Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Az érettebb csapat nyert, magabiztos MU-siker a fináléban! – VIDEÓVAL

2017. május 24-én, szerda este játszották az Európa-liga 2016-2017-es kiírásának döntőjét, méghozzá a stockholmi Friends Arénában. A finálét a holland élvonalbeli Ajax és az angol első osztályú bajnokságban érdekelt Manchester United vívta egymással. José Mourinho “vörös ördögei” esélyesebbnek számítottak, mint hajmeresztően fiatal riválisuk, de érdekes és izgalmas mérkőzésre számíthattunk a két csapat között.

687095495_JF_5175_16651D9AD9967A1C0198794499E223C3_10866Megemlékezés a döntő előtt (fotó uefa.com)

A mérkőzés előtt természetesen gyászszünet következett, a stadionban jelenlévő több tízezer ember a két nappal ezelőtti Manchesterben történt terrortámadás áldozataira emlékezett…
Ezt követően kezdődhetett az összecsapás, melyet jól kezdett az első Európa-liga-győzelmére hajtó Manchester United, Pogba már az első percben célba vehette a kaput, de ostorcsapásként leadott lökete valamivel mellé ment. Hiába mondta Peter Bosz vezetőedző, hogy fiai nyomás nélkül futballozhatnak Stockholmban, az első tíz percben nagyon is érződött a megilletődöttség a piros-fehéreken. A 10. percben nem sokon múlt a United vezető gólja, Pogba sarokkal játszotta meg Matát, a spanyol az alapvonaltól lőtte középre a labdát, Fellaini alig maradt le a beadásról!
Az első negyed óra után elkezdte játszani saját játékát az Ajax, egy alkalommal Younes csúnyán becsapta a manchesteri védelem jobb oldalát, megtalálta Traorét, de az ő lövését lehúzta Romero!
A 18. percben viszont a United nagy lépést tett a döntő megnyerése felé: Paul Pogbához került a labda, a francia ballal suhintotta kapura a tizenhatos előteréből, a Sánchezen megpattanó lövés pedig Onanát becsapva a hálóba vágódott. 0-1!

687095495_DM_7704_C746837A2237CEA9D3E857D2C01BEE71_10866Pogba lövése után hálóban a labda (fotó: uefa.com)

Ezt követően alaposan fel volt adva a lecke az ifjú Ajaxnak, és a United szívós védekezése különösen megnehezítette Younesék dolgát. A 24. percben Valencia tört be a holland tizenhatoson belülre, kemény lövését védte Onana!
Az Ajax továbbra se volt képes levetkőzni az idegességet, Sánchez középső védőként szorgalmasan szórta el a labdákat, de a többiek is nélkülöztek mindenfajta pontosságot. Helyenként persze csináltak szép dolgokat a hollandok, Younes, Traoré és Ziyech több alkalommal is megmutatták kiváló cselezési készségeiket, de vajmi kevésre ment ezzel az amszterdami alakulat.
A szünet végül manchesteri előnynél következett el, és teljesen nyilvánvaló volt: sokkal több kell a Bosz-csapattól, amennyiben esélyt akart magának teremteni a győzelemre.

De ha volt is bármiféle terve a holland trénernek, hamar keresztülhúzta a United. A 48. percben szöglethez jutottak ugyanis a kék mezesek, Smalling lefejelte a labdát, Mkhitaryan pedig pazar mozdulattal húzta Onana kapujába a játékszert. 0-2, ennél borzalmasabban aligha kezdhette volna a második játékrészt a fiatal gárda.

687095495_JF_5278_E06B5E0DA3F53DE961AE01DDE930766C_10866Mhitaryan öröme (fotó: uefa.com)

A United középpályája irdatlan mennyiségű munkát végzett, Herrera, Pogba és Fellaini rengeteg párharcot nyertek, rendszeresen leütközték Klaassent és Schönét, de ha erre nem volt módjuk, tökéletesen szűkítették a területet.
A 65. percben Fellaini jutott el fejesig, de ahhoz képest, milyen tisztán bólinthatott, nem igazán volt jó a kísérlet. Néhány minutummal később ígéretes helyzetből végezhetett el szabadrúgást az Ajax, de jellemző módon ez is a sorfalról vágódott le. Bárhonnan, bármilyen szögből, bármilyen magasan próbálkozott lövéssel a piros-fehér csapat, mindig volt egy manchesteri, aki blokkolni tudott. Bosz igyekezett cserékkel belenyúlni a meccsbe, de számottevő javulást egyik változtatása sem hozott.
A 87. percben még eljutott egy kaput találó lövésig az Ajax, de a csereként beállt Van de Beek lövését gond nélkül megfogta Romero. A United simán megőrizte előnyét, és megnyerte története első Európa-liga-serlegét, 9 év után hódított el nemzetközi kupát, és bejutott a jövő évi Bajnokok Ligája-csoportkörébe.

EURÓPA-LIGA, döntő:

Ajax – Manchester United 0-2 (0-1)
Helyszín: Stockholm, Friends Aréna; Vezette: D. Skomina (szlovén)
Gólszerzők: Pogba (18.), Mkhitaryan (48.)
Sárga lapok: Veltman (58.), Younes (64.), Riedewald (78.) ill. Mkhitaryan (31.), Fellaini (52.), Mata (78.)

Ajax: Onana – Veltman, Sánchez, De Ligt, Riedewald (De Jong 82.) – Schöne (Van de Beek 70.), Ziyech, Klaassen – Younes, Traoré, Dolberg (Campos 62.). Vezetőedző: P. Bosz

Man. United: Romero – Valencia, Smalling, Blind, Darmian – Fellaini, Herrera, Pogba – Mata (Rooney 90.), Mkhitaryan (Lingard 74.), Rashford (Martial 84.). Vezetőedző: J. Mourinho

Videón a gólok:

http://www.dailymotion.com/video/x5nr4jr_all-goals-highlights-ajax-0-2-manchester-united-24-05-2017_sport