Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Harry Kane, a legkíméletlenebb angliai mesterlövész

Ha az angol labdarúgás egészét nézve meg kellene mondanunk, jelen pillanatban melyik klub tűnik a legszisztematikusabban építkező élvonalbeli egyesületnek, alighanem a legtöbben Mauricio Pochettino Tottenham Hotspur-ja mellett tennék le a voksukat. A londoni csapat ismét remek szezont futott, a sikerek egyik legfőbb letéteményese pedig a támadósor mindenki által rettegett gólgépe, Harry Kane volt…

2086081-43716839-640-360Harry Kane, a Spurs gólgépe (fotó: eurosport.com)

Ha a Tottenham csapatára tekintünk, és csak felületesen nézzük a “sarkantyúsokat”, feltehetjük magunknak a kérdést: az, hogy valaki 2. helyen szakítja át a célszalagot a bajnokság lezárásánál, kimeríti a bevezetőben említett jó szezon fogalmát? Mindezt úgy, hogy ennek tetejében képes volt kiesni a Bajnokok Ligája csoportkörében, hogy aztán a legjobb 32 között máris kipottyanjon az Európa-ligából is egy belga csapat ellen?
Nem, felületesen nézve ez nem egy jó szezon, hiszen trófeát nem zsebelhetett be a Spurs, nem érték komoly sikerélmények a nemzetközi porondon, és a bajnokságban is csak a “majdnem” kategória maradt számukra egy szépen, de némileg tompán csillogó ezüstérem formájában.

Ám a Tottenham-et egészen más szemmel kell nézni, hiszen egy olyan csapatról beszélünk, amely hosszú-hosszú évekig a Bajnokok Ligája közelébe se szagolhatott, bajnoki címet pedig kis túlzással egy emberöltő óta nem szerzett (1961-ben nyert utoljára a Tottenham).
Viszont Mauricio Pochettino menedzser érkezése óta a fehér-sötétkékek egyre komolyabb játékerőt képviselnek, a tavalyi 3. hely után idén 2. helyen zártak, tudatosan, jó szemmel elkövetett igazolásokkal haladnak évről évre egyre feljebb, és játékoskeretükben hemzsegnek a fiatal, sikerre éhes, potom pénzért megszerzett, hosszútávú szerződéssel rendelkező futballisták. Közéjük tartozik a Premier League elmúlt két szezonjában egyaránt gólkirályi címet szerző Harry Kane is.

APRÓ LÉPÉSEKKEL A CSÚCS FELÉ…

Hogy az angol bajnokságnak mit jelent a tény, miszerint angol nemzetiségű gólkirálya van a ligának, azt könnyedén átérezhetjük, ha rátekintünk a következő adatra: az 1999-2000-es szezon volt az utolsó, amelyben hazai játékos végzett a mesterlövészek listájának élén! Címvédést pedig még korábban sikerült produkálnia angol labdarúgónak, az 1998-1999-es idényben egy bizonyos Michael Owen végzett kétszer egymás után a góllövőlista első helyén. Azóta azonban mélységes csend. A Premier League-nek az elmúlt bő másfél évtizedben akadt holland, portugál, uruguayi, bolgár és egyéb nemzetiségű gólrekordere is, ám angol egy sem.
A tavalyi szezonban viszont mindez megdőlt, Harry Kane ugyanis jött, látott és győzedelmeskedett, ráadásul 2016-ban a második helyen is angol támadó végzett Jamie Vardy személyében. Az viszont már a non plus ultra kategória, hogy a Tottenham támadója idén is berámolt 29 gólt, és ismét elnyerte a Premier League aranycipőjét.

De ki is Harry Kane?

Furcsa karrierút az övé olyan tekintetben, hogy gyerekként a legtöbb ember számára teljességgel ismeretlen Ridgeway Rovers csapatában pallérozódott, majd a 2001-2002-es szezonban kipróbálta őt Anglia egyik legpatinásabb klubja, a londoni Arsenal. Az “ágyúsok” azonban nem igazán láttak fantáziát az akkor még csak 8 esztendős kisgyermekben. Hősünk így visszakerült a Ridgeway csapatához, hogy aztán 2004-ben egy röpke watfordi kitérő után mostani állomáshelyére kerüljön, nevezetesen a Tottenham Hotspur csapatához.

screen-shot-271141Kane az Arsenalnál, mindössze 8 esztendősen

A Spurs utánpótlás-csapataiban 2009-ig szorgosan járta végig a szamárlétrát, majd nyolc évvel ezelőtt megkezdődött felnőttkarriere: a “sarkantyúsok” évente adták kölcsön Kane-t. Az ifjú csatár megfordult a Leyton Orient, a Millwall, a Norwich illetve a Leicester City csapatánál is, miközben bemutatkozott az angol utánpótlás-válogatottban. Ebben az időben még nem hozott kiemelkedő gólátlagokat, 19 esztendősen leicesteri kalandja se sikerült túlságosan gólerősre.

A 2014-2015-ös szezon volt az első, amelyben a Tottenham-nél úgy döntöttek, mély vízbe dobják végre az egy évtizede nevelgetett támadót. Kane köszönte szépen a lehetőséget, már abban a szezonban 21 bajnoki gólt szerzett, és jelezte: a Spurs óriásit húzott az ő kinevelésével! A tavalyi szezonban álmoskásan kezdett, de a bajnokság végére ismételten megszórta magát, 25 góllal pedig bezsebelte első gólkirályi címét, vagyis 16 év után újra angol kézbe került a rangos elismerés.
Az idei szezonban pedig megint csak szintet lépett “Hurrikán”, ezúttal 29 góllal rukkolt elő a bajnokságban, az utolsó két meccsen 7(!) találatot jegyzett, ráadásul mindegyiket idegenben… Ez pedig félelmetes mutató!
Talán ma már bánják az Arsenalnál, hogy annak idején elherdálták zöldfülűként…

ALAN SHEARER ÖRÖKÖSE?

Ha megkérdeznénk egy angol futballfanatikust arról, mégis kit tart hazája labdarúgásában a valaha volt legnagyobb támadónak, vélhetően a legtöbben azonnal rávágnák Alan Shearer nevét. Nem csoda ez, hiszen amellett, hogy Shearer háromszor is elhódította a Premier League gólkirályi címét, nyert angol bajnokságot is a Blackburn-nel, és még a mindenkori gólrekordot is ő tartja a PL-ben 260 találatával!

Sokan úgy gondolják, épp Harry Kane lehet az, aki megdönti ezt a kétségtelenül impozáns rekordot az elkövetkezendő években. Ettől még speciel messze van a Spurs csatára, hiszen “csupán” 78 gólnál jár, ugyanakkor mindössze 23 éves, ami azt jelenti, jó pár szezon állhat még rendelkezésére a rekord utolérését illetően.

PAY-Walking-Football-All-Star-GameKane és Shearer évekkel ezelőtt (fotó: Mirror)

Hogy maga az érintett mit gondol erről? Ennek szemléltetésére álljon itt egy interjúrészlet, melyet egy korábbi zseniális csatár, Thierry Henry készített Kane-nel.

Henry: – Gondolod, hogy valaha is megdöntheted Alan Shearer rekordját?
Kane: – Szerintem igen. Sok minden fog még történni karrierem hátralévő részében.
H: – Ez egy hosszú és nehéz út lesz addig…
K: – Igen, de hiszek magamban. Sohasem kételkedtem a tehetségemben, sosem csökkent a hitem. Shearer gólcsúcsa egy hatalmas cél, és azt gondolom, elérhetem…

Ilyen játékos Harry Kane.

KIKÜSZÖBÖLENDŐ HIBÁK…

Ha valamit felróttak Kane-nek a kritikusok az elmúlt három szezon során, az egyértelműen az idény igencsak lagymatag kezdése volt. A 2015-2016-os szezonban az első kilenc forduló után egyetlen góllal szerénykedett, de az idei évad első három bajnoki meccsén is mélyen hallgatott. Ezen a “szokásán” bizonyosan javítania kell a fiatal csatárnak, ha nagy dolgokat akar elérni a Spurs-szel, hiszen a bajnokság első tíz fordulója megalapozhatja a szezon hátralévő részét, és könnyen eldöntheti, milyen célokért küzdhet az adott idényben bármely csapat.

Akik kételkednek Kane-ben, feltehetik a kérdést: hol volt a híres “Hurrikán” a tavalyi Európa-bajnokságon, ahol leginkább borzasztó játékával vétette észre magát, gólt pedig nem szerzett? Hol volt a Bajnokok Ligája csoportkörében, amikor a Tottenham könnyedén kiesett a BL-ből, majd az Európa-ligában is betlizett? Kane-nek nemzetközi porondon és a válogatott színeiben is le kell tennie névjegyét, ha azt szeretné, hogy az emberek valóban egy lapon emlegessék Alan Shearerrel…
Hogy erre képes-e?
Botorság lenne ellene fogadni…

Kane idei 29 gólja a bajnokságban:

https://www.youtube.com/watch?v=cwlr7FOnwXI