Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Juventus lehet a kilencedik triplázó csapat a történelemben

A Real Madrid történelmi címvédésre készül szombaton, míg a Juventus a Bajnokok Ligája cardiffi fináléját követően a futballtörténelem kilencedik triplázó klubja lehet.

skysports-juventus-real-madrid-ronaldo-higuain_3966178

Amennyiben a  szombat esti cardiffi fináléban a Juventus legyőzi a címvédő Real Madrid együttesét a kilencedik klub lehet a futballtörténelemben, amely triplázni tud, azaz hazája bajnoksága és a kupagyőzelem mellett a Bajnokok Ligájában, vagy elődjében, a BEK-ben is diadalmaskodik. Ez először az 1966/67-es idényben a Celtic Glasgow-nak sikerült, majd 1972-ben a Johan Cruyff vezette legendás Ajax Amsterdam vitte véghez ezt a bravúrt. Ezt követően 1988-ban a PSV Eindhoven, majd tizenegy évvel később mikor már Bajnokok Ligájának hívták a legrangosabb nemzetközi kupasorozatot a Manchester United triplájával zárult a szezon 1999-ben. A következő triplázásra tíz évet kellett várni ekkor a spanyol Barcelona, majd egy évvel később az olasz Internazionale triplázott. A 2013-ban a bajor Bayern München is csatlakozott a triplázó klubok  illusztris társaságához. A futballtörténelem nyolcadik triplázó klubja pedig a spanyol Barcelona lett 2015-ben akik az idén is döntős Juventus együttesét győzték le a berlini fináléban. Amennyiben a Juventus legyőzi szombat este a címvédő 11-szeres győztes Real Madrid együttesét a futballtörténelem kilencedik triplázó egyesülete lehet.

Azonban a torinói klubnak nem lesz könnyű dolga a cardiffi fináléban ahol a címvédésre készülő spanyol Real Madrid lesz Dybaláék ellenfele. Amióta Bajnokok Ligájának hívják a sorozatot, még egyetlen csapatnak sem sikerült a címvédés. A két döntős egyik legemlékezetesebb összecsapása az 1998-as amszterdami döntő volt, amelyet a madridi együttes nyert meg Predrag Mijatovic találatával.

További érdekesség lehet, hogy a Manchester United 2008-as sikere óta a Juventus lehet az első klub, amely veretlenül hódítja el a trófeát, összeségében pedig a hatodik klub a Bajnokok Ligája történelmében. A királyi gárda azonban eddigi öt fináléját követően  győztesen hagyták el a pályát, míg a torinóiak szintén ötször szerepeltek a fináléban azonban legutóbbi négy fináléjukat elvesztették a zebrák.

Forrás: m4sport.hu