Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az otthon tartott trófea – ezen a napon történt

1974 nyarán már 10. alkalommal indult útjára a labda világbajnokság keretein belül. Ez volt az első torna, amikor a győztes az olasz szobrász, Silvio Gazzaniga által tervezett  FIFA World Cup Trophy-t kapta meg. Az előző trófeát, a Jules Rimet-kupát 1970-ben Brazília harmadszor is elnyerte, így végleg meg is tarthatta a serleget.

1974winner

A Silvio Gazzaniga által tervezett kupa lett a jelenlegi világbajnokságok trófeája. Az eseménynek az NSZK adott otthont. A nyitómérkőzést ezen a tornán vezették be, amit az aktuális világbajnoknak kellett megvívnia. 1974 június 13.-án a világbajnok Brazília mérkőzött meg Jugoszláviával. A találkozó 0:0-s döntetlennel zárult.

Az első csoportból a házigazda NSZK, illetve az NDK jutott tovább. A címvédő Brazília Jugoszlávia mögött másodikként léphetett tovább a második csoportkörtbe a 2. kvartettből. A következő 4-es fogatból Hollandia és Svédország kvalifikálta magát a következő körre. Míg a 4. négyesben Argentína és Lengyelország bizonyult a legjobbnak.

A továbbjutást követően nem egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna, hanem 2 csoportba osztották be a válogatottakat. Innen a kvartett győztesei jutottak be a döntőbe, míg a 2. helyezettek játszhattak a harmadik helyért. Az A csoportban Hollandia győzedelmeskedett, a második helyet pedig a címvédő Brazília csípte meg. A „B” csoportból a házigazda lépett tovább a döntőbe, Lengyelországra pedig Brazília várt.

A bronzmeccsen nagy meglepetésre, Lato góljával Lengyelország le tudta győzni a címvédő dél-amerikai országot. A döntőre 1974 július 7-én került sor Münchenben, az Olimpiai stadionban. 75 ezer néző előtt indult útjára a labda. A sípot az angol Taylor fújta. Neeskens 2, percben, büntetőből lőtt góljával hamar előnyhöz jutott Hollandia, azonban Breitner a 25. percben szintén büntetőből egyenlíteni tudott, majd a 45. percben Gerd Müller gólja sorsdöntőnek bizonyult, mivel neki köszönhetően győzött az NSZK 2:1-re, és hazai közönség előtt emelhette magasba a trófeát. A torna legtöbb gólját a lengyel Lato rúgta, szám szerint 7-et.

Jól jött volna ezen a tornán a videóbíró. A Jugoszlávia – Zaira összecsapás, ami 9:0-as kiütéses jugoszláv sikerrel végződött nem zajlott zökkenőmentesen. A 4. gól után azonnal villant az egyik zaire-i játékosnak a piros lap, aki szó nélkül távozott is a játéktérről, mivel a bíró azt hitte, hogy ő rúgta meg a gól után, ami a labdarúgó szerint les volt, és így fejezte ki a nem tetszését. Csak később, a felvételekből derült ki, hogy rossz játékost küldött le a pályáról, mivel ekkor még nem kérhetett segítséget a partjelzőtől.

Ha meg szeretné tudni, hogy a labdarúgás történetében milyen jeles esemény történt a tegnapi napon, akkor kattintson ide!

kép: talksport

Nagy Gábor