Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Franciaország mindent megnyert – ezen a napon történt

Franciaországnak nem volt elég a vb-cím. Európában is megmutatták, hogy nincs náluk jobb válogatott.

Cm6Fd_YWEAAFUGo

A francia futball a virágkorát élte ebben az időben. 1998-ban megnyerték a hazai rendezésű világbajnokságot, majd két évvel később a kontinenstornán sem találtak legyőzőre. 17 éve rendezték meg a kontinensviadalt, Belgium és Hollandia osztozott a rendezési jogon.

Belgium a csoportkörön nem jutott túl, mivel csak 3 egységet gyűjtött a B jelzetű kvartettben, ami csak a harmadik pozíció elcsípésére volt elegendő. Ezzel szemben Hollandia a begyűjthető 9 pontból megszerezte az összeset, és 7:2-es gólkülönbséggel jutott az egyenes kieséses szakaszba, csoportelsőként.

Az egyenes kieséses szakaszban Hollandia a Jugoszláv Szövetségi Köztársasággal mérkőzött meg. 2003 februárjáig viselték ezt a nevet, ezt követően lett az ország neve Szerbia és Montenegró. Hollandia nem kegyelmezett nekik, és 6:1-re diadalmaskodtak felettük. Az elődöntőben tizenegyespárbajban maradtak alul az olasz válogatottal szemben. Holland részről csak Kluivert lövése akadt a hálóba.

A fináléra július 2-án, a Stadion Feijenoord-ban, Rotterdamban került sor. Franciaország és Olaszország feszült egymásnak. Delvecchio – aki akkoriban a Rómát erősítette – lőtte be a vezetést érő találtot az 55. percben. Az olasz szurkolók már ünnepeltek, amikor a hosszabbításban, a 93. percben Wiltord túlórára tudta menteni a mérkőzést. A ráadás kevesebb, mint egy félidőn át tartott, mivel a Juventust erősítő David Trezeguet betalált, ezzel arany gólhoz, és tornagyőzelemhez juttatta hazáját. Franciaország a vb után az Eb-t is megnyerte.

alex-morgan-usa_1s9ri4wgd2n111nscf2jkt1g1l

Ezen a napon született Alexandra Patricia Morgan vagy ismertebb nevén Alex Morgan. Annyira tehetséges volt, hogy 17 esztendősen már az U20-as válogatottban játszhatott. 2007-ben keresztszalag-szakadás miatt hosszabb időre hanyagolnia kellett a futballt. 2008-ban tért vissza, és több amerikai klubban is megfordult. Játszott a California Storm, a Western New York Flash, a Seattle Sounders, illetve az Orlando Pride kötelékében is. 2007-ben kölcsönbe került a Lyon-hoz, mivel motiválta, hogy klubszinten is sikereket érhet el. a 2016-17-es kiírásban megnyerték a francia kupát, miután a döntőben büntetőkkel 7:6 arányban bizonyultak jobbnak a PSG-nél. A válogatottal 2015-ben világbajnoki címet ünnepelhetett, és a londoni olimpián sem talált legyőzőre a csapat.

kép: twimg

Nagy Gábor