Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Hatalmas lehetőség van a footgolfban”

159711Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, gőzerővel töri magának az utat hazánkban és a világ számos másik pontján a footgolf. Hinora Ferenc a Magyar Marketing Szövetség újra megválasztott elnöke “másodállásban” a Magyar Footgolf Szövetség alapító tagjaként végez úttörő munkát. Arra voltunk kíváncsiak, hogy hogyan látja a sportág jelenét honi és nemzetközi szinten, milyen lehetőségeket és jövőképet lát, épít magában. 

– Golfozóból lettél footgolfos. Hogyan találkoztál és szerettél bele ebbe az új sportágba?
– Éppen Kisorosziban golfoztam, és meglepődve láttam, hogy mások rúgják a labdát. Mindig is érdekelt a futball, nagy szerelmese vagyok a focinak, így azonnal kipróbáltam. Egyből megtetszett annak ellenére, hogy semmilyen labdarúgó előképzettségem nem volt. Mindez 2011-ben történt, rendszeres játékkal pedig viszonylag hamar felküzdöttem magam egy edzettségi szintre. Ott voltam Kisorosziban 2012-ben a sportág első világbajnokságán. A footgolf nagyon rövid idő alatt belopta magát a szívembe.

– Olyannyira belemélyültél, hogy tagja vagy a nemrégiben megalakuló Magyar Footgolf Szövetségnek. Milyen célok motiválnak, milyen lehetőségeket látsz a sportágban?
– Véletlenül sem szeretnék hazabeszélni, de hatalmas lehetőséget láttam, és látok a foogolfban mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban. Eszméletlen mértékű, és iramú a sportág fejlődése. A golffal összehasonlítva lényegesen egyszerűbb sikerélményt szerezni, egyszerűbb a mozgásformája, gyorsan lehet fejlődni, előrelépni. Az egyszerűség adja, és fogja adni a népszerűségét. Mindössze egy labda kell hozzá, és tudásszinttől függetlenül kellemes környezetben lehet játszani, úgy mint a golfot. Az említettek hatására rövidesen egy igen szép tömegbázis fog kialakulni idehaza, melyre lehet építeni. Két réteg lesz, illetve van már most is. Vannak a professzionális játékosok, azok, akik versenyszerűen kívánják űzni a footgolfot, illetve a szabadidős, hobbista játékosok, akik kedvtelésből állnak rendszeresen elrúgóhoz. A Magyar Footgolf Szövetségnek számtalan programterve van, célunk, hogy 5-6 éven belül 1500-2000 játékos legyen idehaza, megelőzve ezzel a golftársadalom nagyságát. Úgy gondolom, hogy ez egy reális célkitűzés. Ami önmagamat illeti, előbb tekintek magamra sportági vezetőként, majd pedig golfozóként, mint professzionális footgolf játékosként. Mindent megteszek azért, hogy lépést tartsak a legjobbakkal. Idehaza az élmezőny, nemzetközi szinten pedig a középmezőny a célom versenyeken.

18401970_1884556745090379_8962721975321724420_o

Hinora Ferenc játék közben az egyik nemzetközi versenyen 

– Hogyan látod a sportág fejlődését honi és nemzetközi szinten?
– Azt látni kell, hogy idehaza rosszabb adottságokkal rendelkezünk a legtöbb országgal szemben. Idehaza a golfpályák száma elenyésző, így a lehetőség is kevesebb. Hatalmas előnyben vannak azok a nemzetek, ahol a golf nagy népszerűségnek örvend. Az Egyesült Királyságban, vagy éppen az USA-ban nemhogy szinte egymást érik a pályák, de említhetném akár Franciaországot és Olaszországot is, ahol hatalmas az infrastruktúra adta lehetőség. Ezáltal sokkal nagyobb bázis tudnak kialakítani, jobb a merítési lehetőség, könnyebben kerülnek ki top játékosok. Nem kérdéses, hátrányból indultunk, és hátrányban is vagyunk, de ha csak a magyar viszonylatokat nézzük, az elmúlt két esztendőben nagyon sokat fejlődött idehaza is a footgolf. Egyre nagyobb a bázis, egyre többen próbálják ki a sportágat, és járnak vissza játszani, ha csak hobbi szinten is. Emellett nem elhanyagolható az anyagi szempont, egyre több cég fedezi fel a sportágat, és látja meg benne a lehetőséget. Folyamatos a növekedés és a fejlődés, de nem várható el olyan mértékben, mint a nagy nemzeteknél. A legfontosabb feladat, hogy kineveljünk egy versenyképes fiatal korosztályt, akik a húszas éveik elején járnak, vagy még ott se, és nemzetközi szinten hosszú éveken, évtizedeken keresztül képviselhessék, vihessék a magyar footgolf hírnevét a világban. Jelen pillanatban nemzetközi szinten inkább 40+-os, szenior kategóriás top játékosaink vannak. Ezért is fontos az utánpótlás, a jövő a fiataloké.

mfgf_logo_final– Mennyire drága footgolfozni? 
– Ha versenysport oldalról nézzük, akkor ez ténylegesen egy költséges műfaj csakúgy mint a tenisz. Az utazási költségek mindenhol megvannak és jelen vannak, ahogyan a nevezési díjak is. Ezért is kell eldöntenie mindenkinek, hogy mennyire tudja, akarja professzionális szinten űzni a footgolfot. Szeretnénk elérni azt, hogy a legjobb magyar játékosok költségterheit csökkenteni tudja a szövetség, ám jelenleg a lehetőségeink korlátozottak. Kutatjuk a szponzorációs lehetőségeket, a jövőben pedig azon fogunk dolgozni, hogy a legjobbakat megfelelően tudjuk támogatni. Viszont a sportág még nem érte el azt a fejlettségi szintet. Ha az amatőr szintet és a hobbi játékot nézem, akkor azt kell mondanom, hogy nem a legolcsóbb sportág a footgolf, a játék jár némi anyagi vonzattal, de senki se gondoljon horribilis összegekre. Viszont azt az élményt, amit ad, azt senki nem tudja megszerezni az uszodában, vagy éppen a teniszpályán.

– Nem félő, hogy az egyes nemzetek adta anyagi különbségek miatt gyorsan elmaradunk?
– Hiszek abban, hogy a tehetség utat tör magának. Szeretném látni azokat a magyar fiatalokat, akik építhetőek, hiszen nagyon fontos az utánpótlás. Ott van például a Bacskai testvérpár, akik a legutolsó magyar bajnoki fordulót a második és harmadik helyen abszolválták. Kellően fiatalok ahhoz, hogy jól fel lehessen őket építeni. Viszont kell a részükről az elhatározás, az eltökéltség, és a hozzáállás, az affinitás annak irányába, hogy le szeretnének tenni valamit az asztalra. Nem a 40 év felettieket  kell elkezdeni építeni, hanem a  kellően fiatalokat. Nem elegendő tehetségesnek lenni, két külön dolog a jó láb és a megfelelő fej. Tudni kell mentálisan nagyon stabilnak lenni, megfelelően koncentrálni a kiélezett és döntő szituációkban. Továbbá nagyon fontos a versenyérettség, a játék lényegének megtanulása, a saját egyéni erősségek kitapasztalása, felépítése.

DSC04784

A Bacskai testvérpárban – balról és jobbról – Hinora szerint megvan a kellő potenciál

– A magyar footgolf társadalomnak mi a legfontosabb feladata jelenleg?
– Egyértelműen a tömegbázis kiépítése, az, hogy minél több ember ismerje meg a footgolfot, ezáltal pedig nagyobb legyen a merítési lehetőség. Az egyik legfontosabb dolog a vidéki megjelenés, hiszen jelenlegi főváros orientált footgolf társadalom, mint állapot, tarthatatlan. Vidéki pályákra és bázisokra van szükség, hogy mindenkihez elérjen a footgolf és ne kelljen átutazni a fél országot egy játékért, gyakorlási lehetőségért. Ebből a szempontból az indulóhelyzet nem éppen ideális, hiszen míg a nyugati országrészben akadnak a játék kialakítására alkalmas golfpályák, addig a Dunától keletre, Budapest és régióját leszámítva gyakorlatilag egyetlen egy golfpálya sincsen, mely komoly problémát jelent. Fontos a folyamatos versenyeztetés, illetve a szponzorációs szint általam megálmodott első lépcsőfoka. Ha mindez meglesz, akkor beszélhetünk majd új és nagyobb mérföldkövekről.

12079185_10205296894689000_5529367655031237317_n– Nyugatról és a nagy golf nemzetek lehetőségekkel teli helyzetéről már ejtettünk pár szót, mi a helyzet a mi régiónkkal és a környező országokkal? 
– Személy szerint mindig kettős minősítésben utazom, játékosként és sportvezetőként. Térségünkben nálunk jelent meg először a footgolf, az évek során pedig rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk össze, melyet igyekszünk átadni a régió országainak. Szlovákiában igen színvonalas footgolf folyik, és kialakult egy bázis, melyre lehet építeni. Úgy látszik, hogy az osztrákoknál és a szlovéneknél is elindult egy folyamat, az idő hamarosan eldönti, hogy milyen sikerrel. Ott vannak például a horvátok, akiknek segítettünk, de végül nem alakult ki az a bázis, amire lehetne építeni. Igyekszünk a környező országoknak átadnia  tapasztalatot, és a megszerzett tudást. Minden országnak szüksége volna egy Gelencsér Gáborra, aki leteszi az alapokat, és maga köré építi, bevonja azokat a személyeket, akikkel sikerre lehet vinni a sportágat.

Szerző: Őszi Ádám