Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Zidane fejelt, Olaszország győzött – ezen a napon történt

2006-ban újra Németországot érte az a megtiszteltetés, hogy labdarúgó világbajnokságot rendezhetett. Eddig egy alkalommal, 1974-ben az NSZK-ban rendezhettek egyszer vb-t, amit végül a házigazdák meg is nyertek.

Zidane_vs_Materazzi (1)

Ezen a tornán működtek közre első alkalommal játékvezetői hármasok. A FIFA azért döntött így, mert ettől azt remélte, hogy simább lesz a kommunikáció a sípmesterek között, és a téves ítéletek is minimálisra csökkenek ezáltal.

A házigazda az A jelzetű kvartettben kapott helyet, ahonnan simán, 3 győzelemmel lépett tovább az egyenes kieséses szakaszba. A torna későbbi győztese az E csoportból került ki, ahol 2 győzelem, és 1 döntetlen is elég volt ahhoz, hogy Ghána előtt, elsőként jussanak az egyenes kieséses szakaszba.

Szép emlék volt az ausztrál válogatottnak a 2006-os torna, mivel történetük során a legjobb eredményt itt érték el. A csoportelső Brazíliától ugyan kikaptak, de Japánt legyőzve és Horvátországgal döntetlent játszva jutottak be életükben először a nyolcaddöntőbe. Az egyenes kieséses szakasz jelentette számukra a végállomást, mivel Olaszország a véghajrában, Totti 95. percben értékesített büntetőjével ejtette ki őket.

A házigazda németek egészen az elődöntőig meneteltek. A negyeddöntőben az Argentinokat büntetőpárbajban tudták legyőzni. Ayala és Cambiasso sem tudta értékesíteni a büntetőjét, míg német oldalról nem hibázott senki. Olaszország Ukrajnán lépett túl három góllal. Luca Toni kétszer, míg Zambrotta egyszer volt eredményes.

Az elődöntő jelentette Németország számára a végállomást. Olaszország túlórában, annak is a véghajrájában tudott két gólt is termelni. A 119. percben Grosso, majd 2 perccel később Del Piero is betalált. A másik elődöntőben Franciaország Zidane tizenegyesből szerzett találatával ejtette ki Portugáliát.

Olasz-francia fináléval zárult a torna, ahol Zidane a 7. percben büntetőből, illetve Materazzi a 19. percben akcióból szerzett góljával zárult döntetlennel a rendes játékidő. A hosszabbításban szintén a két gólszerző került előtérbe. Materazzi megrángatta Zidane mezét, a francia pedig visszaszólt neki, hogy meccs után akár meg is kaphatja, amire az olasz Zidane nővérére tett sértő kijelentést. Az eset nem maradt megtorlás nélkül, a Real Madrid középpályása lefejelte ellenfelét, az eset után rögtön villant is a piros lap.

A tíz emberrel futballozó francia válogatott végül kihúzta a büntetőpárbajig, ahol az olaszok mind értékesíteni tudták a rúgásaikat. A franciáknál, a Juventust erősítő Trézéguet a keresztlécre bombázta a labdát, ami kifelé pattant balszerencséjére. Ennek a kihagyott büntetőnek köszönhetően Olaszország története során negyedik alkalommal nyerte meg a labdarúgó világbajnokságot.

Ha meg szeretné tudni, hogy a labdarúgás történetében milyen jeles esemény történt a tegnapi napon, akkor kattintson ide!

kép: imagilive

Nagy Gábor