Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ismét rekordot döntött a nézőszám a lengyel bajnokságban

Idén is rekordot döntött az Ekstraklasa, ami a nézőszámokat illeti. Az elmúlt három szezonban folyamatos növekedést mutat a stadionokba kilátogatók száma annak ellenére, hogy Lengyelországban minden egyes mérkőzést közvetít a televízió.

nie-poddawaj-777x395

Nézzük tehát a számokat! A 2011/12-es szezonban 2 097 808, a 2012/13-as szezonban 1 995 259, a 2013/2014-es szezonban 2 462 445, a 2014/2015-ös szezonban 2 463 999, és a legutolsó 2016/17-es szezonban pedig 2 845 708 szurkoló látogatott ki a stadionokba. Ez a szám azt jelenti, hogy egy mérkőzésre átlagosan 9679 néző váltott jegyet. Az előrelépés tehát egyértelmű, ám az áhított tízezres álomhatárt nem sikerült átlépni.

Igaz, a Górnik Łęczna egész szezonban Lublinban játszotta a hazai mérkőzéseit, amiért a szurkolók a szezon nagy részében bojkottálták a meccsek látogatását. Kielcében szintén hosszú bojkott volt, amit csak a szezon vége felé oldottak fel. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy szinte minden fordulóban akadt olyan mérkőzés, amelyre a vendégszurkolókat nem engedték be. Ha ezekre a sajnálatos és nem kívánatos eseményekre nem került volna sor, akkor a tízezres átlagot túllépte volt a lengyel bajnokság.

A legjobb átlagot idén is a Legia hozta, ahol szinte minden tavaszi meccsen húszezer feletti nézőszámot regisztrálhattunk. Jó hír az is, hogy egyre több a teltházas meccs. A Lech Poznań háromszor (az Arka, a Łęczna és Legia ellen) is megtöltötte a 41 ezer férőhelyes stadionját, de a Legia, a Lechia, a Wisła, a Jagiellonia, a Kielce, az Arka, a Cracovia, a Ruch, a Płock is egyszer-kétszer képes volt erre.

Átlagnézőszám az egyes kluboknál

Rekordnézőszám az egyes kluboknál

Lech Poznań – Arka Gdynia

Lech Poznań – Legia Warszawa

Jagiellonia Białystok – Legia Warszawa

Lechia Gdańsk – Legia Warszawa

Legia Warszawa – Lech Poznań

Cracovia – Lechia Gdańsk

Wisła Kraków – Cracovia

Jagiellonia Białystok – Lech Poznań