Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hoffenheim, avagy a nagy feltámadás!

Elképesztő feltámadást láthattunk a Julian Nagelsmann által irányított Hoffenheim jóvoltából. A Szalai Ádámot soraiban tudó csapat gyakorlatilag a tavalyi kiírás során a bent maradásért küzdött, míg az aktuális idényben álomszerűen teljesített az együttes, amely ugyebár a Bajnokok Ligája-selejtezőt érő 4. helyen végzett. No, de nézzük, milyen “összetevők” kellettek ahhoz, hogy összejöjjön ez a remek szezon a Hoffenheim számára..

1069255_imgw750

Julian Nagelsmann, avagy ifjú vezér a sereg élén:

Valószínűleg egy olyan edzőnek rendkívül nehéz lehet kivívni a tiszteletet, aki gyakorlatilag 1-2 játékosánál még fiatalabb is. Nos, Julian Nagelsmann számára ez maximálisan sikerült, személyében egy olyan trénerről beszélhetünk, aki egy idős a csapat magyar támadójával, Szalai Ádámmal. No, de ki is az a Julian Nagelsmann? Futballista karrierjét nagyon fiatalon be kellett fejeznie egy súlyosabb sérülés miatt. Sokáig nem lankadt, hiszen 2008 januárjától az Augsburg ifi csapatának megfigyelője lett, ezt a pozíciót egészen júniusig töltötte be. Ezt követően az 1860 München U17-es együttesének másodedzője lett, innen két esztendő után távozott. Innen került a Hoffenheim kötelékébe, Nagelsmann dolgozott az U17-es illetve az U19-es csapatánál is, emellett egy rövidebb ideig a felnőtt gárdánál segédedzőként is tevékenykedett. A Hoffenheim együttesének irányítását 2016 februárjától vette át. A klub nem állt túl fényesen, amikor kinevezték az élére, hiszen csupán a 17. helyen állt. Nos, Nagelsmann irányításával a Hoffenheim szépen lassan megindult felfele, s a szezon végén a 15. pozícióban végzett a gárda. Az aktuális szezont megelőzően sokan valószínűleg arra tippeltek, hogy a csapat megint a kiesés ellen fog harcolni, ám végül nem így lett. A kiírás nem kezdődött rosszul a számukra, de az első pár fordul alapján nem lehetett azt hinni, hogy ez a csapat az élmezőnyhöz tartozik. Bár a támadó játék az elejétől kezdve imponáló volt, viszont a védekezésen bőven volt mit csiszolni. Viszonylag rövid időn belül ez is megoldódott, s a Bayern München elleni döntetlen után valóban el lehetett hinni azt, hogy van keresni valója ennek a csapatnak. A Hoffenheim egészen a 18. fordulóig nem talált legyőzőre, a szezon későbbi szakaszaiban pedig csupán három együttes tudta felülmúlni Nagelsmann tanítványait. Összességében tehát az ifjú tréner óriási munkát végzett a Hoffenheimmel, s amennyiben így folytatja nem kizárt, hogy 1-2 éven belül egy Bayern München vagy éppen egy Borussia Dortmund élén láthatjuk majd…

17951486_1844319495837503_7166359975897237240_n

Vezéregyéniségek születettek…

A szezon elején nem igen volt meg a különbség a játékosok között, ezt úgy értjük, hogy egy jó pár meccsig nem voltak meg az igazi vezéregyéniségek, akik mondjuk nehezebb helyzetekben sokszor a társak fölé tudtak volna kerekedni. Nos, idővel megváltozott ez a szituáció, és három-négy futballista többször is képes volt a többiek fölé emelkedni. Nézzük, kikről is van szó:

– Niklas Süle: Természetesen a hátsó alakzatban is fontos egy kiemelkedő futballista, aki társai hibáit adott esetben képes kiküszöbölni. Nos, bár a védelem legfiatalabb tagja Süle volt, viszont talán sokszor ő emelkedett ki a leginkább, az ő személyében egy rendkívül magas, erős, s a legfontosabb tehetséges fiatal hátvédről beszélhetünk. Emellett azt sem szabad elfelejteni a szezon során két fontosabb gólt is jegyzett. Nem csoda, hogy a következő kiírástól már a Bayern Münchent fogja erősíteni.  

– Sebastian Rudy: A 27 esztendős védekező középpályás 2010 óta szolgálja vagyis jobban mondva már csak szolgálta a Hoffenheimet, hiszen akárcsak Süle, úgy ő is a következő idénytől a Bayern München sikereiért fog küzdeni. Nos, Rudy a szezon során nemcsak a védekezésben, hanem a támadásokban is képes volt jeleskedni. Összesen kilenc gólpasszt osztott ki, ráadásul két gólt is szerzett. Nélkülözhetetlen tag volt az egész szezonban, igazi kapitánya volt a csapatnak. 

– Kerem Demirbay: A 23 esztendős középpályás tavaly nyáron érkezett a Hoffenheimhez. Nos, a klub részéről remek vételnek bizonyult, hiszen rövid idő elteltével ő is az együttes egyik vezéregyéniségévé vált. Az ifjú támadó szellemű játékos a gólokban illetve a gólpasszokban egyaránt jeleskedett. Egyáltalán nem lenne csoda, ha a transzfer időszak folyamán lecsapna rá egy nevesebb együttes. 

– Andrej Kramaric: Ugyebár a Hoffenheim támadó játéka gyakorlatilag végig kifogástalannak lehetett elmondani, viszont a támadószekcióból egyértelműen kiemelkedett a horvát Andrej Kramaric. A rengeteg lőtt gólja mellett több gólpasszt is kiosztott társai között. Több fontos találatot is jegyzett. Emellett nem túlzás azt állítani, hogy klubja legjobbja volt az aktuális idény alapján..

16508797_1810618715874248_4881680551839550984_n

Az újjászületett Szalai Ádám…

A szezon első felében alig-alig jutott szóhoz a rutinos magyar támadó, viszont az idény második részében szervesebb részét képezte csapatának. Szalai Ádám a 19. fordulóban csereként beállva duplázni tudott volt csapata, a Mainz ellen, majd néhány fordulóval később az Ingolstadt ellen rámolt be kettőt, igaz akkor kezdőként. A kiírás hajrájában voltak még fontos momentumai, a Gladbach ellen újra képes volt duplázni, majd a Werder Bremen ellen gólt szerzett és gólpasszt osztott ki. Összesen 8 alkalommal volt eredményes, ráadásul úgy, hogy csupán 7-szer kapott lehetőséget kezdőként.