Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA: Stratégiai irányvonalak a futsal fejlesztésében

Megelőzve az UEFA éves rendes kongresszusát még tavasszal összeült az európai labdarúgást irányító testület, ahol több fontos döntés is született a futsal fejlesztése érdekében.

2454995_w1

Korábban kijelentette Aleksaner Ceferin, az UEFA nemrégiben megválasztott szlovén elnöke, hogy áttekinti, és megreformálja az európai futsalt. Ennek következtében megváltozik a nemzetközi kupasorozat neve és kiírása, valamint elindul a női Eb is hamarosan. Ceferin tehát valóban komolyan gondolja, amit kampányában ígért. Az UEFA nemrégiben ráadásul kiemelt terjedelemben foglalkozik a szakággal.

A főbb irányvonalak:

Ezután a férfi válogatott csapatok részére az eddigi kétévenkénti helyett négyévente rendeznek Európa Bajnokságot, de 12 helyett 16 csapat vehet részt a döntőben. Megváltozik a selejtezők lebonyolítási rendszere is, mert több mint két éven keresztül mennek a selejtezők a döntőbe jutásért. A következő Futsal EURO nem 2020-ban lesz megrendezve, hanem 2020-22 között.

–         Az UEFA a női válogatottak részére is kiírja az Európa Bajnokságot, az első döntő 2019-ben lesz megrendezve a selejtezők után négy csapat részvételével. Azért csak ennyi létszámmal, mert jelenleg még korlátozott a női futsal válogatottak száma.

–         Az UEFA férfi U19-es korosztályban is kiírja az Európa Bajnokságot 2019-es döntővel.

–         Módosul a Futsal Cup lebonyolítása, mert 2017/18-as kiírásban az európai nemzeti válogatottak három listavezetője még egy csapatot indíthat a bajnokán kívül.

–         Megváltoztatják a Futsal Cup elnevezést, és itt is UEFA Futsal Bajnokok Ligája lesz 2018/19-től.

Az európai szövetség honlapja „Az európai futsal az UEFA új stratégiájának köszönhetően izgalmas jövő előtt áll” címmel közölt nemrégiben áttekintő cikket. Az UEFA Direct az öreg kontinens tekintetében vizsgálja a szakág térhódítását, amely 1930-ban, Uruguayból indult, s meghódította az egész világot.

Egyszóval a futball kistestvére is igencsak nagy fejlődést érhet el nagyon rövid idő alatt. Mint megannyi szakág, amely kinőtt a labdarúgásból, például a footgolf, és a teqball.

Gavalovits Sándor