Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Azt gondolom, hogy ez a kezdeményezés még inkább összekötheti nemzeteinket…”

Robert Ćwikliński egy opolei sportember, aki karitatív tevékenységével minden évben egy vagy több beteg emberen szeretne segíteni. Robert focizik, fut, kerékpározik és kajakozik. A lényeg, hogy tevékenységével felkeltse a figyelmet, és útja során különböző sportrelikviákat gyűjtsön, majd azokat egy árverés keretében értékesítse. Az így befolyó összeget pedig teljes egészében karitatív célra fordítja. Robert úgy döntött, hogy a magyar-lengyel barátság jegyében 2017 nyarán körbe kerékpározza Magyarországot. Vele beszélgettünk egy kicsit róla és a túráiról.

Először is mesélj egy kicsit magadról!

Robertnek hívnak és testnevelést tanulok. Opolében élek. A sport a hobbim, egyébként egy focicsapatban kapus vagyok. Ezen kívül, készülve a túrákra, szeretem aktívan eltölteni az évet, főleg futok és biciklizek.

Honnan jött az ötlet, hogy minden évben egy-egy országot körbejárj kerékpárral?

Az első két biciklitúrámat Lengyelországban csináltam meg. Ezalatt meglátogattam a lengyel fociklubok többségét, amelyek érdeklődést mutattak az együttműködésre. Ekkor jött az ötlet, hogy külföldre kellene menni. Anglia volt az első célállomás, mivel itt van a szurkolói mozgalom bölcsője, ráadásul az angol bajnokság mindig nagy érdeklődésre tart számot Lengyelországban.

Az első külföldi túrádat tehát Angliában tetted meg. Végül is ez érthető, hiszen amellett, hogy sok értékes relikviát tudtál begyűjteni, számos lengyel is él a szigetországban. Idén azonban Magyarországot választottad. Érdekelne, hogy miért? Voltak magyar kapcsolataid? Esetleg jártál korábban nálunk?

Igen, jártam már nálatok. Amikor először voltam Magyarországon néhány évvel ezelőtt, lenyűgözött az ország. Legutóbb pedig idén a budapesti félmaraton miatt voltam Magyarországon. [Az Odra Opole és a soproni szurkolók együtt futották le a Vivicittá félmaratont. – MM.] Idén döntöttem úgy, hogy Magyarország felé veszem az irányt, mivel a magyarok nagyon szimpatikusak, nem csupán nekem, hanem az egész lengyel nemzetnek. A gondolat tehát a „lengyel, magyar – két jó barát” jegyében született meg. A magyarok nagyon nyitottak voltak az együttműködési javaslatomra. Azt gondolom, hogy ez a kezdeményezés még inkább összekötheti nemzeteinket, éppen ezért indulok idén Magyarországra.

Célod elsősorban az, hogy minden meglátogatott klubnál szerezz valamilyen ereklyét, például egy, a játékosok által aláírt mezt, hogy azokat majd árverésen értékesíts. A teljes bevételt pedig egy opolei alapítványnak ajánlod fel. Gondolom az angol relikviák jó áron kelhettek el Lengyelországban, de mire számítasz egy-egy magyar mez esetén? Érdekli a magyar futball a lengyeleket?

Igen, azt gondolom, hogy a magyar játékosok mezei iránt is lesz érdeklődés az árverésen. Főképpen azért, mert a lengyelek nagyon pozitívan állnak a magyarokhoz. Számos magyar klub és szurkolói csoport ápol barátságot lengyelekkel, és hát a gyűjtők számára is nagy értéket fognak képviselni a magyar mezek.

Kit szeretnél idén megsegíteni a bevétellel?

Idén két túrát szerveztem. Az első szakasz bevételével egy Odra Opole szurkoló kollégámnak, Krzysztof Kwaśniewskinek segítek, akinél rákot diagnosztizáltak a nyirokérrendszerében. Ennek érdekében végig kajakoztam az Oderán. A magyarországi túra teljes bevételét pedig egy kislány, Amelka szemgolyó műtétjére szeretném felajánlani.

Opolében élsz. Ismert, hogy az Odra szurkolók barátságban vannak a soproniakkal. Talán éppen ezért Sopron lesz az első magyarországi állomásod. Hogy tervezel azután? Van konkrét terved és célod vagy szereted a spontán dolgokat: lesz, ahogy lesz?

Az utazás előtt igyekszem megtervezni az útvonalat, de ez csak egy vázlat, amit nem mindig sikerül betartani. Így hát soha nem tudom pontosan, mennyi ideig tart majd az egész, és mikor leszek pontosan a tervezett városokban. Sopronból Győrbe, majd Szombathelyre megyek, onnan pedig Pécs és Szeged lesz az útirányt. Szegedtől Budapestre tekerek, majd Szolnokon, Diósgyőrön és Debrecenen keresztül Nyíregyháza a végállomás. Az egész túrát egy hónap alatt szeretném megcsinálni.

Vannak magyar kapcsolataid? Ki segít neked?

A magyar szurkolókhoz elsősorban az Orda-Sopron kapcsolatnak köszönhetően kaptam elérhetőségeket. Nagy segítséget kaptam azoktól a lengyel szurkolóktól is, akiknek vannak magyar ismerőseik. Úgy gondolom, hogy minden városban lesznek olyan szurkolók, akik segítenek nekem az utam során.

A túra hivatalos honlapja: http://kibicowskawyprawa.pl

Mitrovits Miklós (ekstraklasa.hu)