Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U21-es Eb: A torna egyéni legjobbjai

Az U21-es Eb kapcsán utolsó összegző cikkünkben kiemeljük az egyéni legjobbakat a torna kapcsán, valamint az UEFA által megválasztott álomcsapatot is ismertetjük.

2483404_w1 (1)

A torna legjobbjának járó díjat a spanyol Dani Ceballos kapta (forrás: uefa.com)

A lengyelországi torna gólkirálya az immár az Atlético Madrid játékosa, Saúl Niguez lett. A spanyol tehetség 5 találatot szerezve nyerte el ezt a címet, de talán kevésbé vigasz ez most számára a németekkel szemben 1-0-ra elveszített döntő miatt.

A torna legjobb játékosának az UEFA által Dani Ceballos került megválasztásra. A spanyol középpályás az Eb-t még a kispadon kezdte, de lehetőséghez jutva bizonyította, hogy készen áll egy ilyen tornára, és hogy jól is teljesítsen a kontinensviadalon. Ceballos egyébiránt az élvonalbeli spanyol Real Betis játékosa.

A torna álomcsapatát is kijelölte nemrég a mai nap folyamán az UEFA. A legjobb 11-be az Európa-bajnok németek közül 6-an kerültek be, míg az ezüstérmes spanyolok 3 játékost adnak ebbe a csapatba.

A kontinensviadal álomcsapata tagjainak teljes névsora

Kapus: Julian Pollersbeck (Németország)

Védők: Milan Škriniar (Szlovákia), Jeremy Toljan (Németország), Niklas Stark (Németország), Yannick Gerhardt (Németország)

Középpályások: Maximilian Arnold (Németország), Dani Ceballos (Spanyolország), Max Meyer (Németország), Saúl Ñíguez (Spanyolország)

Csatárok: Marco Asensio (Spanyolország), Federico Bernardeschi (Olaszország)

A torna feldezetettjei

Egyértelműen lehet említeni több olyan játékost, akikről már tudhattuk, hogy mennyire tehetségesek, ám ezen a tornán a korosztályos válogatottjuk tagjaként is bizonyították rátermettségüket.

Spanyolország
Saúl Ñíguez – A spanyolok középpályása lett a torna gólkirálya (5 találattal), főként az olaszok elleni elődöntőben mutatott remeklése miatt, amikor is mesterhármast szerzett. Az Atlético Madrid labdarúgója 2026-ig hosszabbított ma Matracosok tagjaként, ami nem meglepő, hiszen a madridiaknál is jó játékot mutatott.

Marco Asensio – A szintén spanyol középpályás lett a góllövőlistán a második helyezett, két találattal lemaradva honfitársától. A Real Madrid 21 esztendős tehetsége főként a Macedónia ellen szerzett bombagóljával hívta fel magára a figyelmet, de egyébként sem játszott rosszul.

Gerard Deulofeu – Csakhogy még maradjunk a spanyoloknál, akkor a sorban következőként érdemes megemlíteni Deulofeu-t, aki a hispánok korosztályos csapatkapitánya. A tornán egyszer be is talált, s gólpasszokkal is segítette társait. Az ő nevét is jól ismerhetjük már, hiszen az elmúlt szezonban az AC Milan-ban kölcsönben szerepelve mutatott ígéretes, jó játékot. A baj az ő szemszögéből az, hogy a Barca miután lepasszolta az Evertonnak, utóbbi pedig a Milannak, Deulofeu jól érezte magát a milánóiaknál, viszont jó szereplését látva visszavásárolták a tegnapi finálé előtt a katalánok, holott a spanyol nagyon nem kívánkozott vissza a gránátvörös-kékekhez.

Dani Ceballos – A torna legjobbjának választott 20 éves spanyol labdarúgó a Betis csapatát erősíti, s az elmúlt idényekben szinte minden találkozón pályára léphetett klubjában. Az Eb-n egy meccs kivételével mindig pályán volt, és egy gólpasszig jutott.

Németország
Davie Selke – Folytassuk az Európa-bajnok legjobbjaival! Selke a már a Hertha játékosa, ám ezt megelőzően az RB Leipzig középpályása volt. Az idei korosztályos Eb-n két góllal is segítette a németeket, ráadásul ő lőtte az angolok elleni elődöntő első gólját, viszont a finálét kispadról nézte végig. Selke neve jól cseng a Bundesligában is, a 22 éves labdarúgó pedig ahhoz képest, hogy összesen még csak 4-szer játszott az U21-esek között, a mutatott teljesítménye alapján bőven van benne potenciál.

Nadiem Amiri – A 20 éves Amiri egy gólt lőtt az Eb-n, a Hoffenheim tagjaként pedig már a Bundesliga elmúlt idényében csak egy meccsen nem játszott! Amiri nem túl sok szerepet kapott az Eb-n, de rövid idő alatt is megmutatta, hogy hasznos tagja tud lenni a válogatottnak.

Serge Gnarby – A 21 esztendős Gnarby a felnőtteknél is kapott már szerepet, a korosztályos Eb-n pedig az összes meccsen pályára lépett. Egy gólt lőtt is a Werdertől idén a Bayern Münchenbe igazoló tehetség. Gnarby az elmúlt bajnoki szezonban 27 meccsen 11 gólig jutott.

Marc-Oliver Kempf – A 22 éves játékos a németek összes meccsét végigjátszotta az Eb-n, Dánia ellen pedig be is talált. Kempf már 3 szezont lehúzott a Freiburgban, és akár még fényesebb jövő is állhat előtte.

Max Meyer – Meyer már 2013-2014-es szezon óta meghatározó szerepet tölt be a Schalke 04 életében, s a gelsenkircheni klubban szinte az eddigi évadok összes bajnokiján szerepelt! Ennek tükrében a még csak 21 esztendős labdarúgó előtt nagy karrier állhat. Meyer az Eb-n csak az olaszok elleni meccset nem játszotta végig, a csehek ellen pedig gólt is tudott szerezni.

Maximilian Arnold – Talán őt kell legkevésbé bemutatni a németek közül, ugyanis Arnold már a 2011-2012-es szezon óta tagja a Wolfsburgnak. Akkor még csak két bajnoki meccs jutott neki, viszont azóta minden idenyben szinte minden mérkőzésen alapembernek számít. A 23 éves középpályás 2 gólpasszal járult hozzá a németek Eb-sikeréhez.

Jeremy Toljan – A Hoffenheim 22 éves védője végigjátszotta a tornát, melyen ő osztotta ki a legtöbb gólpasszt, szám szerint 3-at! Toljan Hoffenheim nevelés, és évről-évre jobbnál jobb teljesítményt tud nyújtani klubjában is.

A döntősökön kívüli válogatottak felfedezettjei

Federico Bernardeschi – Olaszország: Ő sem kimondottan új feldezettnek számít, viszont a Fiorentina 23 éves labdarúgója a korosztályos Eb-n is remekelt. A torna összes meccsén játszott, és két gólt is szerzett.

Lorenzo Pellegrini – Olaszország: Pellegrini még csak 21 éves, és a 2015-2016-os szezonban került a Roma csapatához. A Farkasok viszont kölcsönadták a Sassuolónak, ahol az elmúlt két szezonban meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő, és szinte mindig játszhatott, és az Eb-n is bizonyította, hogy érdemes vele számolni. A torna összes találkozóján végig a pályán volt, és a lehetőséget egy góllal meg is tudta halálni. A Roma ezen (is) felbuzdulva már vissza is szerezte Pellegrinit a Sassuolotól.

Bruma – Portugália: A 22 éves játékos a spanyolok és a macedónok ellen is betalált, korábban pedig klubszinten a Sociedad és a Galatasaray meghatározó játékosa tudott lenni, azonban a következő szezont már a Bundesligában remeklő RB Leipzig csapatánál kezdi meg.

Enis Bardhi – Macedónia: A macedónok 21 éves focistája a 2014/2015-ös szezon óta tagja az Újpestnek, melyben meggyőző teljesítményt tud nyújtani. A kontinensviadalon a portugálok és a szerbek ellen is betalált, és a spanyolok elleni meccset is végigjátszotta. Bardhi jó úton halad, és az Újpest akár jó üzletet csinálhat idővel vele, ám az talán még bölcsebb dolog lenne, ha egy ilyen tehetséges játékost meg tudna tartani a klub.

Patrick Schick – Csehország: Az Eb-n egy kivétellel minden találkozót végigjátszott, a dánok elleni sorsdöntő meccsen be is talált. A neve a Serie A-ból sokaknak ismerős lehet, és már az elmúlt szezonban is megmutatta, érdemes rá odafigyelni. Ennek köszönhetően a Sampdoriától meg is szerezte őt a bajnoki címvédő Juventus! A 21 éves labdarúgó az előző szezonban 32 meccsen 11 gólt szerzett a Serie A-ban, és a karrierje nagy eséllyel tovább ívelődik felfelé.

Nagy Dávid