Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma ünnepli születésnapját a legendás olasz, Luca Toni!

Ma ünnepli 40. születésnapját az olasz labdarúgás egyik legendás alakja, Luca Toni. A tavaly visszavonult korábbi kiváló támadó rengeteg felejthetetlen sikert ért el pályafutása alatt, s többek között ezeknek is hála rengeteg futballszerető ember szívébe lopta be magát. Nos, születésnapja alkalmából elevenítsük fel, milyen karriert is futott be az olasz futball egyik nagy ikonja… 

image

Luca Toni profi karrierje a Modena csapatában vette kezdetét, az olasz támadó nagyon fiatalon bemutatkozhatott nevelő egyesületének legjobbjai között. Az ifjú Toni sokáig ingázott a Serie B és a Serie C között, majd 2000 nyarán szerződtette a legfelsőbb osztályban érdekelt Vicenza csapata. Az akkoriban még mindig elég fiatalnak mondható támadó 31 bajnokin 9 alkalommal volt eredményes, bár a gárda kiesett, viszont ő maradhatott a Serie A-ban. A 2001-es nyári átigazolási időszak során a Brescia 15,5 millió euró ellenében kaparintotta meg Luca Toni játékjogát. Az első éve kifogástalanra sikeredett új csapatában, hiszen 28 bajnoki mérkőzésen 13 gólt szerzett. A következő szezonja viszont nem sikerült valami túl fényesre, ráadásul a kiírás végeztével túl is adott rajta klubja. 

luca-toni-palermo_z2rvmoppb88k145zelydo0xly

Luca Toni pályafutása mondhatni 2003-tól indult be igazán. Ekkor ugyebár a Serie B-ben érdekelt Palermóhoz igazolt, első idényében rögtön kimagaslóan teljesített, hiszen 30 góllal lett a másodosztály gólkirálya. A következő szezonban már ismét a Serie A-ban bizonyíthatott. A 2004/2005-ös kiírás során 20 bajnoki találatig meg sem állt a legfelsőbb osztályban, melynek köszönhetően ismét csapatot válhatott. 

Luca_Toni

A 2005-ös nyári átigazolási időszak folyamán a Fiorentinához került. A firenzei gárda 10 millió euró ellenében kaparintotta meg a játékjogát a Palermótól. A 2005/2006-os szezonban valami egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, hiszen 31 alkalommal volt eredményes a bajnokságban, melynek köszönhetően a Serie A gólkirálya lett, s emellett elnyerte az európai aranycipőt is. A következő idényben jóval kevesebb gólt szerzett, de természetesen így is a Fiorentina legeredményesebb játékosa lett. Két esztendőt követően innen is távozott, Luca Toni 2007 nyarán a világ egyik legjobb klubjához került. 

9b87cf25-d859-11e4-acef-f80f41fc6a62

Luca Toni 2007-ben a Bayern Münchenhez igazolt 11 millió euró ellenében. Első éve rögtön kimagaslóan sikeredett a bajoroknál, hiszen amellett, hogy bajnok, Német Kupa és Ligakupa győztes lett, ő lett a Bundesliga gólkirálya a maga 24 találatával, ráadásul még az UEFA-kupában is ő bizonyult a leggólerősebb futballistának. Toni tehát mindenképp kifogástalanul indított a német sztárcsapatnál. A 2008/2009-es szezon során szintén jól teljesített, közben pedig egy-két kisebb nagyobb/sérülés is hátráltatta a folyamatosan játékban. A 2009/2010-es kiírást szintén a Bayern Münchennél kezdte meg, azonban nem kis meglepetésre kegyvesztett lett, így a fél szezonban távozott. 

Luca-Toni-Roma

Luca Toni ezt követően több csapatnál is próbálkozott. Volt a Genoa, az AS Roma, a Juventus, az Al Nasr játékosa, illetve visszatért korábbi klubjához, azaz a Fiorentinához is. Nos, összességében egyik csapatnál sem tudott megragadni huzamosabb ideig, annak ellenére, hogy 1-2 együttesnél azért meghatározó szerepet is töltött be. 

16

Tehát már úgy tűnt, Luca Tonira egyetlen egy csapat sem fog már építeni, ám idővel ez megváltozott, hiszen 2013 nyarán leigazolta őt a Hellas Verona. Nem kis meglepetésre az egyre inkább elmerülőben lévő támadó a 2013/2014-es idényben 20 találatig jutott az újonc csapat színeiben a Serie A-ban, majd a következő szezont 22 góllal zárta, ráadásul Icardival karöltve gólkirály lett! Az utolsó éve nem sikerült túl fényesen, igaz a Hellas Verona is megérezte azt, hogy folyamatosan veszítette el legjobbjait. Luca Toni tehát mindenképp egy nagyon szép, és azért mondhatni összességében kifogástalan karriert tudhat maga mögött klubszinten. 

luca-toni-2

Luca Toni az olasz labdarúgó-válogatottban 2004-ben, egy Izland elleni barátságos mérkőzésen mutatkozhatott be. Az akkor már 27 esztendős csatár stabil kerettag lett, viszont sokáig inkább csereként számítottak rá, majd idővel alapember lett. A 2006-os Vb-győzelemből ő is komoly részt vállalt, az ukránok elleni negyeddöntőben duplázni tudott, a fináléban pedig végig a pályán volt. Ezt követően megjárta még a 2008-as Eb-t, míg 2009-ben a Konföderációs-kupa után nem kapott többé meghívót. Összesen 49 mérkőzésen húzhatta magára nemzeti csapat szerelését, melyek során 16 alkalommal volt eredményes!