Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: 5 játékos, aki hazájában diadalmaskodott

Már nincs sok hátra a rajtig, amikor egymásnak esik a legtöbb gólt – összesen 32 – rúgó Real Madrid, a betonvédelemmel rendelkező Juventusnak. A Juventus hálója a BL-során mindössze 3 alkalommal zörrent meg. A találkozó mindkét csapat játékosainak számára különös jelentőséggel bír, de Gareth Bale az, aki szülővárosában emelheti magasba a serleget. Íme, 5 játékos, aki hazai környezetben nyerte meg a finálét.

Enrique Mateos, 1957 – Madrid

234450

Enrique Mateos a Bajnokcsapatok Európa Kupájában lépett pályára a Real Madrid színeiben. A negyeddöntőben két gólt zsákolt be a Nizza együttesének. Az elődöntőben pedig a Vörös Ördögök ellen is beköszönt. A döntőt a Bernabeu-ban vívták meg a Fiorentina ellen. Mateos szülővárosában, 120 ezer néző előtt diadalmaskodtak az olaszok fölött. A végeredmény 2:0 lett. Alfredo di Stefano és Francesco Gento góljai döntöttek.

Miguel Munoz, 1957 – Madrid

2068173_full-lnd

Szintén 1957-et írtunk. Munoz volt a Real Madrid egyik legmeghatározóbb egyénisége ebben a korszakban. Enrique Mateos csapattársaként küzdött a Királyi Gárda sikeréért. Végül a fináléban a Fiorentina legyőzésével diadalmaskodtak. Munoz szintén a spanyol fővárosban látta meg a napvilágot. Miután játékosként felért a csúcsra a Madriddal, edzőként is irányította az együttest.

 Alex Stepney, 1968 – London

Alex-Stepney-Main

A Vörös Ördögök egyik legjobb hálóőre volt. Mitchum-ban született, ami London délnyugati részén található. A Manchester United bejutott a BEK-döntőbe, ahol az Eusebio-val felálló Benficával ütköztek meg. Stepney őrizte a manchesteri kaput, és a találkozó során számos bravúrt bemutatva óvta meg csapatát a góltól. Egyik ilyen megmozdulását éppen Eusebio közeli bombájánál mutatta be, 1:1-es állásnál. Hosszabbításban végül 4:1-re nyert a United, és első angol klubként emelhették magasba a serleget.

Angelo di Livio, 1996 – Róma

59699_heroa

Kiskatonának becézték a Zebrák játékosát. 1996-ban ért fel a csúcsra, miután szülővárosában, Rómában emelhette magasba a BL-megnyerésért járó serleget. Stadio Olimpico-ban az Ajax gárdáját fogadták, és végül a büntetőpárbajban múlták fölül a hollandokat. Di Livio egy gólt szerzett a tornán, még a csoportkörben talált be a Steaua Bucuresti ellen.

Nicloas Anelka, 2000 – Párizs

Nicolas-Anelka-Madrid-3

Az ötös listán az utolsó ember Anelka, aki a Real Madriddal győzedelmeskedett a Bajnokok Ligájában, 2000-ben. Nagyon erős kerettel vágott neki a sorozatnak a Királyi Gárda. Raul, Roberto Carlos, Fernando Morientes és a fiatal Casillas garancia volt a sikerre. Anelka az elődöntő mindkét felvonásán betalált a Bayern München ellen. A döntőt a  Stade de France-ban, Párizsban rendezték. Az ellenfél a Valencia volt. A végeredmény 3:0 lett a Királyi Gárda javára, így Anelka otthon emelhette magasba a trófeát. Vajon Bale is csatlakozik ehhez a listához ma este?

képek: fifa, goal, champions-speakers, thehighburyinn

Nagy Gábor