Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gold Cup: Visszatekintés a korábbi tornákra

Szombatra virradó hajnalban megkezdődik a CONCACAF-aranykupa, amely az észak-, közép-amerikai és karibi térség nemzeti csapatainak a legrangosabb tornája, lényegében “kontinensviadala”. Ennek apropóján egy kis történeti visszatekintővel igyekszünk még színesebbé tenni a rajtuk hátralévő időt.

Untitled-design-1-640x360Holnapra virradóan kezdetét veszi a 14. Arany-kupa! (futnsoccer.com)

A Gold Cup, vagy másnéven Arany-kupa idei kiírása a 14. lesz, s eddig mindegyik tornát az Egyesült Államokban rendezték meg, kétszer a jenkik Mexikóval közösen. Ezúttal is USA ad otthont a viadalnak, méghozzá 14 nagyszerű város, 14 elképesztő stadionjában.

A legtöbb győzelemmel, szám szerint 10 diadallal Mexikó rendelkezik, és a közép-amerikai válogatott a torna címvédője is. A szkeptikusság viszont sokakban felmerülhet a címvédés kapcsán, hiszen eléggé B-csapat jellegű válogatottal indul a trófeáért a mexikói válogatott.

A legelső Arany-kupát 1963-ban rendezték meg, melyet Salvadorban Costa Rica nyert meg. 1971-ig több viadalra is sor került, ám 1973 és 1989 között a CONCACAF-zóna tagjai nem játszottak egymással kontinens szintű tornán.ajd 1991-ben újjáéledt a torna, és azóta állandó jelleggel rendezik meg, ekkor született meg a mostani neve is a viadalnak. Mexikó ’91 óta 7-szer, míg USA 4 alkalommal, Kanada pedig egyszer nyerte meg ezidáig a tornát.

Az első, hivatalosan Arany-kupa néven – amely a CONCACAF-bajnokságot váltotta – 1991-ben USA nyerte meg, a döntőben 0-0-s állás után tizenegyesekkel 4-3-ra legyűrve Hondurast.

A torna kapcsán az még érdekességnek számít, hogy a Copa America-hoz hasonlóan olykor meghívott válogatottak is szerepeltek. Brazília, Peru, Kolumbia, Ecuador, Dél-Korea, valamint Dél-Afrika is vendégszerepelt már az Arany-kupák történetében. Ami pedig még érdekesebb, hogy az egyik meghívott, Brazíliai 1998-ban bronzérmes lett, két évvel azelőtt pedig Mexikó ellen csak a döntőben maradt alul, 2-0-ra, 2003-ban pedig szinte a mexikóiak verték a döntőben a Selecaót! De döntőzött még Kolumbia is – 2000-ben Kanada győzte le őket. Tehát négyszer is szerzett érmet a tornán olyan válogatott, amely nem a CONCACAF-zóna tagja. Az utóbbi időben “leszoktak” a térség szövetségénél az ilyen meghívásokról, persze ezek korábban a torna ázsiójának növeléséül szolgálhattak.

Az eddigi győztesek

Hivatalosan – a fentebb említettek alapján is – 1991 óta mondhatjuk, hogy ebben a formájában (kisebb-nagyobb eltérésekkel) kerül megrendezésre a Gold Cup, és a 2017-es lesz a 14. esemény. Most nézzük, kik nyerték meg az eddigi 13 döntőt

1991: USA
1993: Mexikó
1996: Mexikó
1998: Mexikó
2000: Kanada
2002: USA
2003: Mexikó
2005: USA
2007: USA
2009: Mexikó
2011: Mexikó
2013: USA
2015: Mexikó

Elég jól látható így is az USA-Mexikó egyeduralaom. A címvédő mexikóiak a 2015-ös torna döntőjében egyébiránt Jamaikát verték 3-1-re.

A legtöbb részvétellel is természetesen az Egyesült Államok és Mexikó büszkélkedhet, egyaránt 13 szerepléssel, de ez már a torna jellegéből is adódik, a rendező mindig ott lesz, és aligha nem jutna be a végső viadalra ez a két válogatott, ha térségi selejtezőket kellene vívnia. Kanada, Honduras, valamint Costa Rica még csak egyszer maradtak le, Guatemala 10-szer szerepelt az Arany-kupán, míg Jamaika, Trinidad és Tobago, és Salvador 9-szer futott neki a tornának. Kuba 8, Panama 7, Haiti 6, Martinique 4, Guadalupe 3, Grenada 2, míg Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Nicaragua, és Belize 1-1 alkalommal szerepelhettek eddig az eseményen. Emellett Francia Guayana fog először a Gold Cup-on játszani!

Egy pár adat a 2015-ös torna kapcsán

A legutóbbi Arany-kupát a helyszínen összesen 1 millió ember tekintette meg, míg a televíziók előtt az Univison által az USA-ban 5,7 millióan követtek figyelemmel. A 2015-ös finálét a Lincoln Financial Field-en, Philadelphiában 68.930 néző tekintette meg. Akkor a torna gólkirálya az amerikai Clint Dempsey lett 7 találattal.

Holnapra virradó hajnalban elrajtol tehát a 14. CONCACAF-aranykupa, mi pedig minden találkozóról beszámolunk!

Nagy Dávid