Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hollandia történelmet írt – ezen a napon történt

Sorozatunkban azt mutatjuk be, hogy a múltban milyen meghatározó futballesemény történt az adott napon.

1499987_w2

1988-ban 8. alkalommal rendeztek Európa-bajnokságot. A helyszín Nyugat-Németország volt. A tornán nem volt hosszabbítás, és a csapatok is kímélték egymást, így a piros lap sem villant. A döntőbe a Szovjetunió és Hollandia jutott be. A fináléban két gól esett. Az első találat az AC Milan középpályásához, Ruud Gullit-hez fűződik, majd a szintén Milant erősítő támadó, Marco van Basten is megvillant, és ezzel beállította a 0:2-s végeredményt. Az Oranje történetében először nyerte meg a kontinensviadalt, 72 ezer néző előtt az Olimpiai stadionban, Münchenben.

article-2098771-01C6BA9900000578-169_634x354

Tíz évvel korábban, 1978-ban Dél-Amerikában, Argentínában rendezték meg a világbajnokságot. Ez volt a 11. vb. 16 ország kvalifikálta magát a tornára, akiket 4 darab 4 fős csoportba osztották be. Az első két helyezett juthatott tovább az egyenes kieséses szakaszba. A döntőt az Estadio Monumental-ban, Buenos Aires-ben rendezték meg. A házigazda és Hollandia feszült egymásnak a fináléban. 71 ezer néző volt kíváncsi az összecsapásra. A találkozót az olasz Gonella vezényelte. Az első félidőben Kempes találatával előnyhöz jutott a házigazda, de Hollandia Nanninga 82. percben lőtt góljával kiharcolta a hosszabbítást. A ráadás nem hozott szerencsét az Oranjének, mivel a Valenciát erősítő csatár, Kempes ismét megvillant. A Sevilla csatára, Bertoni a 115. percben állította be az 1:3-as végeredményt.

layun-porto

Ezen a napon született a Porto mexikói védője, Miguel Layún. A 28 éves bekk a 2015-16-os idényt a Watfordban töltötte, majd kölcsönbe került a Portóhoz. 2016-ban a Porto úgy döntött, hogy véglegesíti a szerződését, mivel elégedettek voltak a játékával.

A válogatottban 2013-ban debütált az Arany kupán, a csoportkörben Kanada ellen. A világbajnoki selejtezőn Mexikó alul maradt Costa Ricával szemben, de az interkontinentális selejtezőt Új-Zéland ellen kiharcolta. 9:3-as összesítéssel Mexikó a részvételt a 2014-es világbajnokságon. Layún bekerült az utazó keretbe, és Kamerun ellen debütálhatott is. Mindhárom csoportmérkőzésen szerepet kapott. A válogatott az egyenes kieséses szakaszban, Hollandia ellen kényszerült búcsúzni.

képek: uefa, dailymail, ntrzacatecas

Nagy Gábor