Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma ünnepli születésnapját a Real Madrid trénere, Zinedine Zidane!

Ma ünnepli 45. születésnapját a legendás francia labdarúgó, a Real Madrid jelenlegi trénere, Zinedine Zidane! Nos, ennek köszönhetően felelevenítjük, milyen karriert is futott be játékosként, s milyen sikerekért ért el ezidáig vezetőedzői pályafutása eddigi szakaszában…

2_1160

Zinedine Zidane profi karrierje a Cannes csapatában vette kezdetét, melynek kötelékébe 1986-ba került. Három évet húzott le a klub utánpótlásában, majd 17 esztendősen bemutatkozhatott a Cannes legjobbjai között. Zidane az 1990/1991-es idénytől az együttes meghatározó futballistája lett, 1992 nyarán távozott a csapattól. 

105669-large

Zidane-t 1992 nyarán 7 millió euró ellenében leigazolta a Girondins de Bordeaux csapata. Az akkoriban még mindig csak 20 esztendős francia labdarúgó karrierjének első jelentősebb sikereit itt ért el, hiszen 1994 augusztusában a klub színeiben debütálhatott a francia nemzeti csapatban, 1996-ban pedig UEFA-kupa döntőt játszhatott. Zidane-t egyébként állítólag ekkoriban több angol csapatnak is beajánlották, ám sem a Newcastle, sem pedig a Blackburn nem akarta leigazolni a francia labdarúgót. A Bordeaux együttesétől 1996 nyarán távozott, s aláírt egy olasz sztárcsapathoz. 

SOCCER-ZIDANE RECEIVES GOLDEN BALL

Zinedine Zidane 1996 nyarán mindössze 3,5 millió euró ellenében szerződött a Juventushoz. A francia futballista ekkor már a válogatott alappillérének számított. Zidane egyértelműen a Juventus színeiben vált ismert labdarúgóvá, a “zebráknál” öt évet töltött el, a csapat tagjaként nyert többek között két bajnoki címet, egy alkalommal UEFA Szuper Kupát, emellett kétszer pedig pályára léphetett a Bajnokok Ligája döntőjében. Zidane a francia válogatottal is nagyobbnál-nagyobb sikereket ért el, így ekkoriban már ki lehetett jelenteni, felért a csúcsra. Az 1998-as esztendő kiemelkedően sikerült a számára, hiszen világbajnok lett, bajnokságot nyert a Juventusszal illetve BL-döntőt is játszhatott, ezen sikereknek köszönhetően, no meg teljesítményének is megkapta az aranylabdát. Zidane 2001 nyarán úgy döntött, távozik a torinói alakulattól. 

Soccer - UEFA Champions League - Final - Real Madrid v Bayer Leverkusen

A Real Madrid 2001 augusztusában 73,5 millió eurót pengetett ki a Juventus csapatának Zinedine Zidane játékjogáért cserébe, ennek köszönhetően a francia klasszis mindeni idők legdrágább igazolása lett ekkoriban. A francia futballista a “királyi gárda” tagjaként is rengeteg sikert ért el, hiszen többek között 2002-ben elnyerte a Bajnokok Ligáját, 2003-ban pedig bajnoki címet nyert társaival. Visszavonulásáig már csak a Real Madridot erősítette. 

hd-zinedine-zidane-france_nm800g6t09rm1m770w4o0e7ky

Ahogy már említettük, Zidane 1994 augusztusában mutatkozott be a francia nemzeti csapatban, s egészen 2006-ig, azaz visszavonulásáig a válogatott meghatározó tagjának számított. A nemzeti csapat színeiben 1998-ban Vb-t, 2000-ben pedig Eb-t nyert

160104164534-zinedine-zidane-1-super-tease

Zinedine Zidane karrierjének befejezése után több pozícióban is megfordult a Real Madridnál. Volt sportigazgató, tanácsadó, ifjúsági edző is. Carlo Ancelotti 2013 nyarán kinevezte segédedzőjének, ezt a posztot egy évig töltött be. Közben átkerült a Real Madrid Castillához, ahol vezetőedző lett. Sokáig arról szóltak a hírek, hogy a tapasztalat szerzés érdekében néhány évre elhagyja a csapatot, ám végül 2016 januárjában a Real Madrid menedzsere lett. Nem kis meglepetésre rögtön Bajnokok Ligáját nyert a “királyi gárdával”, második szezonjában pedig tanítványai megvédték a BL-címet és a bajnokságot is megnyerték. 

Németh Boldizsár