Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Pelé feltűnt a színen – ezen a napon történt

Ezen a napon tűnt fel a brazil labdarúgás egyik meghatározó alakja.

Pelé

Az 1958-as világbajnokság volt a labdarúgás történetének 6. világeseménye, amit Svédországban tartottak meg. Ez a torna arról is emlékezetes volt, hogy egy akkor még viszonylag ismeretlen 17 éves játékos, Pelé is feltűnt a színen. A finálét 50000 néző előtt rendezték meg a Rasunda stadionban, Solnában. A végjátékban a házigazda Svédország csapott össze a brazil válogatottal. A brazilok már 4 perc elteltével gólhátrányba kerültek, azonban hamar eszméltek, és Vavá hamar kiegyenlített, majd még a félidő lefújása előtt megfordította a mérkőzés állását. A második félidőben a fiatal Pelé is megcsillogtatta a tehetségét. Az első próbálkozásából úgy született gól, hogy egy laza mozdulattal átemelte a kapus fölött a labdát, majd később még egyszer a svédek hálójába juttatta a játékszert. Zagallo lőtte a brazilok 5. gólját, és a házigazdáknak már csak a szépítésre futott. A végeredmény 5:2 lett, és Brazília ünnepelhette meg a vb-címet, a házigazdáknak be kellett érnie az ezüstéremmel. Pelé rekordot döntött, mivel mindössze 17 esztendősen részt vehetett fináléban, amit meg is nyert, és gólokkal járult hozzá hazája sikeréhez. A vesztes csapatból Liedholm lett a legidősebb labdarúgó, aki vb döntőben szerzett találatot a maga 35 évével és 263 napjával. Ez volt a világbajnokságok történetében az a finálé, ahol a legtöbb találtot szerezték a csapatok. A világbajnokságok történetében első alkalommal fordult elő, hogy két kontinens legjobbja csaphatott össze egymással. Első és egyetlen alkalommal fordult elő a történelem során, hogy nem arról a kontinensről került ki a bajnok, ahol a tornát rendezték meg.

image51

1986, erre az évre sokan keserű szájízzel emlékeznek vissza. Az utolsó világesemény volt Mexikóban, ahova a magyar válogatott kvalifikálni tudta magát. Ez volt a 13. világbajnokság, és a második alkalommal alkalmazták a 24 csapatos formációt. Magyarország a C jelzetű kvartettben kapott helyet. Az első mérkőzést a Szovjetunióval vívták, a mérkőzésen a szovjetek kiütötték a magyar válogatottat, a végeredmény 6:0 lett. A második mérkőzésen némileg javított a csapat a mérlegén, miután Kanadát két góllal múlta fölül. Jött az utolsó kör, ahol a franciák sima, 3 gólos győzelmet arattak. A magyarok 1 győzelemmel és 2 vereséggel, csoportharmadikként búcsúztak a tornától. A későbbi győztes, Argentína megnyerte a kvartettjét. A döntőre az Azték stadionban került sor Argentína és Nyugat-Németország között. Ez is, akárcsak a fentebb említett 1958-as világbajnokság gólzáporos mérkőzést hozott. Brown a 23. percben juttatta előnyhöz az Argentinokat, és ez az első félidő végéig kitartott. Az 55. percben Valdano növelte az argentinok előnyét, majd Rummenigge szépített, és Rudi Völler a 80. percben egyenlíteni is tudott. Burruchaga a 83. percben azonban elrontotta a nyugat-németek örömét, mivel előnyhöz juttatta hazáját, ami győztes találatnak is bizonyult. Így 1986-ban Argentína ünnepelhetett vb-címet az amerikai kontinensen.

maxresdefault

2008-ban Európa-bajnokságot rendeztek. Ausztria és Svájc közösen osztozott a rendezési jogon. A házigazdák nem húzták sokáig. Ausztria csoportharmadikként, míg Svájc utolsóként volt kénytelen búcsúzni a tornától. A döntőre az osztrák fővárosban, Bécsben került sor Németország és Ausztria között. A gólzápor ezen a döntőn elmaradt. Mindössze egy, Torres 33. percben szerzett találata döntött, ami Európa-bajnoki címet ért a spanyol válogatottnak.

képek: telegraph,almofoci, ytimg

Nagy Gábor