Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A konföderációs kupa helyszínei

Oroszország első alkalommal rendez komolyabb futball tornát, és ez jó felvezetésnek fog bizonyulni a jövő évi világbajnokságra is. Az országon belül nagyok a távolságok, így az is kulcsfontosságú lesz, hogy a csapatok gyors és kényelmes szállítását hogyan oldják majd meg az egyes helyszínek között.

Szentpétervár – Zenit Arena

4eabd0b13bba90c6d09c4e8d07c748d8

Az ország második legnagyobb városának számít Moszkva után 5.1 millió lakosával. 1703-ban alapították. A Néva-folyó torkolatában, a Finn-öböl partján helyezkedik el. 1914 és 1924 között a Petrográd, majd 1924 és 1991 között Leningrád nevet viselte a város.

A stadion 69 ezer ember befogadására képes. Ez a létesítmény Oroszország „problémás gyermeke”. Az építését technikai gondok és korrupció övezte. A FIFA megfigyelői megállapították, hogy az észak-koreai vendégmunkásokat embertelen körülmények között dolgoztatták. A fizetésük egy részét fel kellett ajánlaniuk önkéntesen a rezsimnek. 24 órás megfigyelés alatt álltak, és még szabadnapot sem kaptak.

Miután elkészült a stadion sem szűntek meg a gondok. Tavasszal a gyep sínylette meg a bajnoki találkozókat, amiket itt rendeztek, így ezt cserélni kellett. A vezetés reméli, hogy az Oroszország – Új-Zéland nyitó mérkőzésen már nem akad több gond a létesítménnyel.

Szentpétervár Moszkvából repülővel közelíthető meg. Sapsan vonattal pedig 4 óra alatt lehet megtenni a távot a két város között.

Kazan – Kazan Arena

43019847

Kazan Tatárföld fővárosa. Több, mint egymillió ember lakik itt. Ez az ország egyik legrégebbi települése. 1005-ben bolgártörök törzsek alapították. Az aréna a 2018-as világbajnokságra készült, és 45 ezer ember befogadására képes. A rendezők remélik, hogy a konföderációs kupa során nem fog az előfordulni, mint áprilisban az egyik bajnoki mérkőzésen. A Rubin Kazan csapott össze az FC Krasnodar csapatával, és a találkozóra csupán 3041 ember volt kíváncsi. Ezzel sikerült elérni azt, hogy megrendezzék az egyik legkisebb érdeklődést kiváltó mérkőzést az országban. A két bajnoki cím, és annak ellenére, hogy néha nagyobb európai csapatok fölött is diadalmaskodik az együttes, a futball nem annyira népszerű ebben a városban. Moszkvából a város egy 90 perces repülőúttal, vagy egy éjszakán át tartó vonatúttal érhető el.

Sochi – Fisht Stadion

Стадион "Фишт"

Síparadicsom és tengerpart, Szoci erről a két dologról a legismertebb, és az egyik legkedveltebb hely a turisták körében. A rendezők remélik, hogy a 47700 férőhelyes Fisht stadion éppen ezért, mert a hely nem csak a futball miatt vonzó tömve lesz drukkerekkel. A kilátás is pazar. Egyik oldalt a Kaukázus, míg a másikon a Fekete-tenger látható.

A stadiont azért építették, hogy otthont adjon a 2014-es téli olimpia nyitó- és záróeseményének. Ezt követően három évig üresen állt, és ezután alakították úgy át, hogy futballmérkőzéseket lehessen benne rendezni. Márciusban játszották le itt az első mérkőzést. A kapuk mögé telepítettek székeket, azonban ezekre a helyekre nem kelt el minden jegy, mivel a munkálatokat nem minden szektorban tudták befejezni. Szocsi egy rövid repülőútra található Moszkvától, vagy a kalandvágyó drukkerek akár vonattal is megközelíthetik, azonban ez egy napot fog igénybe venni.

Moszkva – Szpartak Arena

Europe_Sports_WC2018_Okritie6-e1444748526483-796x531

Moszkvában a figyelem most nem a Luzhniki stadionra irányul, ami otthont adott az 1980-s olimpiának, illetve a 2008-as Bajnokok Ligája döntőjének. Az arénát felújítják, hogy meg tudják itt rendezni a jövő évi világbajnokság döntőjét. A konföderációs kupa idejére a Szpartak Moszkva stadionja kerül reflektorfénybe. A 12 vb-stadion közül ez volt az egyetlen, ami nem állami pénzből épült, ez a olaj-milliárdos Szpartak elnöknek köszönhető. 2001 után ismét bajnoki címet ünnepelhetett a Szpartak Moszkva, így nem csoda, hogy magas volt a nézőszám a bajnoki mérkőzéseken. A városi rivális CSZKA-t előzték meg a pontvadászatban.

képek: zenit.ru,  stadiums.at.ua, wikimedia.org, aecom.com

Nagy Gábor