Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Évről évre javuló csapat állítaná meg a Videotont – ELLENFÉLMUSTRA

Hétfőn, kora délután sorsoltak az Európa-ligában, a 2017-2018-as szezon 1. selejtezőkörének párosításait alkották meg Nyonban. A második számú európai kupasorozatban való indulás jogát kiharcoló magyar klubcsapatok is érdekeltek voltak a sorsoláson, köztük a székesfehérvári Videoton is, amely verhetőnek tűnő ellenfelet kapott. De mit is kell tudni a máltai Balzan FC-ről, amellyel hamarosan összecsap a magyar élvonal ezüstérmese?

imageA Balzan FC (fotó: mfa.com.mt)

A máltai futball finoman szólva se tartozik a világ élvonalába, nemcsak válogatottjuk, hanem klubcsapataik is az európai labdarúgás alsóbb vonalaiba tartoznak. Hiába is kutatna ködös emlékei között az olvasó, nem fog eszébe jutni olyan alkalom, amikor máltai csapatot láthatott a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga csoportkörében.
Ennek ellenére természetesen a Földközi-tengeren található parányi szigetcsoport labdarúgásában is megvannak az árnyalatnyi különbségek az ottani klubok között, akárcsak a világ bármely más pontján. Ami a magyar futballnak a Fradi, Újpest, MTK hármas, az a máltai focinak a Valletta, a Hibernians vagy a Floriana. Közéjük tört be az utóbbi években a Videoton leendő El-riválisa, a Balzan FC.

Maga Balzan település egy kisváros – avagy nagyobb falu – a nagyobbik máltai sziget kellős közepén, festői szépségű építészettel. Számos kutató Máltával azonosítja a mesebeli Atlantiszt, azaz a híres elsüllyedt várost. Tehát ha úgy tetszik, a Videoton mesebeli vidékre utazik!

balzan-parish-church-2Balzan, a meghitt kisváros

A 4000 fős lakosságot számláló kisváros alakulata, a Balzan FC nem tekinthet vissza olyan gazdag múltra, mint a fentebb említett három máltai klub, ugyanakkor nem számít fiatal egyesületnek, hiszen 1937-ben, nem sokkal a második világháború előtt alapították, akkor még Balzan Youth néven futott az alakulat. Több osztályban is megfordult története során a piros-fehér szerelésben tündöklő gárda, 2011-ben viszont feljutott a második ligából a máltai Premier League-be, és azóta nem is pottyant ki onnan.
Amióta az élvonalban tartózkodik, erős középcsapatnak tekinthető a Balzan. Általában közvetlenül a liga élcsapatai mögött végez, de ha a tendenciát figyeljük, évről évre egyre feljebb kapaszkodik az együttes. Például két évvel ezelőtt és tavaly még csak 4. helyen végeztek az első osztályban, a 2016-2017-es idényt viszont már 2. helyen zárták, csupán 7 ponttal lemaradva a bajnok Hibernians mögött.

Nem ez az első szezon azonban, amikor a Balzan kilépett a nemzetközi kupaporondra. A 2015-2016-os évadban már megmérettettek Európában, sőt megtették tavaly is, azaz zsinórban harmadik alkalommal képviseltetik magukat a kontinensen (mindannyiszor az Európa-ligában indulhattak). Ami azt illeti, sok siker nem koronázta szárnycsapásaikat: két évvel ezelőtt a bosnyák – később a Fradit kiejtő – Zeljeznicar ellen maradtak alul kettős vereséggel (0-2, 0-1), majd az előző szezonban az azeri Neftchi Baku bokszolta ki őket az El-ből, ekkor azonban az idegenbeli meccset megnyerte a Balzan 2-1-re! Ha úgy vesszük, akárcsak hazai berkekben, úgy nemzetközi színtéren is fejlődést produkál a csapat.

sport_13_temp-1485813220-588fb5e4-620x348Ami a Realnak Ronaldo, az a Balzannak Kaljevic.. (fotó: timesofmalta.com)

Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a Balzannál futballozik a máltai bajnokság legutóbbi kiírásának gólkirálya, nevezetesen Bojan Kaljevic, az együttes montenegrói csatára! Azt, hogy a 31 éves gólvágó mit jelent a piros-fehéreknek, kiválóan mutatja, hogy a gólkirályi címet 24 bajnoki találattal hódította el, a csapat második legjobb mesterlövésze pedig a brazil Alan volt nyolc találatával..! Kaljevicre biztosan oda kell figyelnie a fehérvári gárdának is!

BALZAN FC – főbb adatok:Balzan_FC_logo

Város: Balzan (Málta)
Stadion: Victor Tedesco Stadion (6000 fős)
Mezszínek: piros-fehér
Vezetőedző: Marko Micovic (szerb)
Legutóbbi mérkőzése a nemzetközi porondon: Neftchi Baku – Balzan 1-2 (Európa-liga)

A Videoton és a Balzan június 29-én és július 6-án mérkőzik meg egymással, a magyar együttes kezd hazai pályán.