Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gold Cup: Átformált, de így is erős kerettel száll harcba USA

A 14. CONCACAF-aranykupa ugyan mára virradóan kezdetét vette, a házigazda USA ma késő este fog először pályára lépni idén a tornán. Ennek apropóján bemutatjuk a második legtöbb tornagyőzelemmel rendelkező amerikai válogatott 23-as keretét.

one-nation-one-team-us-soccer-crest-1 (1)USA nagy reményekkel vághat neki a tornának (forrás: soccerbible.com)

A június 3-án kijelölt 40 fős bő keret 23 fős szűkítésére múlt hónap 27-én került sor. A szűkítés pár ponton meglepő lehet, hiszen több nagy név, és tehetséges fiatal maradt ki, ám így is vannak olyanok bőven, akik megérdemlik a szereplést, és első alkalmak között bizonyíthatják nagy tornán is a rátermettségüket.

Ilyen például a Kansas csatára, Dom Dwyer, aki a Ghána elleni felkészülési meccsen egy héttel ezelőtt mutatkozott be USA nemzeti csapatában, melyre már rászolgált, és egy nagyszerű góllal debütált az afrikaiak ellen. A keretben ott van Nikolics csapattársa is, Dax McCarty, aki a középpálya egyik biztos pontja lehet. Viszont onnan hiányzik a korábbi csapatkapitány, Michael Bradley, ami érvágás is lehet a csapatnak, ahogy ezen a poszton a tehetséges fiatal, Christian Pulisic is, aki az utóbbi időkben nagyszerűen szerepelt. Csatárposzton nem lesz ott a veterán Clint Dempsey sem a tornán, valamint a kapusok között Tim Howard. A támadók közül még Jozi Altidore is a keretszűkítés áldozata lett, s már csak ezen nagy nevek hiányzása nem sok jót sejtet. Ugyanakkor USA így is tehetséges csapattal vág neki a Gold Cup-nak, melynek a legesélyesebbje is, és nincsenek híján azoknak, akik a hiányzók ellenére is nehezebb helyzetben dűlőre tudnak vinni egy kiélezett párharcot is. Végül is minden a pályákon fog eldőlni, meglátjuk hamarosan, hogy Bruce Arena szövetségi kapitány húzása bejön-e, és hogy tényleg érdemes-e eltékozolni több klasszis szerepeltetését, ugyanakkor ha más nem, úgymond a kísérletezés jegyében mindenképp jó ötlet lehet ez az átformálás. Hisz tudni kell, a vb-selejtezők során nem lehetett hiányozni a fentebb említett játékosokat, és a jövőre gondolva pedig pozitív lépésnek is bizonyulhat az újoncok, és azon tehetségek szerepeltetése, akik eddig még nem igazán jutottak szóhoz USA válogatottjában, de klubbéli teljesítményük alapján meggyőzőek voltak. Valamint ott van még az is, ami közrejátszhatott abban, hogy ez a keret szerepeljen a tornán, hogy több nagy név pihenhet rá USA további vb-selejtezőire, a Gold Cup pedig akár egy erőpróba lehet azok számára, akik eddig nem igazán szerepeltek, és ha most jól teljesítenek, akkor megválthatják állandó, vagy gyakoribb jelleggel a “jegyüket” a vb-hez közeledve is nagy meccseken a jenkiknél. Összességében ezen szempontok alapján, amit figyelembe vehetett Bruce Arena, egyáltalán nem bizonyul rossz döntésnek ezzel a kerettel nekivágni a tornának, főként azért, mert tényleg vannak korábbról is olyan nevek, akik már rangidősek, és bizonyítottak, valamint új tehetségek is a keretben, akik szép jövő elé nézhetnek.

Az Egyesült Államok 23 fős kerete

Kapusok: Brad Guzan (Atlanta United), Bill Hamid (DC United), Sean Johnson (New York City)

Védők: Matt Besler (Sporting Kansas City), Jorge Villafaña (Santos Laguna), Omar Gonázel (Pachuca), Matt Hedges (FC Dallas), Eric Lichaj (Nottingham Forest), Matt Miazga (Chelsea), Justin Morrow (Toronto FC), Graham Zusi (Sporting Kansas City)

Középpályások: Kellyn Acosta (FC Dallas), Paul Arriola (Tijuana), Alejandro Bedoya (Philadelphia Union), Joe Corona (Tijuana), Dax McCarty (Chicago Fire), Chris Pontius (Philadelphia Union), Christian Roldán (Seattle Sounders), Kelyn Rowe (New England Revolution), Gyasi Zardes (Los Angeles Galaxy)

Csatárok: Juan Agudelo (FC Dallas), Dom Dwyer (Sporting Kansas City), Jordan Morris (Seattle Sounders)

A négyszeres bajnok USA eddig 13-szor szerepelt a tornán, 51 győzelmet aratva, s csak 8 döntetlent játszva, valamint ugyanennyiszer elvesztve találkozót.

Akikre érdemes figyelni

Kapusok:

Brad Guzan egyértelműen meghatározó tagja a keretnek, főként Howard kimaradása miatt is, de egyébként is jó kapus védheti alapesetben a jenkik kapuját. Guzan 32 esztendős, és eddig 55 alkalommal volt már válogatott.

Bill Hamid még csak 2 alkalommal volt válogatott, de a DC United hálóőreként óriási mentéseket mutat be hétről-hétre, nélküle pedig klubcsapata alighanem még nagyobb slamasztikában lenne.

Védők:

Matt Besler már 40-szer válogatott, és 1 gólt is tudott már szerezni. A 30 esztendős játékos a Sporting Kansas City-ben is meghatározó szerepet tölt be.

Justin Morrow még csak egyszer volt válogatott, itt a lehetősége tehát bizonyítani, hogy megérdemelten került be a keretbe. A 29 éves játékos a Toronto FC életében tölt be meghatározó szerepet.

Graham Zusi a már tapasztalt játékosok közé tartozik, és 50. válogatottságára készül. A 30 esztendős labdarúgó 5 találatot is szerzett már válogatottságai során, és a Sporting Kansas City egyik legmeghatározóbb tagja.

Középpályások:

Gyasi Zardes még csak 25 éves, de ahhoz képest már 32 válogatott szereplés van a háta mögött. Ezeket a lehetőségeket 6 góllal is meg tudta hálálni, jelenleg pedig klubszinten a Los Angeles Galaxy tagjaként.

Alejandro Bedoya 61-szeres válogatottként érkezik a tornára, s a 2014-es vb-n USA mind a négy meccsén kezdő volt. Eddig két gólt is szerzett már, jelenleg pedig a Philadelphia Union játékosa a tapasztalt amerikai.

Dax McCarty ugyan már 30 esztendős, de eddig még csak 7-szer szerepelhetett a nemzeti csapatban. Teljesítménye alapján pedig, melyet a New York Red Bulls, és most a Chicago Fire-ben nyújt, érhető, hogy újból meghívót kapott.

Christian Roldán 22 éves, és most debütálhat a válogatottban. A Seattle Sounders tagjaként már megmutatta mire képes, így nagy lehetőség előtt áll a válogatott szereplést illetően is.

Paul Arriola is 22 éves még csak, ő viszont már 6-szor volt válogatott, valamint két gólt is lőtt. Arriola egyike azoknak a labdarúgóknak, akiket nem az MLS-ből válogatott be Bruce Arena, hiszen Arriola a mexikói élvonalban szereplő Tijuana csapatában rúgja a bőrt.

Kellyn Acosta még csak 21 esztendős, de már 9-szer feltölthette magára a címeres mezt, és egyszer be is talált. A Dallas labdarúgócsapatának tagjaként már megvillogtatta tehetségét, most pedig egy nagyobb viadalon is megmutathatja válogatott szinten is, hogy érdemes volt rá számítani.

Csatárok:

Dom Dwyer 26 esztendős, és egy héttel ezelőtt mutatkozott be Ghána ellen a válogatottban, s a barátságos mérkőzésen rögtön góllal debütált! Dwyer a Sporting Kansas City meghatározó tagja már egy ideje, s úgy fest, a válogatottban is sokra viheti!

Jordan Morris még fiatalabb, de a 23 éves csatár már 16-szor volt válogatott, és ezidő alatt 2 gólig jutott. Morris a Seattle Sounders játékosa, melyben szintén jó játékra volt eddig képes.

Juan Agudelo nevét is érdemes megemlíteni, így az összes csatárra nagy figyelem hárulhat. Agudelo 24 éves, de a keretbe nevezett három támadó közül ő bír a legnagyobb tapasztalattal a válogatottban. 23-szor viselhette a címeres mezt, 3-szor pedig be is talált. Mostani klubjában, a New England Revolution tagjaként 18 bajnokin 5 gólig jutott.

Ma este 22:30-tól lép pályára USA a Gold Cup B-csoportjának nyitómeccsén, melyen a jenkik ellenfele a szívós, és az eddig nehezen legyűrhető Panama lesz. Természetesen arról a találkozóról is beszámolunk!

Nagy Dávid