Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Újra bajnok akarok lenni” – exkluzív interjú

Hosszú idő után láthattuk újra footgolfozni a sportág első női magyar bajnokát Ujvári Izabellát, akivel visszatérésének apropóján készítettünk egy exkluzív interjút. A győztes verseny mellett szót ejtettünk az elmúlt évek történéseiről, légiós életről, sérülésekről, és azt is megtudhattuk, hogy éppen klubváltás előtt áll. Iza egy olyan labdarúgó, aki a freestyle, a footgolf, és a TeQball világában is otthonosan mozog.

19424371_1569115406440118_6937691478224840390_n

Újra elrúgóhoz állt Ujvári Izabella az Országos Bajnokság 4. fordulójában

– Mikor és hogyan találkoztál a footgolffal? Én tudom, de áruld el az olvasóknak is…
– Vicces vagy, ám legyen! Őszi Ádám – az interjú készítője – a FociClub.hu főszerkesztője invitált el szerkesztőségi csapatába még 2014-ben. A sportág pedig pillanatok alatt magába szippantott, annyira megtetszett, hogy szinte ott ragadtam a pályán. Amikor lehetőségem nyílott rá ott voltam a versenyeken, ám ezt olykor egyéb sportkötelezettségeimmel nehéz volt összegeztetni.

– Első női magyar bajnoka voltál a sportágnak még 2014-ben, majd hosszú időre eltűntél a golfpályákról. Mi volt ennek az oka?
– Az MTK-ban való debütálásomat követően Dorogra kerültem, majd pedig a szezon végeztével Ausztriából kaptam megkeresést, amit végül el is fogadtam. Azóta is az SKV Altenmarkt labdarúgója vagyok, ezáltal pedig távol kerültem a magyar footgolf adta lehetőségektől. Amikor időm volt hazajönni, akkor örültem, hogy a családommal lehetek és egy kis időt tölthetek velük. Egyszóval a légiósélet miatt szakadtam el a footgolftól, attól a közegtől, és társaságtól, melyet olyannyira megkedveltem. Egy kis ideig mellőznöm kellett a footgolfot, de biztos voltam benne, hogy nem véglegesen.

– A sérülések a Te pályafutásodat sem kerülték el. Végre egészséges vagy?
– Úgy gondolom, hogy nagyon nagy szerepe van a prevenciónak, más néven megelőzésnek az élsportolók világában. A sérülés veszélye minden labdarúgónál benne van a pakliban és fontos, hogy ezt megelőzzük különféle erősítő és mentális gyakorlatokkal. Nekem ez nem sikerült, nem volt kellő tapasztalatom és rálátásom ezekre a dolgokra. 2015 nyarán a bal térdemben keresztszalag-szakadást szenvedtem, közel egy év felépülési idő után az első edzésen megint rosszul léptem, így porcsérülés miatt másodjára is operációra került sor. Most már jó a lábam és ez az előző fél szezonomon is látszik, de mint azt már említettem, fontos, hogy folyamatosan figyeljek arra, hogy mindig megcsináljam a különböző erősítéseket.

felépülés

Sérülés után hosszú volt a rehabilitáció, de megérte kitartóan dolgozni

– Elsődlegesen labdarúgó vagy, aztán csak freestyler, vagy footgolfos. Mi a helyzet, hogy alakul a pályafutásod?
– Aki ismer, az tudja, hogy minden sportág közel áll a szívemhez, melyet futball labdával játszanak. Természetesen a nagypályában vannak a legjobban kirajzolódva a jövőm körvonalai és ott vannak kitűzve a legnagyobb céljaim. A pár évvel ezelőtt magyarok által feltalált TeQball irányába is elkezdtem orientálódni, amennyire azt a nagypálya engedi. A Magyarországon megrendezett 1. TeQball Világkupa egyéni versenyszámban 1. helyezést elért Blázsovics Ádámmal a jövő év elején a Dubaiban rendezésre kerülő TeQball világkupán rámegyünk a dobogós helyezésre. Megcélozzuk a legtetejét és ezért mindent meg is teszünk. Egyenlőre nem publikus így csapatnevet nem szeretnék mondani, de ebben a pillanatban úgy állnak a dolgok, hogy kisebb időre a fejlődésem érdekében hazaigazolok Ausztriából. Így szabadidőmben aktív pihenésként lesz majd időm a TeQballra és a Footgolfra is. A Freestyle az egy időszakos, néhai hobbi. Fellépésekre szoktam járni és az időhiány miatt gyakorlás céljából egy évben maximum pár alkalommal tudunk összefutni egy nagyon ügyes sráccal, Kvárta Matyival, aki mindig sok új látványos trükköt tanít nekem.

sportágak

Iza: Labdarúgás, Freestyle, Footgolf és TeQball közben

– Nemrégiben visszatértél a footgolf pályára, s rögvest felhívtad magadra a figyelmet, mivel megnyerted az Országos Bajnokság 4. fordulóját. Milyen volt újra játszani?
– Nagyon jól éreztem magam verseny közben, főleg azért, mert elég jó és erős mezőnyben indulhattam. Mivel 2014-ben egyedül voltam női induló, így most bebizonyítottam magamnak, hogy 12 versenyzőből is ki tudok jönni egy nagyon jó eredménnyel. Úgy érzem sokat számított, hogy fejben nagyon ott voltam és csak a saját feladatomra koncentráltam.

– Amikor bajnok lettél, még alig-alig volt női mezőny, mostanra viszont egyre több hölgy verseng az érmekért. Milyen a mezőny a korábbi tapasztalataidhoz képest?
– Korábban gyakorlatilag nem beszélhettünk női mezőnyről. Most már viszont van, és egyre nagyobb a létszám. Teher alatt nő a pálma, avagy a saját- és a többiek fejlődése szempontjából egyaránt nagyon jó és hasznos, hogy egyre több ügyes játékossal bővül az indulók köre. A 2014-es első helyezésemre csak azért vagyok büszke, mert így elmondhatom, én vagyok az első Footgolf Országos Bajnokság női kategóriájának győztese. De mivel ott egyedül voltam, ezért a mostani eredményemre sokkal büszkébben gondolok. Még akkor is ha most csak egy versenyről van szó.

– A nyolc forduló bajnokság negyedik játéknapján csatlakoztál be. Látunk-e az elkövetkező napokon elrúgóhoz állni, netán lesz-e újra bajnok Ujvári Izabella? Az esély megvan rá egy huszáros hajrával…
– Továbbra is a nagypálya élvez prioritást, de mindenképpen szeretnék bajnok lenni és a további versenyeken részt kívánok venni. Igyekezni fogok…

– Nézd el nekem, mégiscsak újságíró vagyok, miközben beszélgettünk és a hazatérésedet szóba hoztad kifúrta a kíváncsiság az oldalamat. Nem súgnád meg, hogy melyik csapatról van szó?
– Mindent a maga idején, ígérem, hogy Te leszel az első, aki megtudja, ha az már hivatalos lesz.

Szerző: Őszi Ádám