Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U21-es Eb: 2009 után másodszor lett Európa-bajnok Németország! – videóval

A Lengyelországban zajló U21-es Európa-bajnokság a végéhez érkezett. Péntek este ugyanis a finálét rendeték Krakkóban a Cracovia Krakow otthonában, ahol Németország és Spanyolország küzdött meg a trófeáért.

tumblr_osdl42m4U11vqb7ufo1_1280

Németország – Spanyolország 1-0 (1-0)
Helyszín: Stadion MKS Cracovia (Krakkó) Vezette: Bastien (francia)
Gólszerzők: Weiser (40.)
Sárga lap: Arnold (47.), Haberer (50.), Stark (52.), Meyer (78.) ill. Saúl Níguez (43.), Llorente (54.), Vallejo (89.)
Kiállítva:

Németország: Pollersbeck – Gerhardt, Kempf, Stark, Toljan – Haberer (Kohr 83.) – Gnabry (Amiri 81.), Arnold, Meyer, Weiser – Phlipp (Özünali 86.). Szövetségi edző: Kuntz

Spanyolország: Kepa – Bellerín, Meré, Vallejo, Jonny Castro (Gaya 51.) – Saúl Níguez, Marcos Llorente (Mayoral 83.), Ceballos – Asensio, Sandro Ramírez (Williams 71.), Deulofeu. Szövetségi edző: Albert Celades

A spanyol válogatott ötödik győzelmére készült az U21-es Eb-k történetében a németek ellen. A spanyolokon kívül csak egy válogatott szerzett több aranyérmet, nevezetesen Olaszország. Németország mindössze egyszer tudta megnyerni a koroszályos kontinens tornát, még 2009-ben. A spanyolok 1986, 1998, 2011, 2013 lettek aranyérmesek míg 1984-ben és 1996-ban ezüstérmesek lettek. A németek 2009-ben lettek aranyérmesek míg 1982-ben elbukták a döntőt.

A krakkói döntőt a spanyolok kezdték lendületesebben de sokra nem mentek ezzel a négyszeres bajnok spanyolok. Az első komoly lehetőséget a németek dolgozták ki az nyolcadik percben, miután Meyer lövése a bal kapufán csattant. Az első negyedóra végén a spanyolok is megvillantak és Bellerin fejese éppenhogy elkerülte a kaput. A 21. percben újabb ziccert puskáztak el a németek, miután Gnabry ziccerét óriási bravúrral Kepa Arrizabalaga hárította. Az elődöntő hőse Saúl Níguez sem tudta meglepni a németek kapusát a 31. percben. A félidő hajrájában Haberer is veszélyeztette egy távoli lövéssel, de csúnyán fölé durrantott. Öt perccel az első játékrész vége előtt Toljan beadása hajszálpontos beadása Weiser fejét találta meg a Hertha középpályása pedig a kapu bal oldalába bólintott védhetetlenül. A teljesen megzavarodó spanyoloknak jókor jött a szünet, hiszen a tornán még nem voltak hasonló szituációban.

804462146_12252

Fordulást követően a félidő elején a játékosok főként a németek többet foglalkoztak a játék tördelésével és ezt a játékvezető sárga lapokkal próbálta megfékezni. Tíz perc leforgása alatt a francia játékvezető 4 lapot is kiosztott. A találkozó 58. percében óriási egyenlítési lehetőséget szalasztott el a spanyol válogatott miután Asensio remek passzát követően egy zseniális levétel után Saúl lő ballal a 16-os elől a jobb alsó felé, de hatalmasat véd Pollersbeck. Három perccel később a németek előtt is komoly lehetőség adódott Gnabry ballal tette kapura a labdát, Arrizabalga azonban ezúttal is résen volt és hárította a kísérletet. A 72. percben Ceballos bombája kerülte el a a kapu bal oldalát. A mérkőzés hajrájában az eredmény nem változott a spanyolok nem tudtak kiegyenlíteni így harmadik alkalommal vesztették el a finálét az U21-es Európa-bajnokságon. Németország pedig története során második alkalommal lett a kontinens legjobbja 2009 után.

https://www.youtube.com/watch?v=aZzFPIuEIos

Képek: uefa.com

O.G.