalmat szavazott neki. Végül ott van a 80 milliós James, aki nagyon kevés lehetőséget kapott a szezonban, és habár minden bizonnyal távozni fog a nyáron, így is 8 gólig és 6 asszisztig  jutott a bajnokságban mindössze 1181 perccel a háta mögött. A kispadon ülők mellett nem említettük most a “gálakezdő” tagjait, akik egyenként is a világ legjobbjai a posztjaikon.

2. Cristiano Ronaldo “pálfordulása”

Képtalálat a következőre: „cristiano ronaldo sevilla”

Forrás: footballchatter.com

A szezon elején szinte elképzelhetetlen volt, hogy Cristiano Ronaldo akár egy mérkőzést is kihagyjon, maximum csak akkor, ha már muszáj. Az idény első meccsein sérülés miatt nem tudott részt venni, és ez meglátszott a későbbi teljesítményén, de aztán fokozatosan visszatért régi, ám kicsit megváltozott játékához. Úgy tűnik, Zidane elérte azt a portugálnál, ami másnak eddig nem sikerült: jobb belátásra bírni. Cristiano már 32 éves, fiatalabb ő sem lesz, és képtelenség egy egész szezont úgy végigjátszani, hogy minden meccsen 90 percet tölt a pályán. Tudta ezt a francia tréner is, akinek sikerült elérnie a portugálnál, hogy kevesebb játékkal legyen hatékonyabb. Ronaldo a szezon második felében szinte nem játszott a kisebb spanyol csapatok ellen, két hónapig az idegenbeli meccsekre sem utazott el társaival, ahol akár meglőhette volna azokat a gólokat, amelyekkel spanyol gólkirály lehetett volna, de úgy tűnik, fontosabbá vált a csapat érdeke. Ezzel a pihenéssel a portugál remek formában várta a szezon végét, egy hónap alatt 14 gólt lőtt minden sorozatot figyelembe véve.

A pihentetés mellett egy másik lényeges változás, hogy egyre inkább centerré kezd válni. A szezonban több meccsen is jobban ment neki a játék, amikor ő lehetett a “Kilences” pozíciójában, és nagyon sok gólt szerzett így. A korával együtt kicsit megkopott a gyorsasága is, ami nem azt jelenti, hogy nem tudna már egy sprintet sem lenyomni, de lényegesen kevesebbszer képes már erre. A portugál úgy tűnik megváltoztatta a saját játékát, hogy még akár évekig a csapat hasznára váljon. Aztán majd kiderül, hogy a jövőben, hogy fog alakulni a csapatban betöltött pozíciója…

3. Sergio Ramos és a fontos gólok

Képtalálat a következőre: „sergio ramos goal celebration 2017”

Forrás: sport360.com

Senkinek sem kell bemutatni a Real Madrid kapitányát, Sergio Ramost, aki nem egy csapat életét keserítette már meg (főleg fejes) góljaival. Ebben a szezonban ez hatványozottan igaz volt, ráadásul stílusosan szinte mindegyiket a meccsek végén szerezte. A spanyol védő a bajnokságban összesen 7 gólt lőtt, ami már eleve hatalmas teljesítmény a pozícióját tekintve, de nagyon fontos pontokat is szerzett velük csapatának. Megmentette társait a Villarreal és a Barca ellen a 90. percben, a 92. minutumban győzte le a Deportivót, kettővel elintézte a Malagát, majd a Betist is a 81. percben.

4. Pontrúgások és beívelések

Képtalálat a következőre: „kroos corner”

Forrás: as.com

Szép vagy sem, egy biztos, nagyon is hatásos. Zinedine Zidane szinte egész szezonban a beívelésekre, majd a fejesekre épített, amelyeket nagyon jól értékesített is csapata: meccsenkénti négy fejesüknek húsz százaléka gólhoz vezetett. Sergio Ramos góljai is szinte mind beívelésekből és pontrúgásokból, pontosabban Kross-szögletekből születettek, amire már taktikát is kiépítettek. A szezon végére viszont, ahogy egyre jobban kezdett összeérni a csapat, egyre kevesebb lett a beívelése, a szögletekből szerzett gólok száma is csökkent, ezzel pedig sokkal szebb és élvezhetőbb lett a játékuk amellett, hogy hatékonyak is maradtak.

5. Zinedine Zidane

Képtalálat a következőre: „zidane”

Forrás: fourfourtwo.com

A francia 2016 januárjában vette át a csapat irányítását, azóta pedig álomszerűvé vált az együttműködés: a Real Madrid Zidane meve mellett minden sorozatot figyelembe véve 46 győzelem, 8 döntetlen és csak 4 vereséget van, ráadásul másfél év alatt egy Bajnokok Ligája trófeát, egy Európai szuperkupát, egy klubvilágbajnoki és egy spanyol bajnoki címet tudhat magáénak, ráadásul minden esélyük megvan, hogy a BL történetében először megvédjék a címüket. Nem sok tapasztalattal vette át a klub irányítását, de az már biztos, hogy Florentino Perez elnök nem hozott rossz döntést. A néhány taktikai hiányosságon kívül hihetetlen mértékben tudja motiválni játékosait, akik tisztelik és felnéznek rá, még Cristiano Ronaldo is. Ez a kapcsolat edző és játékos között úgy tűnik döntő jelentőséggel bírt a bajnoki trófea elhódításában.

Sz.A.