Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Portugália Európa-bajnok – ezen a napon történt

Sokáig emlékezetes marad a 15. labdarúgó Európa-bajnokság a magyar válogatott számára. Nem vezetett ki simán az út Franciaországba. Magyarországon a harmadik helyen zárta a selejtezősorozatot, és csak egy hajszálon múlt az, hogy legjobb csoportharmadikként kvalifikálhassa magát az Eb-re, végül Törökország mögött csak a második helyet sikerült megcsípni, így jöhetett a pótselejtező.

160884_norvegia_magyarorszag

Az álomsorsolás

Magyarország Norvégiát kapta, és a skandinávok már előre örömtüzeket gyújtottak, mivel véleményük szerint sikerült kihúzni a kalapból a leggyengébb válogatottat. Dzsudzsákék azonban ezt máshogy gondolták, és az első felvonásban  Kleinheisler 26. percben szerzett góljával idegenben verték a norvégokat. A Groupama Arénában aztán „összekapták” magukat a norvégok, és két gólt is lőttek. Balszerencséjükre a két találat közül, amit Henriksen szerzett, az egyiket a saját kapujába hullott. Így az öngólnak, és Priskin találatának köszönhetően itthon sem bírtak velünk a norvégok. Az álomsorsolás jogos volt, csak nem számoltak azzal, hogy a magyar csapatnak lesz az végül.

https://www.youtube.com/watch?v=sXvOfUcgLdQ

A franciaországi csoda

Következett az Eb, és a nagy meglepetés. Az első meccset a szomszédos Ausztriával játszotta a válogatott a Matmut Atlantique-ban, Bordeaux-ban. A mérkőzésen Szalai és Stieber gondoskodott a gólokról, Dragovic pedig idő előtt mehetett zuhanyozni. Izland és Karaszjov. Ezt a bírót egy életre megjegyezte magának az összes magyar drukker. Jogtalan büntetővel jutott előnyhöz Izland az első játékrészben, és nem volt meg a semlegesség játékvezetői részről, a mérleg nyelve nagyon Izland felé billent. Ennek ellenére is sikerült a 88. percben pontot érő találtot szereznie a magyaroknak. Így már két találkozó követően 4 egységgel rendelkeztek az F csoportban.

Ronaldóékat is megizzasztották Szalaiék. A 19. percben Gera köszönt be a portugálok kapujába, majd erre a 42. percben Nani válaszolni tudott. A második játékrész hozott igazi gólesőt. A 47. percben Dzsudzsák ismét előnyhöz juttatta a magyarokat, majd 3 perccel később Ronaldo egyenlített. Az 55. percben ismét Dzsudzsák villant, de erre a Real Madrid sztárjának megint volt válasza. Ha a 64. percben Elek labdája befelé pattan a kapufáról, akkor 2 győzelemmel lett volna csoportelső a magyar válogatott. Azonban a két döntetlen és a győzelem is elég volt ahhoz, hogy Izland előtt végezzenek az élen, a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően.

https://www.youtube.com/watch?v=JxmsGR7VbeQ

A végállomást Toulouse és a belgák jelentették. Az egyenes kieséses szakaszban sima, 4:0-s győzelmet arattak. Ennek ellenére is nagyszerű teljesítményt nyújtott a magyar válogatott ezen a kontinenstornán.

A belgákat végül a negyeddöntőben Wales búcsúztatta. A házigazda franciák, illetve a csoportból épphogy továbbjutó portugálok meneteltek egészen a fináléig. Sok izgalmat nem, azonban túlórát hozott a finálé a francia fővárosban. 75 ezer néző előtt ért véget 0:0-s döntetlennel a rendes játékidő. A hosszabbításban Eder 109. percben lőtt gólja döntött, így a portugálok emelhették magasba a torna megnyeréséért járó serleget. Az Eb gólkirálya, 6 találttal Antoine Griezmann lett.

https://www.youtube.com/watch?v=DZTfx59y3Sk

kép: rangado

Nagy Gábor