Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: A rekordbajnok a “világ legokosabb csapata” ellen – előzetes

A legtöbb BL-döntőt nyerő játszik a legtöbbet elvesztő ellen; az olasz bajnok a spanyol bajnok ellen; a legjobb védelem Cristiano Ronaldóék ellen. Kell ennél több?

bldonto

A világ tűkön ülve várja, hogy miként alakul majd szombat este a cardiffi éjszaka. Hiszen nem akárkik találkoznak: a Real Madrid és a Juventus feszül majd egymásnak hogy eldöntsék egymás között, ki is jelenleg Európa legjobbja. A közös múltról és az egyéb számokról már korábban is beszámoltunk – nézzük most meg inkább azt, hogy mik lehetnek a legfontosabb szempontok a döntő során.

Akik megérdemelnék

8-ból 6-szor kikapott a BL-döntőkben a Juventus, ami talán a legfontosabb tudnivaló velük kapcsolatban. A legutóbbi négy próbálkozásuk sikertelen volt a finálékat tekintve, vagyis most már tényleg nagy rajtuk a nyomás: muszáj behúzniuk valahogy a trófeát. Ha és amennyiben mondjuk nyernek és kihúzzák kapott gól nélkül (amire azért van is esélyük, elvégre az egész szezon során csak 3 gólt kaptak az összes európai kupás meccsükön), akkor mondjuk a klub egyik emblematikus figurája is révbe érhet. Gigi Buffon egy elképesztő karrier vége felé közelít és habár időtlen idők óta a szűk elitben szerepel a neve a posztján belül, BL-sikere és Aranylabdája sincs. Sokak szerint ha az olaszok megcsinálják, akkor Buffont sem mentheti meg semmi az Aranylabdáról.

De nem csak a kapus az egyetlen, aki nagy meccsre készül. Ott van még Gonzalo Higuain is, aki épp azért hoztak el Nápolyból, hogy a nagy derbiken villogjon. Az argentin gólvágó korábban volt a Real Madrid játékosa is, ám ott végül Benzema lett a befutó kettejük versenyfutása után. Most viszont Higuain talán élete formájában van, tele bizonyítási vággyal – óriási elégtétel lenne számára, ha betalálna volt csapata ellen. A Real védelme nem zárt mindig jól idén – sok szakértő mondja, hogy a Juvénak lesz legalább egy esélye a gólra. Azért van ott Higuain, hogy akkor tegye a dolgát. Az ő esete egyébként kissé hasonlatos Moratáéhoz, aki korábban már kiejtette a Realt a torinóiak mezében, de most megint a madridiaknál játszik. Ha lehetőséget kap, mindkét oldal fokozottan figyeli majd.

Kép: Youtube

Kép: Youtube

Erőben a Real az úr

Néha egészen megdöbbentő, mekkora energiákat tud mozgósítani a Real Madrid Zidane irányításával. Elvesztett meccseket hoztak vissza idén, fordítottak az utolsó percekben. Sokszor egészen rendezetlen, szedett-vedett csapat benyomását keltették, de nem tudtak veszíteni – most is arra készülhetünk, hogy főleg az eredményjelzőn lesznek erősek, nem a mutatott játék terén. Egyénileg szenzációs játékosok alkotják Zidane keretét, amit a francia tréner egészen remekül menedzselt idén. Mindenki beállt a sorba. Nincsenek fix kezdők és cserék, hanem egész jól tudta rotálni a csapatot: 20-an jutottak 1000 perc fölé idén, ami szinte példátlan. Ez azt is mutatja, hogy a pad is erős, illetve hogy a legjobbak sincsenek talán annyira kifacsarva, mint a túloldalon.

A fizikális tényezők így szinte teljesen mellettük szólnak. Nem hajtották annyira szét magukat idén, bő a keretük és könnyedén képesek frissíteni, változtatni menet közben. Ez Allegri esetében már nem feltétlenül igaz, az ő padján ugyanis ezen a szinten kivételesnek már nem igazán nevezhető játékosok üldögélnek. És bármennyire is próbáljuk hangoztatni a Real hibáit, az eredmények egyértelműen mellettük szólnak. Eduardo Alvarez, az ESPN szakértője pedig ki is emelte: ez a Real idén elit védelem és támadósor ellen is bizonyított már. Le tudták birkózni a majdhogynem megállíthatatlannak tűnő Bayernt, de még a védekezéséről híres Atletico Madrid sem okozott nekik gondot (a visszavágón azért már igen). A Real tehát egy sokoldalú és mentálisan erős gárda, végtelen erőtartalékokkal.

Kép: Goal.com

Kép: Goal.com

Az ész diadala?

A mai fociban az egyik legfontosabb kérdés, hogy melyik csapat uralja a pálya közepét. A legtöbbször amelyik középen dominál, az irányít. Ebből a szempontból igazi csemege lehet az esti derbi: az egyik oldalon Kroos, Modric, Casemiro (és talán Isco); a csíkosaknál pedig Marchisio, Khedira, Pjanic és egy ütős taktika. Ez utóbbi pedig különösen fontos. Allegri mester kivételes munkát végez, ami komoly gond a madridiak számára. Mert az egy dolog, hogy az olasz tréner kigondol valamit, viszont azt a csapata tűpontosan meg is valósítja. Nagyon fegyelmezett csapat a Juventus és rengeteget dolgoznak. És épp ez egy nagy különbség: amíg a Real a kieséses szakaszban 6-ból négyszer hátrányból kellett hogy felálljon, addig a Juvénak a legkevésbé sem voltak ilyen gondjai. Ők nem adnak sanszot az ellenfeleknek, folyamatosan kézben tartanak mindent.

A Barca ellen ez remekül látszott: a spanyol bajnokság és a világ legjobb támadóival felálló Barca esélytelen volt a torinóiak ellen. Az ESPN egy másik szakértője épp ezért nevezte a Juventust a “világ legokosabb” csapatának. A pályán általában az történik, amit ők akarnak. Taktikailag nagyon erősek és nagyon fegyelmezettek – ellenük nem elég egy jó keret és a jó forma. Ha a Realra azt mondtuk hogy sokoldalú, akkor a Juventus komplett. Egy kész csapat. Épp ezért kell megerőltetniük magukat a madridi futballistáknak, mert ide most extra kell tőlük. Ezért sem mindegy, hogy Bale például kezdő lesz-e. Hogy az utóbbi időben parádézó Isco, vagy az épp felépült, de hazai pályán, Walesben játszó Bale kerüljön a kezdőbe.

Kép: Goal.com

Kép: Goal.com

A lélektani tényezők

Szoros meccsre van kilátás és a fejekben eldőlhet nagyon sok minden. Sokan például épp ezek miatt érzik sebezhetőnek a Juvét: ahogy arról már esett szó, náluk többször egy csapat sem vesztett el BL-döntőt. Persze ez első sorban a klubra vonatkozik, a most érintett játékosok nagy része a korábbi kudarcokból nem sokat tapasztalt a saját bőrén, de akkor is. Van egy gát ilyenkor, ami visszatart. Az olaszoknak tehát első sorban önmagukat kell legyőzniük és csak utána a Realt. Csakis egy kiváló produkcióval tudják féken tartani a spanyolok támadóit (Benzema, Ronaldo); csakis maximális koncentráció mellett lehetnek képesek kikapcsolni Ramost a pontrúgásoknál.

A Királyiak sem lehetnek nyugodtak, ha mentális tényezők kerülnek szóba. Persze nekik ez az egyik erősségük, de mégis: miért van szükség utolsó perces fordításokra? Azért, mert a csapat hátrányba került. Fura kettősség, de tényleg: a mentális állapot a Real Madrid sikerének első számú gátja és a letéteményese is.Egyszerűen képtelenek 90 percen keresztül pörögni és odafigyelni. És ez pont az a dolog, ami a Juvénak remekül megy. A Real meccseken belül is hullámzó. Több szabadságot kapnak a játékosok a pályán, nem egy pontosan beállított, precízre hangolt gépezet az egész – de ez kreatív futballistákkal nem feltétlenül probléma. A fegyelem bizonyos fokú hiánya viszont már az lehet. Az üresjáratokat ugyanis egy szinten felül ki tudják használni. Nem biztos, hogy ilyenek most beleférnek. Különösen a meccsek elején kell észnél lenniük, mert ott hajlamosak könnyelmű gólokat kapni.

Sok a kérdőjel, de az majdnem biztosnak tűnik, hogy szoros meccs elé nézünk, ahol apróságok dönthetnek. Minden kihagyott helyzet, minden fordulópont fokozott jelentőséggel bír majd. Az pedig, hogy a madridi zsenik kreativitása, vagy a torinói spílerek precizitása dönt majd, csak este derül ki. Győzzön a jobbik!