Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Olaszország bizonyult a legjobbnak Spanyolországban – ezen a napon történt

1982-ben Olaszország bizonyult a világ legjobb futballnemzetének. Spanyolországban tartották a soron következő világbajnokságot, aminek 14 város adott otthont. A tornára 24 ország kvalifikálta magát, akiket 6 db 4-es csoportba osztottak be. Az első két helyen végzők jutottak tovább a középdöntőbe, ahol 4 db 3 fős csoportot alakítottak ki, és innen már csak a győztesek jutottak tovább az elődöntőbe.

tumblr_After-the-1982-World-Cup-final

Magyarország a 3. csoportban kapott helyet. Az első mérkőzésen rekordot is döntött a válogatott, miután El Salvadort ütötték ki 10:1-re. Ezzel a világbajnokságok során érték el a legnagyobb arányú győzelmet. Kiss triplázott, illetve Nyilasi és Fazekas is duplázni tudott. Pölöskei, Tóth és Szentesi is feliratkozott a góllövők közé. A remek kezdés után elfogyott a csapat lendülete, és Argentína Maradona duplájával, valamint Bertoni és Ardiles góljaival 4:1-re győzött. A magyarok szépítő találatát Pölöskei lőtte. A zárókörben 1:1-es döntetlent értek el a belgák ellen. Ez a teljesítmény a csoport harmadik helyére volt csak elég, ezzel véget is ért a magyarok számára a torna.

 A házigazda spanyolok csoportmásodikként jutottak tovább az észak-írek mögött. A középdöntőben ért véget a házigazda szereplése a vb-n. 1 győzelemmel és 1 döntetlennel zártak csoportutolsóként Anglia és NSZK mögött. Olaszország Dél-Amerikát búcsúztatta el a vb-ről, miután 2 győzelemmel utasította maga mögé Argentínát és Brazíliát.

Az elődöntőben Rossi két góljával ejtette ki Olaszország Lengyelországot. A másik elődöntőn büntetőpárbajban dőlt el a továbbjutás sorsa. Francia részről Six és Bossis is hibázott, német részről pedig csak Stielike.

A döntőre a Santiago Bernabéu stadionban került sor Madridban. 90 ezer néző buzdította a résztvevőket. Olaszország és Nyugat-Németország feszült egymásnak. Gólgazdag fináléval zárult a spanyolországi torna. Az első félidő ugyan gól nélküli döntetlennel zárult, de a második játékrészben már kinyitották a gólcsapot a csapatot. Rossi nyitott az 57. percben, majd Tardelli a 69. percben már duplára növelte az olaszok előnyét. Altobelli találatával lett 3 gólos a különbség, a németeknek pedig már csak szépítésre futott Breitner révén a 83. percben.

Olaszország emelhette magasba 1982-ben a világbajnokság megnyeréséért járó trófeát. A gólkirály is a győztes válogatottból került ki. Paolo Rossi 6 góllal bizonyult a legeredményesebbnek. Az aranylabdát is szintén ő zsebelte be.

Ez volt az első olyan torna, ahol minden kontinensről legalább egy nemzet képviseltette magát a világbajnokságon. A magyar válogatottban Kiss László volt az, aki képes volt arra, hogy csereként beállva mesterhármast érjen el. A Salvador 10:1-es siker volt a tornák történetében a legnagyobb győzelem.

Ha kíváncsi, hogy milyen jeles futballesemény történt a tegnapi napon, kattintson ide!

kép: retrocatch

Nagy Gábor