Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mindössze négy pont a különbség féltávnál

Hétvégén pályaavató footgolf versenyt rendeztek Zsirán, mely egyben a 2017-es Footgolf Országos Bajnokság (FOB) 4. állomása is volt. A kánikulában induló, majd a vihar miatt rövid időre félbeszakadó verseny mérföldköve volt az idei kiírásnak, avagy a bajnoki sorozat féltávhoz érkezett. Összegzésül nézzük meg, hogyan is áll az abszolút bajnoki címért folyó verseny, illetve kategóriánként hogyan fest a Top 10-es élmezőny. 

19417155_870846123065450_2892231384642043323_o

A 2017-es abszolút bajnoki cím két legnagyobb esélyese Németh Gábor és Bacskai Bence egyaránt balról

Még márciusban Kisorosziban rajtolt el a 2017-es FOB, mely idén 8 fordulóból áll új pályák és helyszínek bevonásával. Az előző kiírással ellentétben mind a nyolc eredmény számít összetettben, így minden egyes verseny nagyon fontos a játékosok számára. Az 1. fordulóban Bacskai Bence tudott diadalmaskodni, míg a 2. fordulóban áprilisban Zircen Bakó Attila volt a legjobb. A májusi 3. forduló egyben pályaavató is volt Balatonudvariban, az új környezetben a korábbi bajnok Lengyel Bélának ment a legjobban. Hétvégén a 4. forduló alkalmával Zsirán Balogh Tibornak ment a legjobban, aki pályafutása második győzelmét aratta a FOB-on.

Ami a folytatást illeti, az 5. fordulóban július 30-án Balatongyörökön találkozik majd a magyar footgolf mezőny, majd ezt követően a 6. fordulót augusztus 27-én Zircen bonyolítják le. Az év 3. pályaavatója (FOB szempontból) Surányon lesz, ide a 7. fordulóban látogat majd a mezőny szeptember 24-én. A bajnoki szezonnak keretes szerkezete van, avagy a 8. fordulóban  október 15-én a mezőny visszatér Kisorosziba. Eztán már csak a csapatbajnoki döntő lesz vissza, melyet Zircen abszolválnak majd a klubok október 29-én.

Íme a 2017-es Footgolf Országos Bajnokság kategóriánkénti állása féltávhoz érve (Top10)

abszolut

Noha a fenti fordulógyőztesek között az FTC Footgolf játékosának Németh Gábornak a neve nem található meg, mégis ő vezeti az abszolút pontversenyt, ugyanis a legjobb és legkiegyensúlyozottabb teljesítmény az övé. Dobogón is csak egyszer állt, legjobb eredménye egy harmadik hely, azonban van mellette egy negyedik, egy hetedik és egy 13. pozíciója, ami összességében 605 pontot ér. Szorosan mögötte érkezik a tavalyi felnőtt bajnok Bacskai Bence, aki szintén nagyon szép szezont fut, ám a 2. fordulóba belehibázott, ez a ponttáblán is jól látható. Az említett két élmenő mögött egy kisebb, ám nem ledolgozhatatlan űr tátong, ám mindenképpen a Németh-Bacskai duót lehet féltávnál az abszolút bajnoki cím favoritjának mondani. A mezőny egyébként roppant sűrű, tényleg csak nüánszok döntenek sokszor. Elég egy rossz rúgás, vagy egy jó döntés, és máris fent, vagy lent van az ember. Mindenképpen kiemelendő a címvédő Zsuppán Péter idei visszafogott teljesítménye, avagy az addig megszerzett pontok csak a 23. helyre sorolják a regnáló bajnokot.

Németh Gábor interjú – “Minden versenyen magamat kell legyőznöm”

felnőtt

A felnőtteknél az abszolúthoz hasonlóan a Németh-Bacskai duó van elől, őket követi a dobogó legalsó fokán Balán Zoltán. Az élmezőny első öt helyét kibérelte magának az FTC Footgolf és a Hole Hunters csapata.

40+

A 40+ mezőnyében Flink János nyerte az első két fordulót, melynek köszönhetően meglépett, ám azóta egy kicsit közeledett hozzá a mezőny. Őt követi Poduslil György, akivel a szezon elején készítettünk pályakép bemutató interjút. Flink után a mezőny nagyon sűrű, Podusil után a dobogó legalsó fokára a korábbi abszolút bajnok Lengyel Béla ért oda féltávnál – “Újra a legjobbak közé akarok tartozni” – interjú. Mögöttük a BFGT játékosa Papp Péter érkezik, vele is nemrégiben készítettünk interjút – “Próbálom tudatosan építeni magam. Végezetül pedig egy fél gondolat Zsuppán Péter gyanánt, aki nem csak abszolútban, de a 40+-os kategóriában is címvédő. Jelenleg a 14. pozíciót foglalja el.

újonc

Az újoncoknál a legutóbbi két versenyt megnyerő Mayer Zoltán tetemes előnyre tett szert, mindemellett roppant kiegyensúlyozottan játszik, ahogyan azt a pontszámai is mutatják. Mögötte szorosan érkezik az EMFGSE két játékosa az egyaránt egy-egy versenyt kategórián belül megnyerő Bottik Imre és Kiss Gyula.

női

A női mezőny egyre nívósabb és szélesebb körű. Jelenleg Nagy Niki vezet a címvédő csapattárs Major Ilona előtt, aki triplázásra készült a szezon előtt. A tavalyi dobogó idén féltávnál gyakorlatilag megfordult, egy dolgo nem változott, Pusztai Panni most is ott van a két Fradista között. További érdekesség, hogy a 4. fordulóban visszatért a Footgolf pályára Ujvári Izabella, aki az első női magyar bajnoka volt a sportágnak. Meg is nyerte a zsirai versenyt, s ha a szezon második felében is megjelenik a versenyeken, akkor még a feje tetejére állíthatja a nőknél a dolgokat.

junior

A juniorok mezőnye nem túl széles körű, a bajnoki cím pedig már-már eldőlni látszik, avagy az abszolútban is egyre szebb eredményeket elérő Kókai Bence négyből négy versenyt nyerve pontveszteség nélkül vezeti a kategóriát.

csapat

Szerző: Őszi Ádám